Miért nem tudok emberekkel beszélgetni?
Tudom, már vagy az ezredik ilyen kérdés lehet, de nem találtam olyat, ami teljesen rám illene, így én is kiírom az én problémámat
19 éves fiú vagyok, műszaki egyetemen tanulok. Mostanában sokat gondolkodtam azon, hogy mi lehet velem a baj, amiért nem megy, meg kutakodtam is egy kicsit a témában. Tudni kell rólam, hogy introvertált vagyok. Az introvertáltak nem szeretnek "cseverészni" meg "csacsogni" úgy a semmiről, és nem igazán jók benne, hanem azokról a témákról szeretnek beszélgetni, amik igazán érdeklik őket. Továbbá nem szeretnek túl sokáig sok ember között lenni, így bulizni se igazán járnak el, más programokat kedvelnek. Én is ilyen vagyok, a baj viszont, hogy nekem az sem megy, hogy a saját témáimról spontán megnyilvánuljak. Nem tudom a semmiből előkapni őket és random dolgokat mondani róla (van olyan barátom, aki pl. ilyen, hogy random tud mondani dolgokat az általa kedvelt témákból, és olyankor le se lehet lőni xd). Pedig mondhatni széles az érdeklődési köröm, meg jó tanuló vagyok, okos, művelt, a fogalmazási készségeimmel se voltak gondok sose, mindig elég jó és hosszú esszéket írtam különböző témákból, de szóban ez valahogy nem megy, ha spontán, a semmiből kellene random megnyilvánulni úgy, hogy nem tudok rákészülni előtte. Az egyetlen téma amiről viszont könnyen el tudok beszélgetni az egyetem és a tanulás. Gyakorlatilag bármelyik évfolyamtársammal hosszú percekig tudok ilyen témában (tárgyak, zh-k, tanárok, vizsgák, miegymás...), úgy is, hogy nem feltétlen ismerem az illetőt közelebbről, csak inkább látásból. Ezenfelül könnyen tudok beszélgetni a kolis szobatársammal is (aki szintén évfolyamtársam) és a mellettünk lakó szomszéd lányokkal is (szintén évfolyamtársaink), velük is sokat beszélek az egyetemről, de náluk már könnyebben előjönnek más témák is.
Lehet hogy szorongás, stressz és idegesség az oka, hogy nehezen beszélgetek, nehezen jönnek a gondolatok. A tudat miatt, hogy nem tudok beszélgetni, és egy olyasvalakivel fogok találkozni, akivel már régen beszéltem, vagy esetleg egy lánnyal van találkozóm, akit még nem ismerek annyira, de meg szeretném ismerni, ilyenkor mindig elkezdem megtervezni a beszélgetést, ami nem jó, mert egy beszélgetés úgysem megy a tervek szerint, és akkor ha eltávolodunk a tervemtől, nyilván görcsösebb leszek, és csak még rosszabb lesz... Arról nem is beszélve, hogy az előre tervezés erőltetetté teszi az egészet.
Továbbá, valahogy úgy érzem, hogy az hogy ott van bennem a tudat, hogy nem tudok beszélgetni, az okozza a stresszt is és az idegességet, viszont pont a stressz és az idegesség a valódi oka annak hogy nem megy. Tulajdonképpen én idézem elő azt ami gátol. Ez ellen kéne tenni valamit. Hogy ne azon görcsöljek, hogy majd mi lesz meg hogy lesz, hanem hogy egyszerűen csak megéljem a beszélgetést, ezáltal könnyebben menjen az. Amikor nyugodt vagyok, és nem gondolkodom előre, akkor általában sokkal jobban megy a dolog.
