Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Hogy kell otthon egy staropram...

Hogy kell otthon egy staroprament, krusovicét vagy bármi más bolti sört otthon elkészíteni?

Figyelt kérdés
Konkrétan ezekre hol lehet receptet találni? Nekem nem sikerült.

2020. máj. 2. 10:41
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
97%
nem lehet
2020. máj. 2. 11:01
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/13 anonim ***** válasza:
88%

Esetleg hallottal mar a gyartasi v. ipari titokrol, mint fogalomrol?


Amugy sok sikert az otthoni sorfozeshez. Lehet hozza egesz jo keszleteket kapni, de a 'gyari' sorok minoseget es izvilagat biztosan nem fogod otthon a konyhaban reprodukalni.

2020. máj. 2. 11:04
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/13 A kérdező kommentje:

Kár :(

pedig jó lett volna ha ezeket egy az egybe meg tudnám főzni magamnak, idővel visszahozná az árát.

De nem tudom elképzelni, hogy akkor milyen lehet egy jól csinált házi sör? Nem is hasonlít egy jobb boltira?


Szerinted ez milyen lehet? Érdemes megvenni?

[link]

2020. máj. 2. 11:29
 4/13 anonim ***** válasza:
96%
Főztem már sört, az átlag nagyüzemi 200-250 forintosnál mindig finomabb volt, kivéve amikor elrontottam és lópokrócos istállóíze volt. Pont ugyanolyat nem tudsz csinálni, mert ahhoz ugyanolyan arányban kéne ugyanazokat a malátákat komlókat és élesztőket használni, ugyanazokon a hőlépcsőkön tartani és ugyanazon a hőmérsékleten erjeszteni. Plusz a víz lágysága, pH értéke, ásványianyagtartalma is elviheti más irányba a dolgot. De találsz millió receptet a neten, ipa, apa, neipa, stout, tripel..én ezeket főztem eddig, felsőerjesztésüek. Amit te akarsz az láger sör, azt kezdőként nehéz, főleg otthon, mert alsóerjesztésü, nem jó neki a lakásban levő 20-25 fok
2020. máj. 2. 11:48
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/13 anonim ***** válasza:
73%

A víz egy nagyon fontos meghatározó lépcső íz szempontjából. Ez ugyanolyan, mint hogy ugyanaz a fajta kávé sem ugyanolyan ízű, mikor meglátogatod a rokonokat és ott főzöd.

Az élesztőnek rengeteg fajtája van, komlónak is stb. stb.

2020. máj. 2. 11:54
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/13 anonim ***** válasza:
87%
Kezdésnek amúgy ipa a biztos, sok helyen ezt ajánlják, mert nehéz elrontani, mivel agyonkomlózzák, az az íz dominál és megromlani is nehezebben tud
2020. máj. 2. 11:56
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/13 A kérdező kommentje:

Köszönöm a tanácsokat, akkor az ipával szemezek inkább.

Elrontani hol lehet? Hogy keletkezhet és hogy lehet elkerülni a metanolt erjedés közben? Tegyük fel, hogy kész minden, átszűrtem a sörlevet az erjesztővödörbe és hozzáadtam az élesztőt. Nem szabad felnyitni pl 7 napnál korábban?

2020. máj. 2. 12:19
 8/13 anonim ***** válasza:
83%
Nagyon sok házi sörfőzéssel kapcsolatos blog és oldal van. Szerintem ne itt várj jó válaszokat, hanem szakoldalakon nézelődj.
2020. máj. 2. 17:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/13 Phoney ***** válasza:
53%

„és hogy lehet elkerülni a metanolt erjedés közben?”


Felejtsd el a metanolt. Gyümölcsnél sem tudod vele megmérgezni magadat, de gabonánál minden esetben teljesen jelentéktelen a mennyisége.


Egyébként ha mindenáron konkrét bolti lagereket akarsz utánozni (bár ezt valószínűleg hamar el fogod felejteni, amikor a saját söreid elkezdik átalakítani az ízlésedet), akkor előbb megtanulsz lagert főzni, és az addig megszerzett tudásod alapján egy-egy konkrét sör felé hangolhatod a receptet.

2020. máj. 5. 16:06
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/13 A kérdező kommentje:

Köszönöm, megnyugtattál a metanollal kapcsolatban.

Azt hittem lagert könnyű főzni, de mondták, hogy nem szóval marad az ipa.


Viszont nincs 20 literes fazekam, jó az ha 2db 10 literesben csinálom fele árpával, komlóval? Sokkal macerásabb?

2020. máj. 6. 16:42
1 2

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!