Van összefüggés a kávé elterjedése és az oszmán birodalom bukása között?
Én életemben most hallok erről először.
Én úgy tudom, hogy az oszmán birodalom bukásának más okai voltak. Elsősorban nem a kávé, hanem Oroszország és az Antant hatalmak morzsolták fel, másodsorban a török elnyomás alól felszabadulni kívánó nemzetek sokasága - örmények, grúzok, azeriek, kurdok, görögök stb.
Olvastam arról is pl., hogy a római birodalom bukását a túlzott borfogyasztás okozta (legalábbis közvetett módon, ugyanis a rómaiak előszeretettel használták az ún. ólomcukor nevű rendkívül mérgező vegyületet a boraik édesítésére: [link] )
Ugyanakkor ott van a kínai császárság és az angolok által terjesztett ópium esete, aminek következménye a híres Ópium Háború lett. (Aminek az eredményeként a "Mennyei Birodalom" meggyengült, az ópium fogyasztása csak nőtt és ez a birodalom közvetett bukásához is hozzájárult.)
Arról viszont még eddig soha nem olvastam, hogy a kávé bármilyen szinten közrejátszott volna a török birodalom bukásában. (Nem is értem hogy honnan jött ez?)
Én annyit tudok, hogy az egykori török elnyomás alól felszabadult népek és az Antant hatalmak Törökországot egészen biztosan felmorzsolják, ha nincsen Kemal Atatürk, akinek a vezetésével nem semmisült meg a török nép, hanem önálló államot hoztak létre maguknak az Anatóliai-félszigeten.
Azt is tudom, hogy az iszlám vallású népeknél tilos az alkoholfogyasztás és azt is, hogy - sok más fűszer és zöldség vm. gyümölcs mellett - a törökök népszerűsítették a kávét is többek között Európában.
Arról viszont még idáig nem olvastam hogy a kávé fogyasztása következtében a felélénkült népek győzték volna le a törököket (vagy hogy legalábbis a harcmezőn mindenki "feketézett" volna és ez a koffeinbomba adta a löketet a török seregek ellen).
Tehát összegezzük tudásunkat (1;4), ezért van a gyakori kérdések oldal:
A kávé az új eszkimó és új Alaszka, míg az oszmán birodalom (reméljük) nem lesz újra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!