Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Fekete ottello szőlőböl a bor...

Gaspar89 kérdése:

Fekete ottello szőlőböl a bor tényleg mérgezö?

Figyelt kérdés
van esetleg aki fekete otello szölöböl csinal még bort? régen nagy apáink csak ebböl csinaltak bort és , érdekes modon semmi bajuk nem volt, most pedig tele az internet h mérgezö és vaksagot okozhat, sztem csak valami üzlet politika,

2020. jan. 23. 18:14
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
94%
Mennyi marhaság össze tud jönni. Ami mérgező az a metilalkohol, ami a szakszerűtlenül készített, vagy pancsolt borok esetén fordulhat elő, de nagyon ritka. Sőt, inkább csak akkor hallani ilyenről mikor direkt azzal ütik fel a bort készítéskor... ami gyakorlatilag gyilkossági kísérlet.
2020. jan. 23. 21:24
Hasznos számodra ez a válasz?
 12/19 anonim ***** válasza:
100%

"Jellegzetes ízű festőbor


Borászati technológiai szempontból kedvezőtlen tulajdonsága, hogy nyálkás bogyói sok pektint tartalmaznak, ezért nehezebben sajtolhatók. Kétségtelen tény, hogy a pektin az erjedés során metilalkohollá alakul át, ami nem kívánatos alkotóelem a borban. A képződő metilalkohol mennyisége alapvetően az erjedés körülményeitől függ: a legtöbb a héjon erjesztés során keletkezik."

2020. jan. 24. 00:05
Hasznos számodra ez a válasz?
 13/19 Phoney ***** válasza:
97%

Nem, a direkttermő szőlők metanoltartalmával csak propagandacélokból riogattak a direkktermők betiltásakor közel 100 éve, mert a metanolmérgezés réme akkor tört be a köztudatba, kéznél volt.

Átlagosan valamivel többb metanol van bennük, mint a többi borban, de így is nagyon kevés, pálinkákban pl. legálisan is sokkal (!) több lehet.

Ahol konkrét számokat találsz a direktterm szőlők borának metanoltartalmáról, azok mindig igen távol vannak a veszélyes mennyiségektől.

Ezek után talán nem lep meg, hogy ezek a borok csakis az EU-ban tiltottak, miközben amúgy pont az EU-ban elég lazán szabályozzák az italok metanoltartalmát, szóval nem ez az oka.

2020. jan. 24. 00:33
Hasznos számodra ez a válasz?
 14/19 anonim ***** válasza:
100%

otellóról, faszeszről, pálinkáról


avagy ködösítés mindenek felett


Direkt termő szőlőfajták és régi rezisztens hibridek:



A filoxéravész után Magyarországon számos a filoxérának ellenálló, elsősorban Vitis labrusca származású fajta terjedt el. Volt időszak, amikor e fajták területi aránya meghaladta a 20 %-ot. Telepítésük már régóta tilos, de ennek ellenére a jelenlegi szőlőtermesztésben és elsősorban a kiskerti, házi kerti termesztésben jelen vannak. Az érvényben lévő Bortörvény rendelkezése szerint nem csak e fajták telepítése, pótlásra való felhasználása tilos, hanem a direkt termő fajtájú ültetvényeket ki kell vágni. Izabella, Delaware, Othelló, Elvíra, Ferkó szőlő, stb.



Hogy miért is tilos a direkt termők telepítése szép hazánkban, az a többi ’értelmes’ törvény mellett szintén rejtély.


Általánosan elterjedt nézet – mert ezt terjesztik -, hogy az otelló bor veszélyes, mert magas a metil-alkohol tartalma.


Metilalkohol (metanol, faszesz, CH3OH) telített, egy értékű alkohol)


Szabadon a Heracleum giganteum éretlen gyümölcsében, szalicilsavas észtere alakjában a Gaultheria procumbens illóolajában, kötötten a legkülönbözőbb szerves vegyületben kiterjedten megtalálható.

A fa száraz desztillációja útján állítják elő. Borszeszre emlékeztető szagú, alacsony forráspontú folyadék. Erős méreg. Oldószerként és szintézisek kiindulási anyagaként használják.



Erősen mérgező, mert a szervezetben az alkohol-dehidrogenáz nevű enzim formaldehiddé alakítja, ami pedig komoly sejtméreg. Mivel könnyen összetéveszthető az etil-alkohollal, alkoholos italok hamisítására is használják, ami rendkívül veszélyes a metil-alkohol májkárosító hatásai miatt és könnyen a fogyasztó halálához vezethet, (50-75 g tiszta metanol elfogyasztása biztos halált okoz, de történt már haláleset 12 g elfogyasztása után is[2]) de még enyhébb mérgezés (a fenti dózis töredékének szervezetbe jutása) is okozhat teljes vakságot. (Érdekesség, hogy ha metil-alkohollal mérgezett beteggel etil-alkoholt itatnak elsősegélyként, akkor a beteg szervezete a két alkoholt párhuzamosan - ugyanazzal az enzimrendszerrel - kezdi bontani, így a formaldehid képződése lelassul, káros hatása mérséklődik.


