Mi a külömbség a Cuvée, az Aszú és a szamorodni közt? Illvetve ezek a Kései érlelésü borokhoz tartoznak mindhárman, tehét a "kései borok" egy gyüjtő fogalom? Mit jelent a szamorodni?
Éjszaka kicsit a borokról olvasgattam, és már kicsit belezavarodtam, ami ha úgyvesszük érthető hisz nem vagyok nagy boros. Inkább csak érdekel, hogy mi külömbözteti meg őket? Úgy olvastam hogy a Cuvée és az Aszú is a "töppedt" szemekből készülnek amit késöbb szednek le, így magasabb a cukortartalmuk. A -szamorodni- szó is gyakran ennél az édes témánál bukkan fel ami szintén az édes borokokra utalhat bár már belezavarodtam. Aki otthon van a borokban és van egy kis ideje, leírná nekem érthetően hogy ezek konkrétan mit jelentenek, és mi a külömbség köztük?
Köszönöm előre is a válaszokat!
Természetesen az egyes hülyeséget írt :) A legédesebb az ún. esszencia - de ez még csak nem is volt a kérdés része.
A cuvée annyit takar, hogy az adott bor többféle szőlőből készült. Lehet bármilyen színű, bármilyen édességű vagy szárazságú, meg úgy egyáltalán bármilyen, a lényeg csak a többféle szőlőfajta. Szóval semmi köze a töppedt szemekhez.
A kései szüretelésű bornál a szőlőt a tőkén hagyják a teljes érettség után is, hagyják, hogy a fürtkocsányok elfásodjanak, megszűnjön az anyagáramlás a szőlőfürt és az anyanövény között és a szőlőszemek szép lassan vizet veszítsenek, töppedjenek, ezáltal beltartalmuk - a cukorral együtt - koncentrálódjon.
A Szamorodni és az Aszú is töppedt szemekből készült, de itt a töppedést egy gombafajta (a Botritis cinerea - vagy ahogy legtöbbször emlegetik, simán a "botritisz") okozza. Ez a gombafaj nem csak simán a töppedésért felel, hanem közben a saját anyagcseretermékeivel dúsítja a szőlőszemeket, így azoknak - illetve az abból készült boroknak - jellegzetes ízük lesz.
A Szamorodni egyszerűen úgy készül, hogy együtt szedik a botritiszes és sima, nem botritiszes szőlőt és együtt is erjesztik, érlelik. Ha az eredményül kalott bor 30g/l- nél kevesebb cukorot tartalmaz, száraz, ha többet, édes szamorodniról van szó.
Az Aszúnál régebben meghatározott mennyiségű botritiszes szőlő került a mustba - egy gönci hordónyiba (amo 136 liter) x puttony (25kg/puttony). Manapság már a végeredmény cukortartalma határozza meg a puttonyok számát. 3 puttonyosnál minimim 60g/l, 4 puttonyosnál minimum 90g/l a cukortartalom, de ezt a két kategóriát már kivezették, nem használatos. Jelenleg az 5 puttonyos (min. 120g/l cukor) és 6 puttonyos (min. 150g/l) kategóriák maradtak használatban.
@3: A szamorodni, ahogy írtam, lehet akár száraz is. Az édes szamorodniknál pedig a legtöbb aszú is édesebb, nem is kell esszenciáig elmenni. De ha esszenciát szeretnél, azt a legtöbb borszaküzletben vehetsz. Pl:
A vitába nem szállok bele,
a szamorodnihoz csak annyit, hogy akkor lesz, h a szürkebarát dugója nem megy bele az egri leánykába.
Nagyon köszönöm mindenkinek az infót!
8-as! Mojo válaszára számítottam is! :))))
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!