Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Miért lett zavaros a pálinka...

Miért lett zavaros a pálinka szellőztetés közben?

Figyelt kérdés
Sziasztok, az alany konkrétan almapálinka, minden hozzátevő nélkül lett érlelve és kifőzve. Kifőzés után 3 literes befőttes üvegben tároltam, kötszerrel a tetején legumizva. 3 hónap elteltével a nedű bezavarosodott és a tetején ilyen furcsa állagú mintha nyálkaréteg lenne, kis mennyiségben. Pincében volt tárolva hideg helyen, a többi anyag pedig csatos üvegben volt szellőztetve, de azoknak semmi bajuk

2020. ápr. 12. 21:45
 1/5 anonim ***** válasza:
Kozmaolajok, ha frissen lehűtöd akkor is kijött volna. Ha felmelegíted visszaoldódik, de inkább kanalazd le a tetejéről hidegen és dobd ki. A pálinkának alatta semmi baja.
2020. ápr. 13. 00:06
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/5 A kérdező kommentje:
Nem csak a teteje a gond. Az üveg egész tartalma olyan zavaros, enyhén tejes színű
2020. ápr. 13. 11:52
 3/5 mindentudó99 ***** válasza:
Vagy kozmaolaj vagy savas volt a cefre nagyon és megmarta a főző réz alkatrészeit. Vagy nem megfelelő folyadékkal hígítottad.
2020. ápr. 15. 16:40
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/5 anonim ***** válasza:

3 hónapig teljesen nyitott "edényben", ráadásul széles "edényben" tároltad? Térfogatából mennyit veszített? Nem akarlak elkeseríteni a kérdésemmel, de kóstoltad/mérted? Kb. mennyi alkohol van benne? Feltételezem tudod mennyi lett a végeredmény (hány alk.%), most mennyi?

A szellőztetés nem több hónapos eljárás, ezt ki mondta, hogy így csináld, mert Ő tartozik neked 3 liter pálinkával?

Pálinkát szellőztetni több módszerrel lehet, így, ahogy te csináltad, így max. 1-2 hétig szabad hagyni, de függ ez is a mennyiségtől, 3 litert egy hétig se! Kis mennyiséget beletöltöd széles "korsóba" azaz széles demizsonba úgy, hogy az ne legyen tele, azaz a pálinka minél nagyobb felületen érintkezzen levegővel. Ezt lezárod!!! Aztán ugyanígy kb. 1 hónapig naponta 1-2x kinyitod, picit megkavarod, nyitva hagyod 1-2 percig, majd visszazárod.

Nagy mennyiséget (értsd 20-30 litertől többet) nyitva lehet hagyni, ahogy te is nyitva hagytad, de akkor is, mint írtam 1-2 hétig! Ezen kívül lehet még csurgatással is. Minél szélesebb edénybe (pl. lábosba, lavórba) vékony sugárral átcsurgatod 1-2x.

Erős a gyanúm, hogy jelentős alkoholtartalmat veszített. Az előttem már felsorolt okok okozhatnak opálosodást, bizonyos alk. százalék alatt ennek kockázata jelentősen nő (kb. 45-42 alk. fok), így úgy gondolom ezzel az eltúlzott "szellőztetéssel" bezuhant az alk. tartalom ebbe a tartományba vagy akár ez alá és ezért opálosodott be.

2020. ápr. 16. 08:11
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/5 anonim ***** válasza:
Csatos üvegben lévőnek azért nincs baja, mert annak nyaka beszűkül.
2020. ápr. 16. 08:12
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!