Sosem tudtam igazán jól ismerkedni, ha nem volt megfelelő a partner... Csak olyanokkal ment jól, akik képesek a kínos csendeket megtörni, illetve bizonyos helyzetekben irányítani a beszélgetést. Mindig hallom pedig, hogy ha kínos csend van, csak "dobj fel egy témát, és beszélgessetek róla", meg hogy "a legtöbb emberrel lehet találni közös témát, csak keresni kell azt, és nem mindig megy az könnyen". Én ezt a random témafeldobást a semmiből nem nagyon értem, meg azt, hogy random elkezdjek beszélni olyan dolgokról amiket szeretek. A semmiből ez nekem valahogy nem jön. Meg ez a közös témakeresés sem igazán világos, hogy ennek hogy kellene mennie. Szóval ez lenne az egyik fő kérdésem, hogy, hogyan megy ez a "témafeldobás" meg ez a "témakeresés". A másik pedig az lenne, hogy hogyan őrizzem meg a nyugalmam az ilyen szituációkban, hogyan kapcsoljam ki az agyam, hogy ne agyaljam túl ezeket, hanem egyszerűen csak éljem meg a beszélgetést? mert biztos vagyok benne, hogy onnantól kezdve minden egyszerűbbé válna.
A gondot jól leírtad. Rám is hasonló dolgok voltak jellemzőek.
Ezen úgy segítettem, hogy olyan munkahelyem lett, ahol napi több, mindig más ügyféllel kell dolgozni. Egész jól javít ezen a helyzeten.
Jó hosszú :)
Egyszerűsítsük le, magadnak való vagy. Akár csak én. Ezzel nincs baj, nem lehet mindenki szociális, meg a társaság közepe. A legfontosabb, fogadd el magad. Aztán ha megy, fogadtasd el magad.
Igazából nincs is szükséged ránk, tökéletesen leírtad a problémát és a megoldást is mellé. :D
De ennek ellenére el se tudom mondani mennyire átérzem.
Talán az a baj, hogy tudod, hogy introvertált vagy. Tudod azzá válsz aminek hiszed magad.
Az emberek nem harapnak, és ha hülyeséget vagy épp rosszat mondasz. Nem történik semmi nevettek egyet és elfejtitek. (Jó tudom te rém cikinek érzed a szituációt, de közel se annyira vészes a helyzet.)
Aki mer az nyer. Próbálkozz csak és menni fog egy idő után.
20/L
Mindig is ilyen voltál? Vagy csak mióta egyetemre vagy középiskolába,stb. kerültél?
Mert én például világéletben nagyszájú és hangoskodó lány voltam, most meg teljesen megfordult az egész. Inkább csendben ülök mindig, minthogy beszélgetni kelljen.
Egyébként ez a spontán témafeldobás nagyon nehéz. Szerintem erre, ha természetesen és hitelesen szeretnéd csinálni, akkor születni kell, hogy valaki ilyen legyen. Bár aztán ma már mindent meg lehet tanulni ebben a világban. Borzasztó humorom volt mindig is, vagyis nem is volt humorérzékem, ma meg már egész poénos lettem, már mások is mondták. Szóval, amikor úgy érzed, megakadt a beszélgetés, hozd fel azt a témát, ami legelőször eszedbe jut, nem számít, hogy mi az. Persze normális keretek között maradva. :D Én is ilyen vagyok, hogy ami aktuálisan érdekel ( mint pl téged az egyetem és a tanulás), arról órákig el tudnék beszélgetni akárkivel. Sajnos ebből muszáj lesz egyszer kinőni. Gondolj arra, hogy minden úgy sikerül, ahogy annak lennie kell. Feleslegesen idegesíted magad mindig, amikor túlgondold a dolgaidat.
Igen, a gondolataimon kéne változtatni. Azzal önmagában nincs baj, hogy introvertált vagyok, mert az nem egyenlő azzal, hogy visszahúzódó, beszédképtelen stb... Van pár ismerősöm aki szintén introvertált, de mégis sokkal jobb a beszélőkéjük mint nekem.
