Hogyan főzhetnék kotyogóssal jobb kávét? Melyik boltban kapható kávéőrlemény a legfinomabb?
Mostanában kezdtem el dolgozni, és ezzel összefüggésben a kávézásra is rászoktam, mert kell az éberség ebéd után is.
Szerintetek melyik a legjobb kávé, amihez bármelyik boltban hozzájuthatok, és az ára is jó?
Az első csomagom egy Douwe Egberts Omnia Classic. Elég jó, de ittam már jobbat is.
Vagy van esetleg a kotyogós használatához valami tippetek? (A használati utasítást ismerem.)
Ha gugliba beírod, hogy "kávéfőzés kotyogóval", akkor számos helyen leírják a jó technikákat, youtube-on is lehet videókat találni. Azért megpróbálom leírni:
Először is a boltban kapható őrölt kávék nem kotyogóhoz lettek kitalálva, mert nagyon finomra vannak őrölve, viszont presszógéphez meg túl nagy a szemcseméret (inkább filteres és átfolyós készülékekhez őrlik ezeket).
Elvileg kotyogóhoz durvábbra őröl kávé szükségeltetik. 3-4 ezer ft-ért már kapni késes őrlőt, amivel kikísérletezheted.
Elvileg jó, ha alapból forró vizet teszel a kotyogóba, így elkerülheted, hogy kiszáradjon a kávé, mielőtt elérné a víz. Ezután a legkisebb lángon hagyod főni, és amikor már a nagyja kifolyt, akkor leveszed a tűzről. Nem folyik ki minden víz, ezt nem is érdemes megvárni, mert akkor megéghet a kávé, ráadásul sok csersav válik ki belőle.
A durvára darált kávét (ha csak őrölt van akkor azt :D) csak lazán kell adagolni, esetleg kicsit púposan. Tömni, lenyomni szigorúan tilos.
Ha magadnak őrlöd a kávét, akkor frisebb, aromadúsabb kávét kapsz még kotyogóval is. Talán még a párezres késes darálók is jók, de a legjobb egy olcsó Hario Mini Mill (ez sem olcsó, mert 11ezer körül van, de darálók között ez a legolcsóbb).
Egyébként szerintem a Dallmayr kávék elég finomak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!