Az ásványvíz felbontás után hány napig jó?
Szerintem 2-3,ugyanúgy. Poshad a víz is, meg ha szénsavas akkor egy idő után az is kimegy belőle.
Nem tudom, kóstold meg.
Attól is függ, hogy beleiszol az üvegbe, és a nyáladdal enzimek és baktériumok kerülnek bele, vagy "csak" pohárba töltöd és visszazárod.
Ez utóbbi módon csak levegő baktérium potyog bele, ha gyors vagy kevés. Ilyen módon több napig teljesen korrekt marad a minősége.
Amúgy is az ivóvíz nem egy kimondottan nagy tápértékű táptalaja a baktériumoknak, szóval nem pikk-pakk "romlik meg"...
Mi az ásványvizet hűtőben tartjuk. Nálunk sok és gyorsan fogy. De 1 hétig simán eláll.
Barátoméknál a konyhaszekrényen a pulton van az ásványvíz, ők nem sokat isznak belőle, náluk lassan fogy. De náluk is eláll szoba hőmérsékleten 1-2-hétig is.
Csak ugye ennyi idő alatt már rég kimegy belőle a szénsav.
De a víz eláll hónapokig is.
Vannak forrásvizek, meg artézi vizek, azok is több hónapig elállnak. Pedig azokban nincs se klór, se tisztító vegyszer, se semmi. Csak egyszerűen a földből jön és mégis sokáig eláll.
Van az ágyam mellett egy, lazán iszom egy hétig.
Ha az ember nem köpködi tele kajamaradékokkal, akkor nagyon nem tud megromlani... Legalábbis nem sok baci van, amelyik a szervetlen ionokat tartalmazó vízben érezné jól magát.
Az egyetlen dolog, amitől az ásványvíz megromolhat, ha baktériumok vagy egyéb élőlények vernek benne tanyát. Ha csak öntesz a vízből, az mindig egy kifelé irányuló mosást jelent, tehát egy eredendően tiszta felületet még le is mosol az öntéssel, majd rátekered a kupakot, így egyszerűen tisztán marad a víz, nincs lehetősége "megromlani". Normálisan a csapvíz se romlik meg, még forralatlanul se. Ha megromlana egy garantáltan tiszta üvegben lezárva, akkor érdemes lenne megnézetni a vezetéketeket. :)
Tehát ha nem kerül bele a vízbe kívülről élőlény, akkor nem romlik meg egyáltalán, akár évek alatt sem. Mi romolna ugyanis rajta? Átrendeződnek a H2O molekulák? Elbomlana a hidrogénkarbonát-ion? Ettől nem kell tartani.
Ha egy felbontott víznél minőségromlást érzékelsz (szagos lesz a víz pl.), akkor lehet, hogy hozzáértél nyitott állapotban a flakon szájához, rosszabb esetben akár bele is ittál, ezzel elültettél benne pár mikrobát, amik szaporodásnak indultak.
Az egyetlen, ami miatt ne igyál meg egy több éves vizet, az a flakon kockázati tényezője, különösen ha napfénynek volt kitéve.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!