Itt egy jó videó róla: https://www.youtube.com/watch?v=OjwmpxRd5Hw
Itt azzal van a gond, hogy rágörcsölök, mert úgy képzelem, hogy nem fog menni :) Ezt kéne magamból kiirtani. Meg megtanulni, hogy nyugodt maradjak. Mert ha nyugodtan és lazán állok hozzá, akkor megy a dolog, már sokszor tapasztaltam :) pl. legutóbb az volt, hogy én Pestre járok egyetemre vidékről, alig vagyok itthon. Most volt ballagása májusban egy nagyon kedves lánybarátomnak, és amikor végre haza tudtam jönni, vittem is neki ajándékot. Mivel csak úgy gondoltam, hogy odaadom, és beszélünk vagy 5 percet, aztán megyek, is, teljesen nyugodt voltam. Aztán amikor már ott voltam, be is hívott, amire én nem számítottam. De mivel teljesen nyugodtan mentem oda 5 percre, nem gondolkodtam azon, hogy "úristen hogy fogom én azt ott eltölteni ennyi idő alatt, amikor beszélni se tudok normálisan"... ha tudom előre, hogy mondjuk 3 órára megyek, akkor már más lett volna a hozzáállásom, rágörcsöltem volna. Így viszont görcsök nélkül mentem oda, és miután behívott, több mint egy órát ott voltam, és tudtam normálisan beszélgetni. Mert nyugodt voltam, és nem görcsöltem.
Valahogy ezen kellene változtatni, hogy hogyan őrizzem meg a hidegvérem (ami pl. vizsgákon simán megy... bár nyilván az más, mert oda előre készül az ember)
Kedves 5-ös válaszoló! :)
Igazából nem tudom, hogy mióta vagyok ilyen :)) régebben nem is igazán foglalkoztam azzal, hogy milyen vagyok valójában. Nem szemléltem magamat kívülről, hogy úgy mondjam. Amikor barátnőm lett (ez 3 éve volt, azóta már nem vagyunk együtt), akkor kezdett jobban érdekelni, hogy én milyen is vagyok igazán. És mivel ő nagyon-nagyon beszédes volt (ugyanakkor ő is olyan fajta mint én, aki nem szeret eljárni buliba, meg ilyen helyekre, meg nem bírja a tömeget hosszabb ideig), akkor tűnt fel az, hogy én milyen borzasztóan keveset beszélek. Most mikor egyetemre mentem, már baromira aggódtam, hogy hogy fogok én új ismerősöket, barátokat szerezni így, hogy nem vagyok valami jó beszélgetőpartner. Aztán végülis ez is megoldódott, mert az élet besodorta azokat az embereket az életembe, akikre szükségem van :) De barátnőt is kellene szerezni, de az meg magától csak nem akar jönni, így ott nekem kell lépni. Viszont azt meg nem igazán tudom, hogy hogyan. Most májusban felfigyeltem egy lányra az egyetemen. Az most mellékes hogyan, de fb-on láttam meg először, az egyetlen közös óránkon nem tűnt fel. Mivel másképp nem tudtam vele kapcsolatba lépni (májusban már véget ért a szorgalmi időszak, így már nem voltak óráink ahol láttam volna), ráírtam fb-on. Aztán végül úgy alakult, hogy megbeszéltük, hogy találkozunk majd szeptemberben. Viszont én már most idegeskedek azon, hogy mi lesz majd akkor, mégis miről fogunk mi beszélgetni, meg hogy kezdjek hozzá, meg ilyenek. Nem is merek neki nagyon írni, mert félek, hogyha írásban mindent megbeszélnénk, akkor nem maradna mit megbeszélni amikor majd élőben találkozunk
Igen, láttam már ezt a videót. Egyébként mikor olvastam, hogy introvertalt vagy, rögtön eszembe jutott a Dóri. :D
Azért szerintem introvertált és introvertált ember között is van különbség. Én például nem pont azt csinálom, amit te. Kicsit jobb helyzetben vagyok, mint te, ennyire azért nem vagy görcsös. Kivéve, ha tudom előre, hogy valaki ismeretlennel fogok találkozni. Na akkor nagyon túlgondolom a dolgokat, de tényleg.
Mivel nem ismerlek, ezért nem tudom, mit tudnál kezdeni ezzel a helyzettel. Csak annyit, hogy próbálj meg nem túlgondolni semmit. Általában abból semmi jó nem származik.
5-ös vagyok, meg előző is én voltam.:D
Nálam is úgy volt, mint nálad. Miután szakítottam a barátommal, azután gondolkoztam el magamon. Bár nagyon rövid életű kapcsolat volt. Szerintem ez így van rendjén, valamikor mindenképp rendezni kell magunkban a dolgainkat és egy egészséges önképpel is kell rendelkezni.
Élvezd a nyarat, felesleges, tényleg az, hogy már most görcsölsz a dolgok miatt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!