Kamu-e a barista szakma?
Egy szakma nem attól szakma, hogy neked tetszik. Nem tapsikolok örömömben, hogy létezik sztochasztikus matematika, ettől még az ezzel foglalkozó embereknek nagyon is van szaktudása és van helyük a nap alatt :-)
A barista nem attól barista, hogy csinál egy szívecskét a kávédra. Egy barista ismeri a kávék származását, típusait, az elkészítési metódusokat, és csak a legvége az a dolognak, hogy esztétikailag is alkot valamit és beüti a gépbe a kávéd árát.
Olyan ez, mint koktélokat keverni: egy hivatásos bármixer ismeri a hozzávalókat, a koktélokat, melyiknek mi a háttere, miért úgy csinálja, ahogyan. Attól nem leszel mixer, hogy tudsz csinálni egy vodkanarancsot és rá tudsz tenni egy gerezdet meg egy szívószálat.
Persze a fogalom kissé kopott, a kávékultúra népszerűvé válásával minden kóbor felszolgálót kineveznek már baristának, aki be lehet engedve egy hétnél hosszabb időre a pult mögé. Ízlés kérdése, hogy ezt mennyire ítéled meg rossznak (hígul a szakma) vagy jónak (több embernek van meg az alaptudása, így több lesz az igazi guru is).
És ha azt gondolod, hogy ez könnyű: nem. A kávé egy macerás dolog, ahogyan a bor vagy a tea is. A sör még a legegyszerűbb, nem véletlen, hogy van teaszertartás, van barista, van sommelier, de a sör kapcsán kevésbé terjedtek része a popkultúrának a szakértő személye :-D
(amúgy van olyan, hogy sörsommelier)
Természetesen ez nem atomfizika... de könyörgöm, a legtöbb szakma valójában egyáltalán nem az intellektuális munka csúcsa. Valami, amihez kell némi tudás és amiért fizetést kapsz.
A "szakma" nem valami titkos tudást rejtő klub pecsétje, hogy oké vagy. Valamikor az volt - amikor nem volt internet, sőt szakirodalmat sem volt egyszerű szerezni (elérhetetlen volt, drága, esetleg nem is volt).
baristårol ėn sem tudnåm megmondani hogy valodi szakma e.
mert pl csokolådé kėszitő,cukråsz,pėk,sommelier stb igen .
Egy akármilyen szakma értékét nem a hasznosságán keresztül kéne megítélni.
Bármilyen tevékenység, amiért fizetnek, az maga a MUNKAVÉGZÉS. Amit lehet ezerféle szinten művelni, bármilyen szakmát lehet alapszinttől luxusszintig végezni. Ez már csak az illetőtől függ, hogy továbbképzi-e magát, ami valójában folyamatos tanulást jelent.
Van aki simán csak pék, amit igen hamar meg lehet tanulni. Maradhat alapszinten is alkalmazott, de továbbfejlesztheti magát, és gyárthat kézműves kenyereket, tarthat workshopokat a kovászkészítésről, stb.
Most mondhatnánk, hogy milyen hasznos szakma a pék, mert ételt készít. Igen, de egy csomó ember semmilyen pékárut nem eszik, tehát neki egyáltalán nem számít, hogy egy adott pék milyen kézműves kenyeret süt vadkovászból. Mint ahogy neked se számít egy kicsit sem, hogy a barista milyen kávét főz.
Bárki el tud készíteni egy paprikás krumplit, de ettől még nem kamu szakma a szakács. Bárki ki tud vinni pár tányért, de ettől még a pincér se lesz kamu szakma. Sorolhatnám még. A legtöbb szakmát nagyon alap szinten elsajátítani szinte az összes középfokú szakma esetén pár nap. A barista meg inkább csak szakképesítés mint teljes önálló szakma, szóval még annyi idő se.
Ettől még igazán profivá válni a legegyszerűbb szakmában is évekbe telik. Ha nincs barista megcsinálja a diákmunkás kiscsaj is a kávét, vagy kisüti a rántott húst, vagy kiviszi ezeket a vendégnek. De nem lesz ettől kamu vagy fölősleges egyik vendéglátós szakma se. Ahogy a hidegburkoló sem, csak mert én magam raktam le a járólapot.
16-os!
A kérdés ez volt:
Kamu-e a barista szakma?
Tehát már magából a kérdésből kiderül, hogy a barista az egy szakma. Másrészt ha nem tudod mi az, akkor nem kell hozzászólnod, de ha beírod a Google -ba, néhány percen belül megtudod, hogy mi az. Tehát gondolom azért lettél lepontozva, mert teljesen értelmetlenül írtál valamit.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!