Mi a különbség a koncentrátumból készült gyümölcslé és a sima között?
Mondjuk egy 100%-os narancslé esetén valamire nincs ráírva, hogy koncentrátumból készült, valamelyikre pedig igen.
Mi a különbség? Miért jobb vagy rosszabb az egyik?
A sima gyümölcslével az a gond, hogy sokkal többe kerül a tárolása, szállítása, a sürítmény - mivel a térfogata sokkal kisebb -, olcsóbban szállítható a felhasználási helyre.
De minöségbeli különbség nincs a kettö között.
Mivel a termőhely és a gyár között sokszor kontinensnyi eltérések vannak (pl. narancs Brazíliából jön Európába, az ananász Kínából) ezért gazdaságosabb és környezetkímélőbb ott a termőországban koncentrátummá alakítani. Ez azt jeleni, hogy kivonják belőle a vizet, kb negyedére csökken a lé térfogata. A gyártóországban meg újra hozzáadják. Ugyanaz lesz a termék, DE
a koncentrátum készítsekor a melegítés miatt sok íz is távozik, ehhez használják fel a héjból és minden másból kivont aromákat, de azt a cimkén már nem kell feltüntetniük, hiszem maga a termék valóban 100% narancsot tartalmaz. A pasztörizálás miatt meg a vitaminok egy része is elveszik.
Ezért érdemesebb vagy nem a multik polcain a valódi - tartósítás nélküli - gyümölcslevet keresni, vagy megcsinálni magunknak! De nem vagyok álszent, néha én is veszek 1 dobozzal.
1,2: köszi a válaszokat!
Így tiszta már a dolog.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!