Milyen likőrt készítsek pálinkából?
Minőségi likőrt nem fogsz tudni készíteni pálinkából, mert a pálinkának is van egy intenzív íze ami minden alól kiérződik. Ittam vidéken millió helyen, milliófélét és mindegyiken érződött a pálinka.
Ha már otthon akarsz likőrt készíteni, ahhoz tiszta szesz kell, vagy rosszabb esetben vodka.
Finom likőrt rumból, fehérrumból, whiskeyből is tudsz csinálni, ha a vodkát nem szereted.
A pálinka nem likőr készítésre való, nem lesz igazán finom egy tejszínes, csokis izvilag a pálinkával. Már pedig a likőrok nagy része ez az izvilag.
Legfeljebb ágyas pálinkát tudok elképzelni belőle, de az meg ugye nem likőr.
Finomszeszből készült likőröket nyilván nem fogsz hűen utánozni pálinkából, és meg is kell válogatni, hogy mi áll jól neki, de hülyeség, hogy alkalmatlan volna likőrnek. Kereskedelemben is készülnek egész jó pálinka alapú likőrök. Annyi, hogyha ha önmagában rossz íze van, akkor előnyösebb először aktívszénnel kezelni (vagy szenes szűrőlappal, vagy granulátummal, mert a port nehezen fogod kiszűrni), és utána felhasználni.
Pálinkának szerintem a kumarinos (jellegű) fűszerek állnak jól, mint fahéj, szegfűszeg, szegfűbors (főleg az almához), esetleg kömény ha szereted, de meg lehet próbálni keserűlikőrös recepteket is. Édesítés ízlés szerint, de akár több hét kell neki, amíg a cukoroldat rendesen homogenizálódik, és likőrössé válik az érzete.
Phoney leírásához hasonlót szoktam csinálni mindenki, de különösen a hölgyek örömére.
5 Literes üvegbe öntök 4 L almapálinkát, erre egy üveg mézet (7-8 dl), egy zacskó mazsolát, kevés egész fahéjat és még kevesebb szegfűszeget, majd színültig töltöm pálinkával.
3 hónapig rázogatom ha éppen eszembe jut, majd hagyom leülepedni. Egy gumicsővel leszívom a sűrűje tetejéről az ilyenkorra már gyönyörű ó-arany színű, kicsit a Hubertushoz hasonló ízvilágú nedűt és lehet fogyasztani.
Egészségetekre!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!