Minek a magázódás/tegezés?
Mert bizonyos párbeszédek magázódva tiszteletteljesek, míg tegeződve nem feltétlenül azok. A tiszteletről szól, és arról, hogy ismeretlent illetsz vele.
Régen a szülőket magázták a gyerekek. Sőt, ha két barátnő közül az egyik férjhez ment, a hajadonnak azon túl magázni illett a férjezett barátnőjét, és az úgy is maradt akkor is, ha később a hajadon is férjhez ment.
Tegezve is lehet tisztelet tudóan beszélni.
1.
-Légy oly szíves, add ide a sót!
*odaadja*
-Köszönöm szépen!
2.
-Add má' ide a sót, he!
*odaadja*
-Kösz köcsög!
Remélem érezhető a két példa közti különbség.
Nem minden nyelvben van magázódás/tegeződés.
Amúgy, ha választani lehetne, inkább a tegeződést törölném el.
Miért törölnéd el a tegeződést?
Én úgy vagyok vele, hogy én ki tudom fejezni a tiszteletemet tegeződve is (előttem fel is sorolták a módját).
Pl az angolban, ott van a mondat végén a KÉREM szó.
Nem tudom ki, hogy van vele, de én ha valakit magázok ugyanúgy leköcsögözöm, ha olyan az illető (volt rá precedens sajnos), de tegeződve is ki lehet fejezni magunkat az illemszabályok maximális betartásával.
Mindegy az, hogy maga marha, vagy te marha csak magázódásnál többet kell beszélni. :)
Jó lenne végre kikopna ez és helyette inkább télleg az uram/hölgyem vagy maradna a bácsi/néni vagy nemtom.
Mert most a társadalom kettévált. Vannak idősek akik haladnak a korral és nem szeretik, ha nénizik/bácsizik meg Maga Ön és társai. Fiatalok közt is van aki meg igényli, h magázzák... Fene se érti ezt, aztán azt se tudom, hogy hogyan köszönjek, mert a Jó napot -ba is belekötöttek már, hogy.: Nem jó napot, hanem szia! :D
De volt olyan is aki lecseszett, mert letegeztem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!