Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Érdemes lenne a banán, narancs...

Érdemes lenne a banán, narancs "pálinkát" fahordóba érlelni mondjuk 5-10évig is akár?

Figyelt kérdés
Banánhoz eperha fordót gondoltam,ha az érlelés jót tenne neki (persze lenne simán is mindeggyikből.) Milyen hatással lehetne rájuk?
2020. febr. 17. 02:57
 1/9 anonim ***** válasza:
22%
Tekintve, hogy egyik említett pálinka sem létezik, így nem igazán érdemes.
2020. febr. 17. 08:51
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/9 A kérdező kommentje:
Azért írtam " jelbe... tipikus Magyar... Akkor szeszes ital,ha úgy nem volt érthető!
2020. febr. 17. 11:14
 3/9 mindentudó99 ***** válasza:
71%
A pálinka idővel inkább veszít a minőségéből. Könnyen elillan akár a fa hordón keresztül is. Inkább üvegballonba tedd szerintem.
2020. febr. 18. 07:37
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/9 anonim ***** válasza:
100%

Abszolút! Én sem vagyok híve a hordós érlelésnek. Napfénytől, magas hőmérséklettől és levegőtől is védeni kell a pálinkát. Azaz már az sem tesz jót neki, ha túl nagy edényben tárolod, teszem azt mondjuk egy 5L-es demizsonban ami csak félig van megtöltve viszont nyitogatva van...

Tapasztalatom az, hogy enyhébb pálinkahibákat viszont jól javít.

Eleve minden gyümölcsfajta másképp viselkedik. Lehet olyan pálinkád pl. körtéből ami az első pár hónapban hozza csak igazán a gyümölcs ízét, illatát, utána ez már csak tompul és sosem köszön ismét vissza, tipikusan ilyen az árpával érő, írom ezt amúgy azért, mert van olyan, aminél viszont visszajön az, amit frissen tapasztalsz. Ilyen pl. pár cseresznyefajta, ami frissen hozza a cseresznyét, némi vaníliás ízt és illatot is, majd egyszer csak 2-3 hónap elteltével mintha elvágták volna, teljesen ellaposodik, ilyenkor sokan megszoktak ijedni. Ugyanakkor ha vársz kb. fél évet, talán kicsit többet, ismét visszajön a határozott gyümölcskarakter, sőt a vaníliás íz, illat is, ilyen pl. a bigarreau. Aztán van olyan, ami frissen egy semmi egy nulla, no ekkor sokan úgy gondolják, hogy nem sikerült, akik főzetik meg úgy, hogy valamit elcseszett a mester (azt nem gondolják, hogy Ők csesztek el valamit, az a lehetetlen kategória, mindegy...) holott egyébként nem, csak így viselkedik, frissen jellegtelen, sőt akár a hígítás miatt lehet kiemelkedően vízízű is, mert azzal is össze kell érnie... No fél-1 év elteltével viszont megjön az íz, az illat, ilyen pl. a cigánymeggy, egyes kajszifajták is. Csak a többségünk úgy van ezzel, hogy nem vár egy pálinkával fél vagy akár egy évet, addig mit csináljon? Nézze? Kóstolgatja, nyitogatja, fogy...fogy...elfogy. :) Szóval ez is érlelés, nem csak hordóban történik az. Banánt még nem ittam, narancs tudom, hogy tipikusan ilyen, hogy frissen fogyasztva jó, intenzív illat, íz, utána laposodik és vissza már nem ad abból, így azt frissen kell fogyasztani... 5-10 év távlatában egy enyhe whisky illatot (amit csak a jó orr érez meg) és közel semleges ízt fogsz kapni, ezt jósolom, tapasztalat nyilván nincs vele, de ezt tartom esélyesnek.

2020. febr. 18. 10:43
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm. Szóval ha érlelni szeretném akkor jó a 0,5l palack is... mivel ha meg bontom akkor nem az egész pl 10l pálinka lesz meg kezdve mindig... Hány fokosra lenne érdemes főzettni?
2020. febr. 18. 11:53
 6/9 anonim ***** válasza:
65%

Na, ez egy olyan kérdés, ami ízlés dolga, s örökös vita tárgya (holott ízlésen nem lehet). De annyi bizonyos, hogy az ízek, illatok 50 alk. fok alatt jönnek ki jobban, és a 40 alk. fokhoz közelítve. Alapanyag is válogatja milyen alk. fok áll jól neki, de ennyire tudományosan nem tudom megmondani neked. Bodzával van tapasztalatom, az pont az, aminek 40-42 alk. fok áll jól, a többit 45 alk. fokra szoktam beállítani, de ezt te tudod. Amondó vagyok, hogy főzesd 47 alk. fokra, az veszíteni fog még 1-2 alk. fokot így lesz 45 körüli.

Persze, lehet "darabban", azaz széttöltheted üvegekbe, hogyne. Műanyag dugót ajánlok hozzá. Én borosüvegekbe szoktam palackozni mert az van bőven. Leviszed pincébe vagy berakod konyhaszekrénybe, bárszekrénybe stb.

Az öregek azért fonták be a demizsont régen, hogy ne érje fény a pálinkát! :)

2020. febr. 18. 15:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/9 Phoney ***** válasza:
100%

Hogy egy gyümölcspárlatot érdemes-e hosszan fahordóban érlelni, annak két szempontja van.

Az egyik, hogy az adott gyümölcsfajta párlatának megőrizhetők-e az aromái hosszú távon. A narancsnál és a banánnal ezt talán még nemzetközileg se tudnák megmondani neked. De ha nem, akkor is lehet finopm érlelve, csak nem nem lesz többé narancs/banánízű.

A másik, hogy a beltartalma (finomítása) szerint alkalmas-e érlelésre, vagy túl vékony, "megeszi" majd az érlelés. Ezt látatlanban sajnos nem lehet eldönteni, a "vaskosabb" pálinkákat lehet érdemben érlelni.

Ha egy pálinka már frissen (pár hetes pihentetés után) is ideális, akkor igaz, hogy „idővel inkább veszít a minőségéből”. Ami frissen jó, az nem való érlelni és fordítva. Egy érlelésre való szilvapálinka 10 év múlva sem lesz semleges, hanem igazi szilvapálinka marad.


Általánosságban igaz, hogy az érlelés (ti. a fahordós érlelés, mert üvegballonban tartogatni az nem érlelés, hanem pihentetés) nem kezdő műfaj, nem igazán érdemes erőltetni.


5-10 éves távon pedig a tölgyfahordón kívül minden más hordót jobb elfelejteni.

2020. febr. 18. 22:55
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/9 anonim ***** válasza:
39%
Tehát banán vagy narancs aromát tartalmazó etil alkohol, víz keverékét kívánod fahordóban tárolni. Jobb nem lesz, az biztos. Minden rosszindulat nélkül.
2020. febr. 22. 11:58
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/9 A kérdező kommentje:
Miből jött, hogy aromás lötty lenne? Azért írtam, hogy szeszes ital vagy stb, mertállandóan abba kötnekbele, hogy nincs banán, narancs pálinka, mert az csak magyar gyümölcsből lehet készíteni. De ha azt irom, hogy szeszes ital az se jó... Akkor banán, narancs párlat.
2020. febr. 22. 12:19

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!