Szerintetek a víznek milyen íze van?
A víz színtelen, szagtalan folyadék.
Az ivóvíznek valóban van íze, de az változó, attól függően, hogy az milyen oldott ásványi anyagokat tartalmat.
Azok lehetnek különböző sók, és oldott gázok.
A friss csapvíz lehet klór ízű, pihentetéssel a klór távozik, de a különböző ásványvizeknek is lehet eltérő az ízvilága, és a csapvizek sem ugyanolyan ízűek mindenhol.
A víz csak hordozza az ízeket adó elemeket, nem desztillált vizet iszunk.
A víznek semmi íze (kóstold meg a desztillált vizet).
Az ivóvizeknek, ásványvizeknek, természetes vizeknek viszont széles palettán mozog az íze. A csapvizeknek, forrásvizeknek a kellemesen hűsítő ízűtől, az épp hogy csak iható, esetleg savanykás, kesernyés ízűig sok fajtája van.
A palackozott ásványvizeknek is a majdnem semlegestől az enyhén sósig terjed az ízvilága a szárazanyagtartalom függvényében.
Gondolom szinte mindenki "ivott" már a Balatonból fürdés közben, annak tulajdonképpen kellemes az íze, míg egy korty tengervíz kellemetlenül sós.
Győr- Sopron megyében van egy kis falu, ahol gyerekkoromban többször megfordultam. Ott a falu közepén van egy artézi-kút (azt hiszem már nem működik), aminek a vízét mindenki hordta haza a vezetékes víz bevezetése előtt. Én sosem tudtam meginni, mert nekem kesernyés volt az íze, az ottaniak, akik azt itták 10-20-50-70 éve, meg nem értették, hogy miről beszélek.
Martfűi rokonunk a Veszprémi karszt vízet kimondottan édesnek érzik. Ők az a kicsit kesernyésebb vizet szokták meg.
Nekem pl. A Magnézia asványvíz az ami kimondottan édes.
Balatongyöngyösön vasas a víz, azt én nem is tudtam meginni a mellékíze miatt.
Sósnak nem éreztem a vízet soha, de a keserűtől az édeskesig elég széles a spektrum.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!