Aszú-hoz kapcsolódó szokások, etikett. Hogyan szokás fogyasztani?
Sziasztok!
Jóformán absztinens vagyok, de még újév körül előkerült egy üveg Tokai Aszú, és nagyon ízlett, szívesen innám máskor is.
Arról szeretnék tájékozódni, csatlakozik-e hozzá valamilyen sajátos etikett, amit társaságban illik betartani, vagy/és emel a fogyasztás élvezetén.
Gondolok itt arra hogy:
-Milyen pohárból szokás inni?
-Milyen hőfokon?
-Mikor? (evés előtt, után, közben)
-(vagy bármilyen egyéb érdekesség)
Bármilyen összeszedettebb cikk, link, könyv érdekel a témában.
Előre is köszönöm a segítséget!
Itt leírja melyik borospohár a legideálisabb.
Igen fogyasztani 10-12 fok. Általában etkezések végén. Erőteljesebb vaskosabb deszertekhez. De pl ha elő ételként libamájat szolgálnak fel ahoz szokták ajánlani a tokaji aszút. De a gordonzola sajttal is párosítják. De ezt a kombinációt az étkezés vagy a bor kóstoló végére hagyják mert mindkettőnek nagyon erős íze van.
Egyesek ihaj-csuhajkodnak, hogy tokajit csak felállva iszunk, de ez baromság.
A hőmérséklete viszonylag magas (12-14 fokot mondanék gugli nélkül, tehát időben ki kell venni a hűtőből, mielőtt iszod), jobban párolog, sokkal jobban átjönnek az illatok, zamatok.
Fröccsöt nem csinálunk belőle. Ha valaki jó kis aszúfröccsről beszél, akkor humorizál.
Ha bejött, próbáld még ki a tokaji szamorodnikat is, először az édeset, aztán a szárazat is! Hátha ezen keresztül megszereted a borokat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!