Szomjas vagyok nem ihatok mit tegyek hogy csillapitsam a szomjam?
Ismerem a problémát....
Én a melegben citromos jégkockát szoktam szopogatni, remekül hűsít, és minimális a folyadék bevitel. Keress privátban, ha akarsz beszélni a dologról.
Napi 1300 ml az közel másfél liter a szomjazáshoz még nem túl kevés.
Amiket mondtak - szájnedvesítés stb - közérzetet javító dolog a szomjúságot magát nem enyhíti.
A folyadéháztartás egyensúlyának megbillenését a szervezet úgy ellensúlyozza, hogy nekiáll takarékoskodni ahol lehet és ennek kellemetlenek a tünetei szájszárazság stb.
Magát a szomjúságot - a folyadéháztartáshiányt úgy javíthatod, ha magad segítesz csökkenteni a folyadékveszteséget - leginkább olyan magatartással, hogy keveset izzadj el. Inkább fázósra állítod az öltözetedet, lassan mozogsz légáramlatot kerülöd, és a sót és cukrot is a táplálékban mert ezek sok vizet megkötnek - sőt az emésztéshez sok vizet igénylő táplálékokat is sült húsok pl.
Ez az a pont ahol folyadékbevitel nélkül segíthetsz az egyensúlyt tartani.
Egyébként meg most nem tudom, hogy az ivással van-e a bajuk - mert táplálékkal - pl gyümölcsökkel, salátával is nagyon sok folyadék kerülhet a szervezetbe...
Igy valóban a konkrét ok ismerete nélkül testreszabottabb tanácsot nehéz adni.
A szomjúság érzet csillapításának van egy trükkje… Szopogatni kell valamit, ami nem olvad (pl. egy tiszta kavicsot, vagy gombot, NEM cukorkát). A szádban megnő a nyáltermelés, amit lenyelsz és pszichésen csillapítod a szomjad, mert az agyad azt hiszi, hogy ittál.
Az egész csak pszichés, tehát a kiszáradástól nem véd meg!
A kérdés tényleg az, hogy csak ivással nem vihetsz be több folyadékot (gyümölcsös válasz)?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!