A Csányi Pincészet honlapján miért nincs siller bor?
Nézd, had idézzek egy cikkből:
"Siller: A vörösborokra jellemző tulajdonságú, kevésbé mélyvörös, illatos és nem savas bor. Kétféleképpen készíthető:
1. Régi módszer szerint: A siller története, az 1874 és 1914 között pusztító filoxéria (szőlőtetű) vész előtt a kék- és a fehér-szőlőt együtt ültették, együtt is szüretelték és préselték, így kapták a sillerre jellemző színt, mely se nem vörös, se nem fehér.
2. Új módszer szerint: A könnyedebb, illatos, vörösbort adó fajtákból készítik (pl.: Kadarka, Menoir, Pinot Noir és a Kékfrankos). Úgy készítik, mint a vörösborokat, csak az erjesztés során nem várják meg, hogy a kékszőlő héjából teljesen kiázzanak a csersavak, az ízek és a színek, hanem a borász ízlésének megfelelő pillanatban préselik ki, amikor a bor színe még csak közelít a vörös felé. "
Itt azt írja, a siller kék szőlőből készül, míg a rozé vörös szőlőből. Akkor a siller is készülhet vörösből?
A kettes válasszal ellentétben a siller az nem a rozé egy másik neve. Sillerhez a rozénál tovább, de a vörösnél kevesebb ideig hagyják héjon a szőlőt. Ha rokon neveket keresünk, a sillert régebben hívták piros-, illetve kastélyos bornak is.
Kevés pincészet csinál ilyen bort, szóval a legtöbbnél nem fogod megtalálni ezt a kategóriát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!