Kezdőoldal » Emberek » Társasági élet » Nem hagynak otthon tanulni....

Nem hagynak otthon tanulni. Mit tehetek?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

20 éves vagyok, tavaly májusban érettségiztem.

Jelenleg -sajnos- itthon vagyok egész nap. Dolgozni nem mehetek akárhová, mert van egy fogyatékosságom. Folyamatban van a támogatások igénylése (rokkant nyugdíj és/vagy fogyatékossági támogatás). Jelenleg a rehabilitációs bizottságtól várjuk a szakvéleményt.

Viszont: szeretnék egyetemre menni (a biológia, azon belül is a genetika érdekel nagyon). Emelt szintű érettségit akarok tenni biológiából idén októberben, egyrészt, hogy magasabb pontszámom legyen a felvételin, másrészt, hogy minél jobb tudással kezdhessem meg a tanulmányaimat az egyetemen. Középszintű biosz érettségim van, ez csak egy erős négyes lett (szintén azért, mert nem tudtam itthon tanulni).

(Jelenlegi pontszámom (a fogyatékosságomért kapható többletpontokkal együtt) 390. Igaz, hogy a 370 pontos ponthatárt meghaladtam volna vele, de nem biztos, hogy felvettek volna.)

Ezt a családom igyekszik megakadályozni (folyton hangoskodnak, bömböltetik a tévét meg a zenét). Szerintem azért csinálják ezt, mert biztosak benne, hogy megkapom a támogatásokat, és szerintük jól érezném magam úgy, ha semmit se csinálnék egész életemben. Hát nem! (Csak fél éve vagyok itthon, és állandóan rossz kedvem van, jóformán semminek se tudok örülni.)

Ugyanis a fogyatékosságom mértéke az enyhe és a középsúlyos között van, az IQ-m (a legfrissebb mérés szerint - tanulási képességet vizsgáló bizottság mérte) 119. (Olyan is volt, hogy 130-at mértek - a kivizsgálásomon, amikor megállapították a fogyatékosságomat.)

Jó megoldás lehetne egy külön szoba, de sajnos nincs külön szobám. A házunkban az ajtók nem zárhatóak, a szobák egymásba nyílnak.

Próbáltam nekik számtalanszor beszélni arról, hogy fontos lenne tanulnom, mert tovább szeretnék tanulni. Meg próbáltam kérni őket, hogy legalább egy ideig ne hangoskodjanak. Erre vagy nem reagáltak semmit, vagy azt mondták, hogy nem koncentrálok eléggé (olyan vagyok, hogy zajban nem tudok), vagy pedig azt, hogy ezt már számtalanszor megbeszéltük, és otthagytak.

Azt, hogy éjjel tanuljak, NEM ENGEDIK MEG, mert éjjel KELL aludnom!

Gondoltam arra, hogy beiratkozom egy könyvtárba. Ott nem néznének ki, ha nap mint nap órákig ott ülnék a saját könyveim felett, és tanulnék?

Emellett egy jó minőségű (kényelmes, jól szellőző) füldugóra is gondoltam. Ez minden szempontból jó megoldásnak tűnik.

Nem vagyok lusta, szépen haladok a tananyaggal (leginkább a barátomnál haladtam vele, de nem lehetek mindig nála). Mindig magamnál tartom a tankönyvet, várva, hogy mikor hagyják abba a ricsajozást... Képtelen vagyok zajban tanulni! :( Mit mondjak a szüleimnek, hogy megértsék végre? :(

Kérlek, legyetek udvariasak, ez egy komoly kérdés!

Előre is köszönök minden hasznos választ! :)

2015. jan. 18. 13:44
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
74%
Nem tudom,gondoltál-e arra,hogy ki mész mondjuk az levegőre egy csendes,nyugodt helyre,ahol tudsz koncentrálni mert nem zavar senki,de a könyvtár sem rossz ötlet.
2015. jan. 18. 13:49
 2/12 anonim ***** válasza:
74%

Én is egyből a könyvtárat akartam ajánlani. Nyilván nem néznének ki, ugyanis oda azért járnak az emberek, hogy olvassanak/tanuljanak :)

Ezen kívül kimehetsz még pl. egy nyugis parkba is, ha jó idő van.

Nem tudom hogy budapesti vagy-e, de ha igen, akkor tudom ajánlani a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárat. Ingyenes a beiratkozás, legalábbis amíg nem kölcsönzöl ki könyvet. Bent pedig nyugodtan olvasgathatod őket :)

2015. jan. 18. 13:57
 3/12 anonim ***** válasza:
74%

A könyvtár és a füldugó jó ötlet. Nem fognak kinézni. Sok egyetemista tanul ott vizsgaidőszakban.

Hajrá!

2015. jan. 18. 14:00
 4/12 anonim ***** válasza:
20 éves vagy ember, légy férfi! Menj el nagyanyádhoz, tanulj este, minden jogod megvan ahhoz, hogy azt csináld amit szeretsz!
2015. jan. 18. 14:10
 5/12 A kérdező kommentje:

1. válaszolónak: A szabadban se rossz ötlet tanulni. Ha jobb lesz az idő, melegebb lesz, ezt is megpróbálhatom.

2. válaszolónak: Nem vagyok budapesti (Pest megyei vagyok), és kisebb könyvtárra gondoltam. A központi könyvtárukat a Kálvin tér közelében ismerem, be is voltam iratkozva egy ideig. Túl zsúfoltnak és zajosnak találtam, ezért csak egyszer voltam ott.

A településünkön van egy könyvtár, gondoltam, oda fogok járni.

A 3. válaszolónak: Köszi, próbálok tenni ellene. :)

A 4. válaszolónak (Achilles13-nak): ez nehezen kivitelezhető, mert úgy gondolják: amíg ők tartanak el, azt kell csinálnom, amit ők mondanak. Még nem hagynám itt őket, mivel akkor még nehezebb helyzetben lennék. A nagyszüleim sajnos már nem élnek :(

2015. jan. 18. 14:30
 6/12 A kérdező kommentje:
Mindenkinek köszönöm a válaszokat! :)
2015. jan. 18. 14:30
 7/12 anonim ***** válasza:
Simán lehet tanulni egyetemen, könyvtárban, vagy kollégiumokban is van tanuló. Esetleg azt nézd meg, koliba nem e vennének fel.
2015. jan. 18. 15:18
 8/12 A kérdező kommentje:
Én jobban tudom:-nak: kollégiumba tanulói jogviszony nélkül is felvennének?
2015. jan. 18. 15:25
 9/12 anonim válasza:
0%
fogyatékosok ne járjanak egyetemre, azokat régen ledobták a hegyről
2015. febr. 9. 22:24
 10/12 anonim válasza:
33%
én amúgy tudom a diagnózist a te bajodra, te zug-tanuló vagy, fontos minél hamarabb kigyógyítani ezt a betegséget, ill. minél hamarabb beiratkozni egy jó könyvtárba ;)
2015. febr. 9. 22:27
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!