Mi a helyes módja a tea készítésének?
Legyen angol tea, ami a következő összetövőkből álljon:
- Szárított tealevél (nem filteres)
- Cukor
- Tej
- Citrom kifacsart leve
Az alábbi tevékenységek kapcsolódnak a tea megfőzéséhez:
- Víz melegítése (hány fokig?)
- Tea beáztatása (mekkora mennyiséget, mennyi ideig)
- Cukor hozzáadása (hány kanállal)
- Tej hozzáadása (mennyit, milyen hőmérsékleten -> kell-e melegíteni [ami plusz munkafolyamat])
- Citrom kifacsavarása (mennyit) és hozzáadása
Én a sorrendet a felírt sorrendben gondolnám, de van, aki az összes összetevőt már a beáztatás előtt vagy közben hozzáadja (én utólag gondolnám). Van-e különbség és ha igen, akkor mi?
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
Nincs olyan tea, amibe tej és citrom is kerül. Vagy-vagy.
A többi lépés pedig nem ennyire tudományos.
Általánosságban az mondható el, hogy 100 °C-os vízzel forrázzák a tealeveleket, 3-5 percig.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
Komplett weboldalak foglalkoznak ezzel, ha gourmet módra akarsz teazni...
Angol, japan, indiai stb módszerek vannak.... es otgciy többfele..
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
Én úgy hallottam,hogy azért nem tesznek tejet és citromot ugyanabba, mert túrós állaga lesz. Bár még nem próbáltam ki.
Én egyébként így csinálom a jázmin teát itthon:
Deciliterenként 1 tsp szálas jázmin tea, 95 fokos vízzel leöntöm és 4-5 percig áztatom. Tovább nem szabad, mert keserű lesz.
Utána vagy cukor nélkül vagy 1 teáskanál egy bögrébe, mert nem szeretem ha nagyon édes plusz elnyomja a tea ízét.
Tejet teszek hozzá, minél zsírosabb annál jobb íze lesz, mert zsírban oldódnak az ízanyagok. Nem szoktam lemérni, kb egy ujjnyi helyet hagyok a bögre tetején a tejnek. A tejtől krémesebb is az eredmény.
Fontos még a víz, én a helyi forrásvízből csinálom, egyszer csapvízből csináltam az ment is a lefolyóba, pedig a csapvizet magában meg tudom inni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!