A lúgos víz valóban jótékony hatással van az egészségre, vagy csak néphülyítés?
Mit tartunk lúgos víznek?
A víz pH-ja (kémhatása) az oldott sók (elsősorban kalcium- és magnézium-karbonátok, hidrogénkarbonátok) és az oldott CO2 gáz arányától függ. Az arány számítását ne írjam le, lényeg, hogy a kémhatás emelhető a szén-dioxid kiűzésével, ami csekély mennyiség ugyan (10-20 mg CO2), de mégis képes fél, kevesebb sót tartalmazó vizekben akár másfél pH-értéket is emelni.
Jobban mutatja a vizek lúgosságát tehát a keménység, vagy pontosabban az egyes oldott sók mennyisége. Én inkább a kalcium-és magnézium mennyiségét nézném, ezek vannak potitív hatással a szervezet savasságára. A nátriumionok ugyan még jobban növelik a kémhatást, de a túlzott Na+-bevitel negatív hatásai ismertek.
Egy reklámozott, pH 8,2-es víz tehát nem biztos, hogy jobban "lúgosít", mint egy magas kalciumtartalmú, de a szénsavtartalom miatt csak 7-es pH-jú víz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!