Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Mi a külömbség a Cuvée, az...

Mi a külömbség a Cuvée, az Aszú és a szamorodni közt? Illvetve ezek a Kései érlelésü borokhoz tartoznak mindhárman, tehét a "kései borok" egy gyüjtő fogalom? Mit jelent a szamorodni?

Figyelt kérdés

Éjszaka kicsit a borokról olvasgattam, és már kicsit belezavarodtam, ami ha úgyvesszük érthető hisz nem vagyok nagy boros. Inkább csak érdekel, hogy mi külömbözteti meg őket? Úgy olvastam hogy a Cuvée és az Aszú is a "töppedt" szemekből készülnek amit késöbb szednek le, így magasabb a cukortartalmuk. A -szamorodni- szó is gyakran ennél az édes témánál bukkan fel ami szintén az édes borokokra utalhat bár már belezavarodtam. Aki otthon van a borokban és van egy kis ideje, leírná nekem érthetően hogy ezek konkrétan mit jelentenek, és mi a külömbség köztük?

Köszönöm előre is a válaszokat!



2020. aug. 3. 03:15
 1/9 anonim ***** válasza:
7%
A szamorodni a legédesebb bor a Tokaji borok közül
2020. aug. 3. 03:34
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/9 Mojjo ***** válasza:
100%

Természetesen az egyes hülyeséget írt :) A legédesebb az ún. esszencia - de ez még csak nem is volt a kérdés része.


A cuvée annyit takar, hogy az adott bor többféle szőlőből készült. Lehet bármilyen színű, bármilyen édességű vagy szárazságú, meg úgy egyáltalán bármilyen, a lényeg csak a többféle szőlőfajta. Szóval semmi köze a töppedt szemekhez.


A kései szüretelésű bornál a szőlőt a tőkén hagyják a teljes érettség után is, hagyják, hogy a fürtkocsányok elfásodjanak, megszűnjön az anyagáramlás a szőlőfürt és az anyanövény között és a szőlőszemek szép lassan vizet veszítsenek, töppedjenek, ezáltal beltartalmuk - a cukorral együtt - koncentrálódjon.


A Szamorodni és az Aszú is töppedt szemekből készült, de itt a töppedést egy gombafajta (a Botritis cinerea - vagy ahogy legtöbbször emlegetik, simán a "botritisz") okozza. Ez a gombafaj nem csak simán a töppedésért felel, hanem közben a saját anyagcseretermékeivel dúsítja a szőlőszemeket, így azoknak - illetve az abból készült boroknak - jellegzetes ízük lesz.


A Szamorodni egyszerűen úgy készül, hogy együtt szedik a botritiszes és sima, nem botritiszes szőlőt és együtt is erjesztik, érlelik. Ha az eredményül kalott bor 30g/l- nél kevesebb cukorot tartalmaz, száraz, ha többet, édes szamorodniról van szó.


Az Aszúnál régebben meghatározott mennyiségű botritiszes szőlő került a mustba - egy gönci hordónyiba (amo 136 liter) x puttony (25kg/puttony). Manapság már a végeredmény cukortartalma határozza meg a puttonyok számát. 3 puttonyosnál minimim 60g/l, 4 puttonyosnál minimum 90g/l a cukortartalom, de ezt a két kategóriát már kivezették, nem használatos. Jelenleg az 5 puttonyos (min. 120g/l cukor) és 6 puttonyos (min. 150g/l) kategóriák maradtak használatban.

2020. aug. 3. 05:06
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/9 anonim ***** válasza:
8%
2 értem én vagyok a hülye de melyik boltban lehet kapni a szamorodninál édesebb "esszenciát" kedves doktor úr?Semmelyikben?
2020. aug. 3. 05:09
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/9 Mojjo ***** válasza:
100%

@3: A szamorodni, ahogy írtam, lehet akár száraz is. Az édes szamorodniknál pedig a legtöbb aszú is édesebb, nem is kell esszenciáig elmenni. De ha esszenciát szeretnél, azt a legtöbb borszaküzletben vehetsz. Pl:

[link]

2020. aug. 3. 05:14
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/9 anonim ***** válasza:
8%
4. Jól van, most ezt a csatát megnyerted de csak azért mert én nem ittam még esszenciát és webshop helyett normál üzletekbe járok vásárolni
2020. aug. 3. 05:17
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/9 Mojjo ***** válasza:
100%
@5: Mondom, nem kell az esszenciáig elmenni, ha egy átlag szamorodninál édesebb tokaji bort szeretnél. A szamorodni cukortartalma nincs pontosan előírva (illetve csak annyi, hogy ha édes, akkor 30g/l-nél több legyen), de tipikusan 100-140g/l között szokott mozogni. Ennél bármely 5, vagy 6 puttonyos aszú édesebb, és olyat általában sima boltokban is kaphatsz.
2020. aug. 3. 05:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/9 anonim ***** válasza:
67%

A vitába nem szállok bele,

a szamorodnihoz csak annyit, hogy akkor lesz, h a szürkebarát dugója nem megy bele az egri leánykába.

2020. aug. 3. 09:59
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/9 anonim ***** válasza:
100%
Kérdezö: amit Mojjo nem tud a borokról, az nem létezö infó, hidd el neki, amit írt, az 100%-ig helyes!
2020. aug. 3. 11:36
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/9 A kérdező kommentje:

Nagyon köszönöm mindenkinek az infót!


8-as! Mojo válaszára számítottam is! :))))

2020. aug. 4. 18:06

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!