Mi a helyes módja a tea készítésének?
Legyen angol tea, ami a következő összetövőkből álljon:
- Szárított tealevél (nem filteres)
- Cukor
- Tej
- Citrom kifacsart leve
Az alábbi tevékenységek kapcsolódnak a tea megfőzéséhez:
- Víz melegítése (hány fokig?)
- Tea beáztatása (mekkora mennyiséget, mennyi ideig)
- Cukor hozzáadása (hány kanállal)
- Tej hozzáadása (mennyit, milyen hőmérsékleten -> kell-e melegíteni [ami plusz munkafolyamat])
- Citrom kifacsavarása (mennyit) és hozzáadása
Én a sorrendet a felírt sorrendben gondolnám, de van, aki az összes összetevőt már a beáztatás előtt vagy közben hozzáadja (én utólag gondolnám). Van-e különbség és ha igen, akkor mi?
Nincs olyan tea, amibe tej és citrom is kerül. Vagy-vagy.
A többi lépés pedig nem ennyire tudományos.
Általánosságban az mondható el, hogy 100 °C-os vízzel forrázzák a tealeveleket, 3-5 percig.
Komplett weboldalak foglalkoznak ezzel, ha gourmet módra akarsz teazni...
Angol, japan, indiai stb módszerek vannak.... es otgciy többfele..
Én úgy hallottam,hogy azért nem tesznek tejet és citromot ugyanabba, mert túrós állaga lesz. Bár még nem próbáltam ki.
Én egyébként így csinálom a jázmin teát itthon:
Deciliterenként 1 tsp szálas jázmin tea, 95 fokos vízzel leöntöm és 4-5 percig áztatom. Tovább nem szabad, mert keserű lesz.
Utána vagy cukor nélkül vagy 1 teáskanál egy bögrébe, mert nem szeretem ha nagyon édes plusz elnyomja a tea ízét.
Tejet teszek hozzá, minél zsírosabb annál jobb íze lesz, mert zsírban oldódnak az ízanyagok. Nem szoktam lemérni, kb egy ujjnyi helyet hagyok a bögre tetején a tejnek. A tejtől krémesebb is az eredmény.
Fontos még a víz, én a helyi forrásvízből csinálom, egyszer csapvízből csináltam az ment is a lefolyóba, pedig a csapvizet magában meg tudom inni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!