Kezdőoldal » Emberek » Társasági élet » Nem hagynak otthon tanulni....

Nem hagynak otthon tanulni. Mit tehetek?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

20 éves vagyok, tavaly májusban érettségiztem.

Jelenleg -sajnos- itthon vagyok egész nap. Dolgozni nem mehetek akárhová, mert van egy fogyatékosságom. Folyamatban van a támogatások igénylése (rokkant nyugdíj és/vagy fogyatékossági támogatás). Jelenleg a rehabilitációs bizottságtól várjuk a szakvéleményt.

Viszont: szeretnék egyetemre menni (a biológia, azon belül is a genetika érdekel nagyon). Emelt szintű érettségit akarok tenni biológiából idén októberben, egyrészt, hogy magasabb pontszámom legyen a felvételin, másrészt, hogy minél jobb tudással kezdhessem meg a tanulmányaimat az egyetemen. Középszintű biosz érettségim van, ez csak egy erős négyes lett (szintén azért, mert nem tudtam itthon tanulni).

(Jelenlegi pontszámom (a fogyatékosságomért kapható többletpontokkal együtt) 390. Igaz, hogy a 370 pontos ponthatárt meghaladtam volna vele, de nem biztos, hogy felvettek volna.)

Ezt a családom igyekszik megakadályozni (folyton hangoskodnak, bömböltetik a tévét meg a zenét). Szerintem azért csinálják ezt, mert biztosak benne, hogy megkapom a támogatásokat, és szerintük jól érezném magam úgy, ha semmit se csinálnék egész életemben. Hát nem! (Csak fél éve vagyok itthon, és állandóan rossz kedvem van, jóformán semminek se tudok örülni.)

Ugyanis a fogyatékosságom mértéke az enyhe és a középsúlyos között van, az IQ-m (a legfrissebb mérés szerint - tanulási képességet vizsgáló bizottság mérte) 119. (Olyan is volt, hogy 130-at mértek - a kivizsgálásomon, amikor megállapították a fogyatékosságomat.)

Jó megoldás lehetne egy külön szoba, de sajnos nincs külön szobám. A házunkban az ajtók nem zárhatóak, a szobák egymásba nyílnak.

Próbáltam nekik számtalanszor beszélni arról, hogy fontos lenne tanulnom, mert tovább szeretnék tanulni. Meg próbáltam kérni őket, hogy legalább egy ideig ne hangoskodjanak. Erre vagy nem reagáltak semmit, vagy azt mondták, hogy nem koncentrálok eléggé (olyan vagyok, hogy zajban nem tudok), vagy pedig azt, hogy ezt már számtalanszor megbeszéltük, és otthagytak.

Azt, hogy éjjel tanuljak, NEM ENGEDIK MEG, mert éjjel KELL aludnom!

Gondoltam arra, hogy beiratkozom egy könyvtárba. Ott nem néznének ki, ha nap mint nap órákig ott ülnék a saját könyveim felett, és tanulnék?

Emellett egy jó minőségű (kényelmes, jól szellőző) füldugóra is gondoltam. Ez minden szempontból jó megoldásnak tűnik.

Nem vagyok lusta, szépen haladok a tananyaggal (leginkább a barátomnál haladtam vele, de nem lehetek mindig nála). Mindig magamnál tartom a tankönyvet, várva, hogy mikor hagyják abba a ricsajozást... Képtelen vagyok zajban tanulni! :( Mit mondjak a szüleimnek, hogy megértsék végre? :(

Kérlek, legyetek udvariasak, ez egy komoly kérdés!

Előre is köszönök minden hasznos választ! :)

2015. jan. 18. 13:44
1 2
 11/12 anonim ***** válasza:
Füldugó sztem jó ötlet ha a könyvtár sem jön össze. Én egyszer dolgoztam egy olyan bulin ahol annyira rossz volt a hangosítás hogy a fejem fájdult meg a túlhangosított zenétől. Beraktam a füldugót és lássék, tessék, megszünt minden probléma! Szóval bátran! ;)
2015. okt. 8. 17:58
 12/12 anonim válasza:
Szia! Hogy sikerült?
2018. febr. 12. 22:53
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!