Facebookon Dr. (doktori cím, tudományos fokozat) kiírása gyakori név megkülönböztetése céljából szerintetek beképzelt ember látszatát kelti?
Az alábbi a problémám, egyetem elvégzése után megszereztem a PhD.-t (aki nem ismerős a témában: ez nem az a doktori, amit diplomához kapnak, hanem egy tudományos fokozat). Nem szoktam vele kérkedni, hivatalos helyen és munkaügyben, ahol kell, nyilván Doktorként mutatkozok be, de magánemberként nem szoktam (hogy is nézne ki, ha egy rockbulin doktorként mutatkoznék be a random rockerkollégáknak, ott bulizunk, nem dolgozunk).
A facebookra sokáig nem akartam regisztrálni, de az utóbbi időben egyre gyakrabban érzem szükségét, hogy kellene. A városunkban még 8 ugyanilyen nevű (amúgy nem túl gyakori, de azért ismert név a városban) személy van, sajnos sokszor összekevertek már velük, voltak akik pl: a lovaglási eredményeimhez gratuláltak, de volt már, hogy azt kérdezték, mióta nem vagyok házas - pedig se lovagolni nem tudok, se házas nem vagyok még, szóval elvált se lehetek :) kiválóan összekevertek a másik, hasonló nevű és korú személyekkel.
Tehát a dilemma az, hogy ha kiírom, bizonyára lesznek olyanok, akik majd rámfogják, hogy kérkedni akarok csak vele, és nem hiszik el hogy praktikus, egyszerűen, mivel én vagyok a városban az egyetlen ilyen nevű aki Doktor, ezért így logikus. Nem vagyok kérkedő természet, de nyilván vannak irigy emberek, én pedig nem akarok régóta nem látott embereknél esetleg hamis benyomást kelteni.
Nyilván olyanok is vannak, akik azt mondják, ha már megküzdöttél érte, használd. És vannak akik azt mondják, hogy lehet utánunk csinálni.
Másrészt, azért a doktorikat nem adják ingyen, saját eredményeket kell felmutatni, és idegen nyelven publikálni, külföldön előadást tartani az elért eredményekről. Tehát joggal büszke erre az ember. Hol van a határ, nem álszentkedés az, hogy nem beszélek és nem írok erről, sőt, nem adok róla információt, nehogy megsértsem azokat, akiknek nincs címük, és esetleg azt feltételezzék, hogy lenézem őket? Milyen mértékig kell tekintettel lenni a társadalom érzékenységére ilyen esetben? Ti kiírnátok a doktoritokat az oldalras?
A #6 és #7 úgy tűnik, hogy ugyanaz a válaszoló, Neked is válaszolok.
Nincs becenevem, mert olyan nevem van, amit nem lehet becézni, fénykép felrakásán még nem gondolkodtam, mivel még nincs is oldalam.
Ha már itt tartunk, a szabályzat kiterjesztő értelmezésével (tudod mit jelent ez?) a becenevet sem lehet kiírni, ám helyes, hogy a Dr. a név része, tehát hiába van külön kiemelve, hogy címeket ne használjunk, mivel a személyi igazolványban benne van, a név részének tekintendő a gyakorlat szerint.
Azt főleg nem tudom hova tenni, hogy miért szégyellném magam, és miért csak a címemre lennék büszke, ugyan miért?
Mert nem akarom nyilvánosságra hozni a dolgaimat - ami annyit tesz, hogy az egész világ által elérhető - hanem csak azokkal szeretném megosztani, akik az ismerőseim között vannak?
Ebben hol van a szégyen? Ez, kedves barátom, adatvédelem, de semmi esetre sem szégyen, milyen furcsa, hogy a magadfajták rögtön csak arra tudnak gondolni, hogy biztos valamit "titkol, szégyell" tehát valami rejtegetnivaló van. Ez a banális ok, hogy adatvédelem, eszedbe se jut mi?
Nem igazán érezted át miről is van szó.
Tisztelt #8 az a helyzet, hogy ezt mi, akik valóban megküzdöttek a tudományos fokozatért, eléggé könnyen levesszük, hogy amit Te itt kiírtál, erősen sántít.
A nemzetközi tudományos körökben ugyanis a protokoll része, hogy muszáj kiírnod a fokozataidat, a klientúra szempontjából is csak egy ostoba álszerény dinnye az, aki mondjuk docens és habilitált, több terület tudója, de nem írja ki, mert "ő szerény".
Sajnos alapos okom van azt hinni, hogy nem valós, amit állítottál.
"Aki szakmailag ismer, tudja milyen fokozatai vannak" - nem sok konferencián járhattál még, ugyan honnan tudhatnák, hogy ki vagy, mi vagy, ha nincs a neved mellett semmi? Mi különböztet meg akkor a teremügyelőtől vagy a portástól?
"Aki nem ismer, elég ha a nevet tudja" - valószínű, hát persze. Ha egy konferencián összetalálkozunk, és nem ismerlek, és mondjuk tudom hogy kispistának hívnak, valószínű, kezdetnek elég, ám ekkor nem foglak eléggé kompetensnek tartani ahhoz, hogy mondjuk kérdéseket tegyek fel Neked a közös szakterületünk és egy esetleges üzleti lehetőség, vagy szakmai projekt megvalósítása végett. Szóval buktad az üzletet a(z ál)szerénységed miatt.
