Ha a tea dobozára az van ráírva, hogy forró, de nem forrásban levő vízzel öntsem le, az azt jelenti, hogy ne várjam meg, amíg 100 fokra felforr a víz, hanem vegyem le a gázról hamarabb, és úgy öntsem a filterre kb.80-90 fokosan?
Köszi. Vagy jobb úgy, ha megvárom, amíg 100 fokra felforr a víz, kiöntöm a csészébe, és csak utána mártom bele a filtert?
Azért kérdem, mert ha 100 fokos vizet akarok, akkor látom, hogy mikor forr, és úgy könnyű, de ha csak 90 fokos vizet szeretnék, akkor nehezebb kiszámítani, hogy mikor vegyem le.
Nem szeretnék nagy hülyeséget mondani, mert ekkora szakértő nem vagyok.
De ezeknek a teáknak kb 80-90 fokos víz kell, nem kell ezt annyira pontosan belőni, csak hogy ne forrjon.
Tehát szerintem bőven elég ha érzésre csinálod.
Bocs, annyi kiegészítés, hogy én is így szoktam.
Tehát nem csak kitalálom, más kérdés, hogy én nem tűzhelyen forralom a vizet, hanem mikróban így megszokásból tudom már mikor jó, de szerintem ránézésre is lehet látni meg érezni is (kis rutin persze kell).
Csak olyan vízzel főzz teát (vagy legalábbis próbáld ki olyannal is), amit előbb rendesen, zubogósra felforraltál. A kemény víz eléggé el tudja fedni az italok ízét, magyarul laposabb, seízűbb lesz a teád, de forraláskor csökken a keménysége (keress rá a változó keménység vagy a karbonátkeménység fogalmára, ha érdekel a magyarázata).
80-90 fok kb. az, amikor még mindig nagyon forró, de már nem süt úgy a párája, mint amikor levetted a tűzről. Ha rövid időre bele tudsz nyúlkálni (bár inkább ne tedd), akkor már csak 70 körül van, 60 körül pedig már nagyjából elbírja az ujjad.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!