Csak engem zavar hogy már parafa helyett valamilyen müanyag dugót tesznek a borosüvegekbe?
Érdekes, hogy az senkit sem zavar, hogy a mai számítógépek elférnek a zsebünkben, holott régen egy egész szoba kellett nekik.
A parafa dugó ma már inkább csak a rituálé része.
Sokan inkább csavaros kupakokat tesznek már rá.
A dugó ha beleesik, vagy egy része belekerül a borba, elcseszi az egészet, és ez minőséginél is előfordulhat. Kupakkal a dugóíz, az esetleges nem megfelelő zárás elkerülhető. Meg persze sokkal egyszerűbb és olcsóbb is. Meg az embernek se kell pepecselni vele és jobban visszazárható.
Nem a dugótól lesz jó a bor, csak ez a hagyomány. De szerintem egyre többen térnek át a kupakra.
Műanyag dugót viszont én eddig csak a gyerek pezsgős üvegeken láttam. Egy borhoz az már tényleg nagyon low budget megoldás. És a gyerek pezsgő szintjén is lehet az olyan.
Nem az kapott 0%-ot, hogy a műanyag káros lenne.
Pusztán a kötekedés lett lehúzva.
Az a dugó újrahasznosítható, lehet szelektíven gyűjteni!
Ellenben a parafát nem ültetik minden sarkon, és nem is nő újra pár hét alatt, ha kivágják és feldolgozzák.
MElyik a rosszabb? Szerintem egyértelmű.
Ezen a műanyag hulladékon sokáig lehet rágódni.
Kérdés, hogy a parafa dugó darabjának előállításához nem termelünk e több szemetet , mint maga a műanyag kupak?
Érdekes adat lenne, ha kiszámolnánk.
Egyre több településen elérhető a szelektív hulladék gyűjtés. Már házanként kiosztják a külön tárolóedényzetet.
Egyébként , ha hajótörött lennék kifejezetten életmentő lehetne, a partra sodort PET palack, de akár a boros kupak is. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!