Bármilyen szőlőből lehet törköly pálinkát főzetni? ( Othello? ) Le kell szemezni?
Egy legendából! Amit azért találtak ki, mert az Othello direkt termő, s hát az nem bidznic! Több lehet benne a metilalkohol, a borában és a pálinkájában egyaránt. Ettől függetlenül egy olyan pohár othello bor, ami gyak. a teljes erjedés során a törkölyön maradt, még abban sem lehet annyi metilalkohol (abban a pohárban), hogy attól bármilyen károsodást szenvedjél, gondolok itt rosszullétre, vakságra, halálra! Ha iszod, mint a barom, ahogy tette ezt régen jó néhány alkesz, akkor akár igen, s erre lett ez alapozva, s nyilvánvalóan a tilalom is ezért született, hogy az idiótája is védve legyen.
Amúgy a kérdést nem értem, a törkölypálinka törkölyből készül (döbbenet!). :D Szóval mit akarsz leszemezni? A törkölypálinka, az a préselt szőlőszemekből készül, mivel az a törköly. Ami szőlőből készül, (megtört szőlőszemekből) az szőlőpálinka (avagy a bor, nyilván)!
Vörös szőlőből is csináltam már törkölypálinkát, nem volt sem jobb, sem rosszabb, mint a többi törkölypálinka. Miért ne lehetne vörösből? Mondjuk gyűlölöm a törkölypálinkát, s nem véletlen merült fel már a kérdés is, hogy pálinkának lehet-e nevezni, nem örülök annak, hogy annak lehet nevezni hivatalosan is.
A direkttermők mérgező bora ugyanolyan szakállas baromság, mint a mérgező abszint. Mindkettőt propagandaszerűen, bizonyítékok nélkül kezdték terjeszteni a franciák annak idején (részben hasonló okokból is), ennek ellenére mindkettőt száz éve elhiszi a fél világ. Ahol számszerű adatot találsz a direkttermők borának metanoltartalmáról, ott mindig ártalmatlan mennyiségeket fogsz találni. Jóval kevesebbet, mint amit pl. a kereskedelmi pálinkában megengednek.
A pálinka max. megengedett 1350 g/hl /100% alk. metanoltartalma egy 12%-os borra vetítve 165 g/hl, ami 1650 mg/l. Ehhez képest a direkttermők max. 300 mg/l-es metanoltartalmával riogatnak. Hogy értsd a problémát.
tegnap 08:35
Ha nem hallottál még szemelt törkölyről, akkor nem csoda, hogy nem szereted a törkölypálinkát... a törköly nem a szártól lesz törköly, hanem attól, hogy már bort csináltak belőle. Akár bennehagyták a szárát, akár nem.
ma 09:56
Ja, hogy ezért nem értetted, mit kell rajta szemelni? Bocs :)
ma 11:21
Nem értjük meg. A törköly nem az a szőlő, amiben benne van a szára, hanem az a szőlő, aminek már elvették a mustját/borát.
Azt azért vágod, hogy vörösboroknál többnyire már erjesztés előtt lebogyózzák a szőlőt, és ezért eleve szár nélküli a törkölyük?
SZŐLŐPÁLINKA nem készülhet a gyümölcs saját leve nélkül (ahogyan semmilyen más gyümölcspálinka sem!). Ha elveszik a gyümölcs levét, akkor a maradék héj/hús párlata szőlőnél törkölypálinka, más gyümölcsök esetén pedig ún. gyümölcstörköly-párlat lesz. Szárral is, meg anélkül is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!