Kezdőoldal » Emberek » Társasági élet » Facebookon Dr. (doktori cím,...

Facebookon Dr. (doktori cím, tudományos fokozat) kiírása gyakori név megkülönböztetése céljából szerintetek beképzelt ember látszatát kelti?

Figyelt kérdés

Az alábbi a problémám, egyetem elvégzése után megszereztem a PhD.-t (aki nem ismerős a témában: ez nem az a doktori, amit diplomához kapnak, hanem egy tudományos fokozat). Nem szoktam vele kérkedni, hivatalos helyen és munkaügyben, ahol kell, nyilván Doktorként mutatkozok be, de magánemberként nem szoktam (hogy is nézne ki, ha egy rockbulin doktorként mutatkoznék be a random rockerkollégáknak, ott bulizunk, nem dolgozunk).

A facebookra sokáig nem akartam regisztrálni, de az utóbbi időben egyre gyakrabban érzem szükségét, hogy kellene. A városunkban még 8 ugyanilyen nevű (amúgy nem túl gyakori, de azért ismert név a városban) személy van, sajnos sokszor összekevertek már velük, voltak akik pl: a lovaglási eredményeimhez gratuláltak, de volt már, hogy azt kérdezték, mióta nem vagyok házas - pedig se lovagolni nem tudok, se házas nem vagyok még, szóval elvált se lehetek :) kiválóan összekevertek a másik, hasonló nevű és korú személyekkel.

Tehát a dilemma az, hogy ha kiírom, bizonyára lesznek olyanok, akik majd rámfogják, hogy kérkedni akarok csak vele, és nem hiszik el hogy praktikus, egyszerűen, mivel én vagyok a városban az egyetlen ilyen nevű aki Doktor, ezért így logikus. Nem vagyok kérkedő természet, de nyilván vannak irigy emberek, én pedig nem akarok régóta nem látott embereknél esetleg hamis benyomást kelteni.

Nyilván olyanok is vannak, akik azt mondják, ha már megküzdöttél érte, használd. És vannak akik azt mondják, hogy lehet utánunk csinálni.

Másrészt, azért a doktorikat nem adják ingyen, saját eredményeket kell felmutatni, és idegen nyelven publikálni, külföldön előadást tartani az elért eredményekről. Tehát joggal büszke erre az ember. Hol van a határ, nem álszentkedés az, hogy nem beszélek és nem írok erről, sőt, nem adok róla információt, nehogy megsértsem azokat, akiknek nincs címük, és esetleg azt feltételezzék, hogy lenézem őket? Milyen mértékig kell tekintettel lenni a társadalom érzékenységére ilyen esetben? Ti kiírnátok a doktoritokat az oldalras?

2015. febr. 18. 06:10
1 2 3
 21/23 anonim válasza:
0%

Előző vagyok. Még valami. Te is megérdemled, ahogy írtam az előbb is, szó se róla. Viszont nem kéne lenézni azt, aki nem PhD-zett, hanem diplomához JÁR neki. Ezzel a "kapja" szóval nagyon nem értek egyet. Ordít a kérdésedről, hogy szerinted nem érdemli meg se az orvos, se a jogász. Utóbbit kicsit meg is értem, mert tudom, hogy nehéz egyetem a jog is, de azért elég sokan elvégzik levelezőn, heti 40 órás munka mellett. Sok lemondással jár, de megcsinálják. Orvosin pedig, aki nem zseni, végigtanulja a félévet, illetve a vizsgaidőszakokat is, és rohadt sok munkája van abban a doktoriban, nem csak úgy kapja /illetve orvosi mellet aligha lehet dologzni akár félállásban is... teljesben meg kizárt./

Illetve: valamit tisztázzunk. PhD=Doctor of Philisophy és MD=Doctor of Medicine. Tehát egy orvos -mint mondtam, sokan PhD-znek, de ha valaki mégsem- "igazi" doktor, hiszen benne van az MD-ben is, hogy orvostudomány doktora. (Míg a PhD a tudományok doktora. Tehát amelyik orvos PhD-zik, az Dr XY MD, PhD) Nézz meg bármilyen orvosos és jogászos amerikai filmet. A jogász mindenhol Mr. XY, az orvos pedig Dr. XY. Így szólítják meg őket, mivel az orvos mindenhol MD, tehát doktor.

2016. jún. 15. 17:49
 22/23 anonim ***** válasza:

Utolsó:

"hiszen benne van az MD-ben is, hogy orvostudomány doktora."

Az orvostudomány doktora az teljesen más !!!!

Az az akadémiai doktori fokozatot jelenti (D.Sc.) az orvostudomány területén; az MD (vagy Dr. Med.) az az orvosdoktor.

2016. jún. 16. 13:34
 23/23 anonim ***** válasza:
75%

"Ki merem jelenteni, hogy az orvosi egyetemet nehezebb elvégezni, mint sok egyetem BSc, MSc és PhD képzését együttvéve."

Szemtelen felcser vagy.

2019. jún. 19. 18:02
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!