Lesz e baja a pálinkának, ha melegen van tárolva?
Figyelt kérdés
Nagyszüleimnél a nappaliban van a cserépkályha ,szembe vele pedig egy szekrény, amin pár üveg házipálesz. Télen majdnem 40 fok van abban a szobában, pláne a szekrény tetején, mert ugye fent megáll a meleg. Az üvegek is át vannak melegedve. Pár éve így megy ez. Vajon azok a pálinkák még fogyasztásra alkalmasak?2020. febr. 19. 14:54
3/9 anonim válasza:
Az alkohol tartósít, 30% fölött pedig már igencsak a tömény kategória, ami több évtizedig is eláll, a hőmérséklet pedig nincs befolyással az ilyen piákra! Semmi bajuk nincs, nyugodtan meg lehet inni őket, max. kiköpöd, ha nem ízlik!
5/9 anonim válasza:
Nagyszüleidnek még tudnia kellene a helyes tárolást...
Pálinkát fénytől védett helyen kell tárolni, azaz a szekrény teteje már nem jó hely erre, s szoba hőmérsékleten (22-23°C) vagy az alatt kellene tárolni.
A helytelen tárolás sok esetben max. az élvezeti értékéből von le némileg (azaz nyilván nem romlik meg!), de pl. csonthéjas gyümölcsből készült pálinka esetében a fénynek kitett pálinkánál előfordulhat, hogy abban ezáltal feldúsul a (kis mértékben jelenlévő) etil-karbamát, ami egészségre káros. Ezért tartották régen befont demizsonban.
Mamánál nincs spájz vagy pince, vagy a konyhaszekrényben némi hely?
6/9 anonim válasza:
Nem romlik meg, mert az alkohol tartósítja, de ízre, illatra egy idő múlva kerítésszaggató lesz (az ízanyagok bomlanak, átalakulnak). A fény, a meleg egy piának sem tesz jót.
7/9 anonim válasza:
Nagy baja nem lesz, de semmiképpen nem tesz jót neki. Lehet engem is lepontozni. :)
8/9 anonim válasza:
Én tároltam így páleszt 3 évig és nem lett túl jó. Eltűnt a finom gyümölcs íze és keserű lett.
9/9 anonim válasza:
Kipárolog belőle a Drága Alkohol!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!