Jelelegi jogszabályok szerint hány éves kortól lehet alkoholt fogyasztani?
7 éve érkezett a fórumra egy hasonló kérdés:
https://www.gyakorikerdesek.hu/etelek-italok__bor-sor-rovidi..
Itt a 3. válaszoló azt írja, hogy egy kiskapu szerint nem volt korhatár alkoholfogyasztásra. Azonban ennél újabb informáviót, ami a BTK-ra hivatkozik, nem igazán találtam.
Szóval megújítás képpen felteszem a kérdést: hány éves kortól, hogyan (felügyelet,nélkül) és hol (köz-/magánterület) lehet alkoholt fogyasztani?
Látom az első válaszolónak sikerült egyedül megértenie a kérdést. Neki köszönöm, ezek szerint a BTK még mindig nem szabályozza univerzálisan az alkoholfogysztás életkorát. A második válaszolónak is köszönöm, hogy próbált válaszlni a kérdésre, bár kicsit bővebb leírásnak örültem volna.
A másik két kultúrált úriembernek/hölgynek üzenem, hogy a kérdésben semmi nem utal arra, hogy jómagam kiskorú lennék. Azonban hamár szóba jött, éppen az ellenkezője igaz.
Ezen felül a negyedik válaszolónak üzenném, hogy a magyar kultúra szerves része az alkohol fogyasztása. Itt nem arról van szó, hogy valaki a "telep bikája" lenne. Mellesleg kétlem, hogy egyszer-kétszer ne ittál volna meg egy sört, esetleg egy kupica pálinkát, ha kínáltak 18 éves korod előtt.
A kérdés egyedül a személyes kíváncsiságom szüleménye. A kérdés nem az volt, hogy nyugodt szívvel dönthetem-e le a helyi parkban 16 évesen az 5. liter Royal-t. Nem értem, hogy miért kell rögtön erre a következtetésre ugrani. Szimplán így 7 év elteltével érdekelt a kiskorúak alkoholfogysztásának jogi oldala.
Nem szabályozza törvény, magyarul a 18 alattit nem büntetik alkoholfogyasztásért. Amit szabályoz, az a kiskorúak alkoholhoz jutása, mert abban mindig legalább egy felnőtt sáros, ő a büntethető, illetve többé-kevésbé a szülő (gyám) is elővehető. 18 alattinak eladni tilos, kínálni viszont nem automatikusan törvényszegés, szóval amikor a szülő megkínálja a 16 éves gyerekét, az nem illegálisan történik.
Tehát nincsenek előírt szabályai annak, hogy hány éves kortól és milyen körülmények közt fogyaszthat valaki alkoholt, de ha pl. rátalál a rendőr a haverjaival piáló kiskorúra, akkor hazaviheti és figyelmeztetheti a szülőket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!