Mit lehet tenni, hogy a bodzapezsgő ne robbantsa fel az üveget? Meddig áll el a bodzapezsgő hűtőszekrényben?
1. Nem robbantja fel az üveget.
2. Rá van írva a csomagolására, hogy felbontás után mennyi ideig áll el. 2-3 napon belül érdemes elfogyasztani.
Gyakorlatilag ez egy cider. Ha ez alapján csináltad, akkor ez egy hülyeség, felejtsd el: [link]
Azért hülyeség, mert instabil az egész így, utóerjedésben keletkező CO-val karbonizálni, mi a frásznak? Másrészt erjedést nyitva hagyni (azaz ruhával letakarni) ilyet elődeink csináltak.
OK, ezzel megvagy ha jól értem, szóval már mindegy, az üveg lehet, hogy felrobban, sok mindent nem tudsz elkövetni maximum azt, hogy hűtöd, mivel az élesztő hidegben nem szeret működni, pláne ha sütőélesztőt használtál. Amikor elég szénsavasnak érzed, akkor berakod hűtőbe. (nehogy fagyasztóba!)
Legközelebb erjesztőedényt használj. Zárhatót, kotyogóval, alulra csap és vegyél hozzá palackozószárat mert azzal könnyebb palackozni. Fertőtlenítsd, mosd el alaposan. Ne bízd a természetre, használ élesztőt, ha a cefre kész és a hőmérséklete kb. 25 fok alatt van, akkor azonnal adj hozzá élesztőt. Borélesztőt javasolnék inkább a sütőélesztő helyett, de ha nincs, akkor utóbbi is megteszi.
Amíg a kotyogó CO képződést mutat, addig erjedés még van, ha már 2 napja nem mutat, akkor kezdesz palackozni és ekkor karbonizálsz cukorral. Minden üvegbe tegyél cukrot, decinként 1 grammot mondanék, de hát ez rajtad áll, szénsavasabb legyen vagy kevésbé legyen szénsavas. Üvegnek pedig jó akár a csatos sörösüveg is, az bírja a túlnyomást. Ez a pár gramm cukor fel fog oldódni az üvegben, ismét beindul az erjedés, mivel lezártad ezért a CO benn marad, magyarán szénsavas lesz.
Borecet helyett egyébként én javasolnék inkább alma préselményt (egyrészt abban is lesz cukor, másrészt az a bodzával jól harmonizál és ad savasságot), ha van mondjuk gyümölcscentrifugád az tök jó, rostos préselés miatt némi szárazanyag is lesz, ha ezt csapon keresztül csapolod, akkor egyébként le fogy ülni az edény aljára, szóval ha nem a legaljára teszed a csapot, hanem 1-2 centivel fölé vagy készre szerelt erjesztőedényt veszel, akkor kvázi lecsapolható, lefejthető róla.
Mike_88 miért privátban irtad a részletes választ? Idemásolom, hogy mások is profitáljanak belőle:
Ezeket vedd meg hozzá, ha úgy látod, hogy többször is csinálnál ilyet:
erjesztővödör csappal, kotyogóval:
palackozószár:
Ez úgy működik, hogy rányitod a csapot, az alján egy szelep zár, ha ezt bedugod az üveg aljába és a szelepet megnyomod az aljával, akkor nyit. Ne töltsd túl az üvegeket, mert különben könnyedén kihabzik majd felnyitásnál, gondolom nagyjából betudod határolni meddig van sörrel töltve egy üveg gyárilag, hát addig töltsd csupán te is.
Ha sörösüvegbe palackoznál, söröskupak:
hozzá zárószerszám (amivel rányomod az üvegre a kupakot):
Ezzel a szerszámmal hosszú makkos üvegre tudod a kupakot jól rányomni, ilyen pl. a Soproni üvege. Az üveg szájánál a makkrész pereme és a kupak között nagyobb, kb. másfél centi a távolság, rövidmakkosnál jóval kisebb, kb. fél centi vagy annyi sem. Üvegért meg ajánlom menj be egy kisebb boltba, kérdezd meg, hogy adnak-e el üres üveget és ládát, jó eséllyel adnak neked, kifizeted a betétdíját az üvegeknek, meg a rekesznek, rekesz asszem ilyen 5-600 forint, üveg 25-30 körül van.
Ha pezsgős üvegbe palackozol, akkor pezsgős dugót rakd félre az üvegekkel együtt.
Ennél ami elhasználódik, az a lekötőkosár: [link]
Alukapszula, ha megadnád a módját:
Mindent fertőtleníteni kell, vannak erre speciális fertőtlenítőszerek, mint pl. a chemipro oxi, de én szimplán mosószódát használok, elmosol vele mindent, erjesztőedényt, palackozásnál az üvegeket, majd csapvízzel el is öblíted. Meg kell akadályozni a fertőzést.
Vannak egyébként cider sűrítmények is és sörsűrítmények is, ha esetleg a sört is kedveled. Cider sűrítménnyel is lényegesen olcsóbban jössz ki, mintha azt a boltban vennéd meg, de tény, hogy a szedett bodzával, otthon termett gyümölccsel ez még olcsóbb történet. Sörrel viszont kb. ilyen 20-30 forinttal jössz ki drágábban, mintha vennéd a malátát és te magad főznéd, ellenben lényegesen gyorsabban kész van és a bolti ár alatt maradsz jóval, 1 üveg kb. 110-150 forint között alakul, ha főzöd, akkor kb. 70-90 forint.
Ehhez sem kell más, mint a fenti felszerelés. Ha főzöd, akkor még egy nagy lábos és még egy edény/vödör a lészűréshez majd a másláshoz.
sör és cider sűrítmények:
Főzéshez a cuccokat is itt megtalálod az olasznál, maláták, komlók, élesztők stb. Ha cidert csinálsz és saját alapanyagból, de szereted ha az édesebb, akkor találsz nála édesítőszereket is, amik nem erjeszthető cukrok, így édes marad a cider, de jó minőségű édesítők, szóval nem az az émelyítő okádék, mint amit rendszerint használnak az üdítőgyártó cégek.
A sűrítmény sem valami istentelen dolog egyébként, ugyanúgy le van főzve a maláta csak be van sűrítve, azaz annyi történik, hogy más lefőzi helyetted, a sűrítés és a csomagolás miatt nem erjed meg, majd ezt te hígítod föl és te indítod el az erjedést. Cidernál pedig a gyümölcslé van besűrítve, egyik esetben sincs tartósítószer és egyéb adalék használva, hisz akkor hiába hígítanád, az nem indulna erjedésnek.
Úgyhogy ha van kedv és szeretsz ilyennel foglalkozni, akkor vágj bele, jó elfoglaltság. :D S persze lényegesen jobb söröket kapsz így, mint az ipari sörök (pláne a magyar ipari sörök), de még a kisüzemi avagy "kézműves" sörök minőségét is lazán megtudod ugrani akár még egy sűrítményes sörrel is. Azért főzik sokan, mert hobbijuk és mert szeretnek kísérletezni, különböző gabonákkal, különböző komlókkal és komlózással stb. saját szájízükre megalkotni egy vagy több sört. Ciderrel sem más a helyzet. Abszolút jó ízzel fogyasztható cidert kapsz a sűrítményekből is.
Egyszerű oka van, azért mert ez már nem a kérdésedre a válasz! :D Mivel szabály szerint a feltett kérdésre kellene válaszolni elvileg! Arra meg már válaszoltam. :)
Másrészt nem gondolnám, hogy bárki is tanulhatna ebből. Ebben nincs semmi szakmaiság, amit leírtam neked (pont, hogy módszer annak kikerülésére).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!