A must erjedésekor a pektinbontó enzimek hatására a pektinanyagokból képződik. A fehér borok metilalkohol tartalma 30-120 mg/l, a törkölyön erjesztett vörös boroké 100-200 mg/l. Az újabb vizsgálatok szerint egyes direkttermő fajták borai valamivel több metilalkoholt tartalmaznak, mint a vörös borok. wikipédia


Más adatok szerint:


a fehérborok metilalkohol-tartalma 30 – 120 mg/l,

a vörösboroké 40 – 200 mg/l,

a direkttermőké 40 – 300 mg/l.


Vagyis 40 liter otelló bort kell megigyál nagyon gyorsan ahhoz, hogy a 12 g halálos adag metilalkohol a szervezetedbe jusson. Ne próbálkozz azonban, mert


1. 40 liter folyadékot mondjuk egy óra alatt meginni képtelenség

2. a metil-alkohollal az etil-alkoholt is iszod a borral jelentős túlerőben, tehát a metanolnak esélye sincs az enzim közelébe jutni, mely formaldehiddé alakítaná.


Hagyjuk a 40 liter borivást, ha naponta úgy két liter otellóból készült bort megiszol, akkor 600 mg metil-alkohol jut a szervezetedbe – fényévekre vagyunk a veszélyes mennyiségtől, és iszod vele az etil-alkoholt védelmül !


[link]

2020. jan. 24. 08:16
Hasznos számodra ez a válasz?
 15/19 A kérdező kommentje:
Nagyon szépen köszönöm a válaszokat 😀😀
2020. jan. 25. 11:59
 16/19 mindentudó99 ***** válasza:
100%
Van ilyen szőlőnk es borunk is. Évtizedek óta. Semmi gond. Egyetlen h8bája hogy van egy különleges íze ezt nem mindenki szereti. És ez az idő haladtával egyre erősebb én ezt vettem észre. A mindegy milyen bort iszol nagy mennyiségben egyformán leépülsz
2020. jan. 25. 23:15
Hasznos számodra ez a válasz?
 17/19 A kérdező kommentje:
Nekem nagy apám csinált anno bort belőle, meg persze vegyesen ami volt neki, nekem nagyon izlett, de most mar bátran ultetek ottelot
2020. jan. 27. 19:10
 18/19 anonim ***** válasza:
100%

Nem mérgező.

Hüvelykujj szabály: ha maga a növény gyümölcse nem mérgező amiből csinálják akkor a belőle készített alkohol sem lesz mérgező (a magját nem benne hagyva, de ugyebár azt a gyümölccsel együtt amúgy sem eszed meg).

A metil-alkohol a mérgező, de az meg a rossz technológia "eredménye".

2020. jan. 29. 01:02
Hasznos számodra ez a válasz?
 19/19 anonim ***** válasza:
Nekünk van otthon Otellónk, és a kollégáim körében híres a borom. Igaz, csak 10-15L éves mennyiséget tudok csinálni a kerti termésből, de így legalább elkínálgatva senki nem viheti túlzásba a fogyasztását. Úgy került a kertbe, hogy a szomszédtól átnőtt a rozoga kerítését összetartó kezeletlen szőlője. A garázs tetőre felfutott hátulról, és az ajtó felett lógtak a szőlők. Ősszel mondtam, rendet csinálok, és az indákat lebontottam, hogy a garázs mögötti tárolóba bejuthassak. A tetőről kb 60kg hibátlan minőségű szőlőt húztam le az indákkal, és felcsillant a szemem. Ezek ott a hullámtetőn fekve a mohában meg a rohadt levelek közt az esővízben állva nőttek, és nem betegek! A tőke kb 10 méterre van a terméstől, és ellátja tápanyaggal az egész "rendszert". Egy húsos láda púposan tele lett, és brutál finom bort sikerült csinálnom belőle. Azt sem tudtam, milyen fajta ez, csak ízlett. Tettem el vesszőket, szőlőiskolában neveltem, majd szétültettem. Enni nem volt finom a vastag, savanykás héja miatt. A bor lilásra színezte az üveget fél év alatt, kimosni nem lehet :-) . Érdekesség, hogy a kertünkben rosszabbul terem, és alulról kezdve elszáradnak mindig a levelei. Nem rég olvastam, hogy a kén árt neki. Ezt a fajtát permetezni sem szabad, mert megbosszulja! Hát ezért lehet a tiltás.
szept. 1. 20:06
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!