100 kg szilvából kb mennyi 50 fokos pálinka főzhető?
Cefrébe tilos, bornál tudtommal van egy adott cukorfok, ami alatt lehet és akkor is ha jól tudom max. 2 fokot lehet emelni. (???)
"Kaparós" nem a répacukortól lesz, lehet kaparó, sőt csípős íze az akroleintől ami szennyezett gyümölcsnél fordul elő (nem lett alaposan megmosva), ezt meg se lenne szabad inni, de úgy általánosságban is, ha rosszul választják le az előpárlatot, a végeredmény karcos lesz akkor is, ha a cefre kiváló volt és nem került bele hozzáadott cukor avagy szőlőcukor került bele. Az összefüggés (ami miatt sokan ezt gondolják, hogy ez az oka) az az, hogy a hozzáadott cukor hosszabb előpárlatot hoz magával, s ha valaki ezt nem érzékszervi vizsgálattal választja el, hanem mennyiségre veszi el (sokat emlegetett, mi több tanított 1.5-2%
), akkor nagyobb eséllyel lesz előpárlatos, mintha nem tettünk volna hozzá cukrot.
Egylépcsős eljárással szilvánál akár 15%-os kihozatalt is ellehet érni (állítólag...), úgy egyébként a kihozatal 7-11 liter között szokott alakulni, a kiadható mennyiség szilvánál 14 liter (50%), de hát az mindig, minden gyümölcsnél erősen fölé van lőve, bár elméleti síkon (ez mégegyszer leírom, nem tapasztalat!) egylépcsőssel akár lehet több a kiadhatónál!
Vaktában (bár sokan megteszik), én a helyedben nem emelném a cukorfokot és nem is savaznék! Vegyél egy refraktométert (Kínából pár ezer forint, semmivel sem pontatlanabb, mint az otthon kapható 10 ezer forintért árult refraktométerek) és vegyél egy digitális pH mérőt. A szilva az a tipikus gyümölcs egyébként, amit nem feltétlen kell savazni, kivételt képez a nem magvaváló szilva, amit, ajánlott savazni. Tapasztalatom is ez, nem magvaválóval párszor már rácsesztem, még mielőtt elkezdtem foglalkozni a cefre savazásával és pont ennek okán kezdtem el foglalkozni vele.
Ha nem elég savas előfordulhat h9gy rosdzul forr k8 és aceton9s ízű szagú ledz. Olyan mont a technokol
Oda az egész. Bajod nem ledz tőle csak rossz ízű lesz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!