Megérte szerénykedni igazán mi? ;) Legközelebb gondold át, mit írsz.
És a #9 hát igen! Tetszik ez a hasonlat, csak én sapkával ismerem :) és köszönöm az észrevételt.
Mindig lesznek olyanok, akiknek nem megfelelő az akármi is.
És még jobban átgondolom, ki az, akit egyáltalán az ismerőseim közé engedek, akinek böki a csőrét,hogy Dr. az nyilván nem kedvel, tehát nem a barátom. Tehát nem akarok vele megosztani semmit. Köszi mindenkinek a válaszokat!
"ugyan honnan tudhatnák, hogy ki vagy, mi vagy, ha nincs a neved mellett semmi"
Nem a névjegykártya teszi az embert, hanem a közleményei és az előadása. Amúgy egy kongresszusi abstractban még az is szerepel, hogy honnan jöttem, ha a fiatalok közül valaki nem tudná.
Kedves kérdező, kissé összezavarodtam. Az elején azt írtad, hogy összekevertek másokkal, és ezt elkerülendő szeretnéd valahogy megkülönböztetni magad a többi névrokonodtól.
Hogy is van ez, ha még nincs Facebook adatlapod??? Csinálj egyet, rakj fel egy fényképet és kész. Ne idegeskedj amiatt, hogyha valaki annyira sügér lesz ezek után is, hogy tévesen küld üzenetet neked.
Kedves utolsó válaszoló, bocs ha félreérthető voltam.
Igen, most gondolkodom ezen az oldal dolgon, és nem, még nincs, bár úgy hittem, a szövegkörnyezetből ez egyértelmű, lásd pl: hogy egyre gyakrabban érzem szükségét, hogy kellene regisztrálni.
Aztán ez a kérdés vetődött fel bennem.
Van neki nyilván egy olyan aspektusa, hogy azért nem olyan sokan vannak a városunkban a PhD. fokozattal rendelkezők. Én örülök hogy sikerült. És szeretném ezt közölni is feléjük, azok felé, akikkel már régen találkoztunk. Igen, büszke vagyok rá. De nem dicsekedni akarok vele, viszont alapból ráfogják az emberre egyesek, ha kiírja. Az, hogy még többen is vannak ilyen nevűek a városban, akik fent vannak a Facebookon (megjegyzem, akiket google alapján láttam, egynek se a valódi képe van kint) az egy dolog, ami tovább indokolja a kiírást.
Viszont valóban ott van bennem, hogy a társadalom érzékenysége ezesetben hol van, hol a határ? Szóval, összetett dolog, ha csak normális emberek lennének ott, nyugodtan kiírnám, mert tudnám, hogy nem úgy veszik, hogy dicsekszem. De sajnos, mivel nem csak ilyenek vannak, muszáj volt feltennem ezt a kérdést.
Köszönöm a válaszodat, és zöldkéz!
Én nem írtam ki a Dr.-t a facebookon, egyszerűen azért, mert a doktori címmel rendelkező ismerőseim 99%-a szintén nem teszi.
Bemutatkozáskor, névjegyen viszont használom, és a személyimbe is beírattam.
Én inkább arra lennék kíváncsi, hogy miért nézed le az orvosokat és a jogászokat, és miért gondolod, hogy a PhD miatt jobb vagy náluk (vagy bárkinél)? Idézlek: "aki nem ismerős a témában: ez nem az a doktori, amit diplomához kapnak, hanem egy tudományos fokozat" Azért a kapnak erős kifejezés... Egy orvos keményen megdolgozik azért a Dr-ért, ismét idézlek: lehet utánuk csinálni. Ki merem jelenteni, hogy az orvosi egyetemet nehezebb elvégezni, mint sok egyetem BSc, MSc és PhD képzését együttvéve. Amúgy meg nagyon sok orvos is megszerzi a PhD-t, ők is publikálnak idegen nyelven nívós lapokba. De hogy a kérdésedre válaszoljak: nyugodtan írd ki. Ha valaki PhD után kiírja, semmi gond. Engem egyedül az bosszant, hogy ha beírom a FB keresőbe, hogy Dr, akkor a találatok 95%-a jogász. (Tudom, hogy joguk van kiírni, csak engem zavar.) Nem tudom, miért ennyire mániájuk a jogászoknak, hogy kiírják. Van sok orvos ismerősöm, és még a legbeképzeltebbek se írták bele a facebookos nevükbe, hogy Dr, pedig ők is megdolgoztak érte. Sőt... amelyik orvos ismerősöm PhD-zett is, ő se írta bele, bár neki nem is gyakori a neve, szóval nem keverik össze. De lehet hogy egy profilkép is segítene a megkülönböztetésben.
Összefoglalva, engem az érdekelne, hogy miért gondolod azt, hogy egy orvos nem lehet büszke az ő doktorijára? Oké, hogy 6 év után használhatja (abba ne is menjünk bele, hogy milyen 6 év, mert egyetem és egyetem között nagyon nincs egyenlőségjel...), de mikor szakorvoshoz mész, ő elvégezte a 6 éves egyetemet, majd még minimum 5 évet tanult ÉS dolgozott, mire szakvizsgázott, hogy KEZDŐ szakorvos legyen. Szóval, ha szerinted valaki 11 év tanulás után nem használhatja joggal és büszkén a doktorit, hanem csak "kapta" és nem dolgozott érte eleget, akkor gratulálok a gondolkodásodhoz!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!