Fekete ottello szőlőböl a bor tényleg mérgezö?
"Jellegzetes ízű festőbor
Borászati technológiai szempontból kedvezőtlen tulajdonsága, hogy nyálkás bogyói sok pektint tartalmaznak, ezért nehezebben sajtolhatók. Kétségtelen tény, hogy a pektin az erjedés során metilalkohollá alakul át, ami nem kívánatos alkotóelem a borban. A képződő metilalkohol mennyisége alapvetően az erjedés körülményeitől függ: a legtöbb a héjon erjesztés során keletkezik."
Nem, a direkttermő szőlők metanoltartalmával csak propagandacélokból riogattak a direkktermők betiltásakor közel 100 éve, mert a metanolmérgezés réme akkor tört be a köztudatba, kéznél volt.
Átlagosan valamivel többb metanol van bennük, mint a többi borban, de így is nagyon kevés, pálinkákban pl. legálisan is sokkal (!) több lehet.
Ahol konkrét számokat találsz a direktterm szőlők borának metanoltartalmáról, azok mindig igen távol vannak a veszélyes mennyiségektől.
Ezek után talán nem lep meg, hogy ezek a borok csakis az EU-ban tiltottak, miközben amúgy pont az EU-ban elég lazán szabályozzák az italok metanoltartalmát, szóval nem ez az oka.
otellóról, faszeszről, pálinkáról
avagy ködösítés mindenek felett
Direkt termő szőlőfajták és régi rezisztens hibridek:
A filoxéravész után Magyarországon számos a filoxérának ellenálló, elsősorban Vitis labrusca származású fajta terjedt el. Volt időszak, amikor e fajták területi aránya meghaladta a 20 %-ot. Telepítésük már régóta tilos, de ennek ellenére a jelenlegi szőlőtermesztésben és elsősorban a kiskerti, házi kerti termesztésben jelen vannak. Az érvényben lévő Bortörvény rendelkezése szerint nem csak e fajták telepítése, pótlásra való felhasználása tilos, hanem a direkt termő fajtájú ültetvényeket ki kell vágni. Izabella, Delaware, Othelló, Elvíra, Ferkó szőlő, stb.
Hogy miért is tilos a direkt termők telepítése szép hazánkban, az a többi ’értelmes’ törvény mellett szintén rejtély.
Általánosan elterjedt nézet – mert ezt terjesztik -, hogy az otelló bor veszélyes, mert magas a metil-alkohol tartalma.
Metilalkohol (metanol, faszesz, CH3OH) telített, egy értékű alkohol)
Szabadon a Heracleum giganteum éretlen gyümölcsében, szalicilsavas észtere alakjában a Gaultheria procumbens illóolajában, kötötten a legkülönbözőbb szerves vegyületben kiterjedten megtalálható.
A fa száraz desztillációja útján állítják elő. Borszeszre emlékeztető szagú, alacsony forráspontú folyadék. Erős méreg. Oldószerként és szintézisek kiindulási anyagaként használják.
Erősen mérgező, mert a szervezetben az alkohol-dehidrogenáz nevű enzim formaldehiddé alakítja, ami pedig komoly sejtméreg. Mivel könnyen összetéveszthető az etil-alkohollal, alkoholos italok hamisítására is használják, ami rendkívül veszélyes a metil-alkohol májkárosító hatásai miatt és könnyen a fogyasztó halálához vezethet, (50-75 g tiszta metanol elfogyasztása biztos halált okoz, de történt már haláleset 12 g elfogyasztása után is[2]) de még enyhébb mérgezés (a fenti dózis töredékének szervezetbe jutása) is okozhat teljes vakságot. (Érdekesség, hogy ha metil-alkohollal mérgezett beteggel etil-alkoholt itatnak elsősegélyként, akkor a beteg szervezete a két alkoholt párhuzamosan - ugyanazzal az enzimrendszerrel - kezdi bontani, így a formaldehid képződése lelassul, káros hatása mérséklődik.
A must erjedésekor a pektinbontó enzimek hatására a pektinanyagokból képződik. A fehér borok metilalkohol tartalma 30-120 mg/l, a törkölyön erjesztett vörös boroké 100-200 mg/l. Az újabb vizsgálatok szerint egyes direkttermő fajták borai valamivel több metilalkoholt tartalmaznak, mint a vörös borok. wikipédia
Más adatok szerint:
a fehérborok metilalkohol-tartalma 30 – 120 mg/l,
a vörösboroké 40 – 200 mg/l,
a direkttermőké 40 – 300 mg/l.
Vagyis 40 liter otelló bort kell megigyál nagyon gyorsan ahhoz, hogy a 12 g halálos adag metilalkohol a szervezetedbe jusson. Ne próbálkozz azonban, mert
1. 40 liter folyadékot mondjuk egy óra alatt meginni képtelenség
2. a metil-alkohollal az etil-alkoholt is iszod a borral jelentős túlerőben, tehát a metanolnak esélye sincs az enzim közelébe jutni, mely formaldehiddé alakítaná.
Hagyjuk a 40 liter borivást, ha naponta úgy két liter otellóból készült bort megiszol, akkor 600 mg metil-alkohol jut a szervezetedbe – fényévekre vagyunk a veszélyes mennyiségtől, és iszod vele az etil-alkoholt védelmül !
Nem mérgező.
Hüvelykujj szabály: ha maga a növény gyümölcse nem mérgező amiből csinálják akkor a belőle készített alkohol sem lesz mérgező (a magját nem benne hagyva, de ugyebár azt a gyümölccsel együtt amúgy sem eszed meg).
A metil-alkohol a mérgező, de az meg a rossz technológia "eredménye".
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!