Baristák! Miért nem sikerül a tejhabom a kávédíszítéshez?
Cappucino díszítéshez szeretném megtanulni. Próbáltam laktózmentes 1,5%os tejjes meg teljes tejjel. 60 fokosra felmelegítem, utána french pressel addig pumpálom, amíg alig látszik benne buborék ( így láttam egy videóban) amikor öntöm nem sikerül még a szív forma sem vagy szétválik hamar a hab. Mire kell figyelni az öntésnél és a habkészítésnél?
A kancsón is sok múlik? Mert nem professzionális kiöntőm van, hanem egy porcelán, de vékony a csőre csak egy kicsit elhajlik.
Olyan tejet kell választani, aminek a fehérjetartalma 3.0 g vagy felette van. Én 2.8-as 3.0 g-os fehérjetartalmú tejet használtam már.
Két részre tudjuk bontani a tejkészítést: habosítás vagy krémesítés. Amire neked szükséged van, az krémesítés. Mint azt látod Dritan Alsela krémet készített french press segítségével. Ő egy profi barista. Az öntésnél nagyon sok múlik a megfelelő tejkrémen. Sokat gyakoroltam már én is több módszer segítségével. Azt tudni kell, hogy nagyon nehéz elérni, hogy olyan legyen a tejkrémed, mint gőzöléssel. Ott elöször levegőt juttatunk a tejbe(kb 10mm-t emelkedik a tej szintje), majd 45 fokba megdöntve a kiöntőt 5 vagy 7 óránál gőzölünk, úgy hogy örvény keletkezzen a tejben. Ezt kézmelegre készítjük. De láttam már sokféle módszert.
Egy otthoni módszert tudnék neked ajánlani, ami szinte mindig egyforma tejkrémet készít, az a kapszulás kávégép. Elkészíted a kávét egy csészébe, ezt követően a kiöntőbe a tejet. A kiöntőt megütögeted a munkapulthoz, hogy a buborékok kidurranjanak, és egy kicsit elegyítünk, hogy a hab ne a tej felső részén legyen.
Öntésnél először feltejezzük a kávét. Ha ez megtörtén megkezdjük a minta öntését. Ezt úgy kell csinálni, hogy a csőr és a kávé között ne legyen nagy távolság, mert akkor a tej nem marad meg a kávé felső részén, elnyeli.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!