20 évesen már letegezhetek bárkit? Vagyok elég idős ahhoz?
Kicsit bugyuta kérdés ez! :) De gondban vagyok ezzel még mindig.
20 évesen már felnőtt vagyok elvileg, de sokan még mindig nem kezelnek felnőttként, főleg az idősebbek(40-50 évesek)
De gyereknek egyáltalán nem érzem magam!
De nem tudom, hogy most akkor 20 évesen már mondhatom bárkinek azt, hogy "szia, heló, figyelj?"
Volt valami illemszabályos óránk a suliban, és ott tanultunk, hogy idősebb ajánlhatja fel, meg csak a nő engedheti meg, férfi soha, meg idősebbeket tisztelni, és magázni, meg eladót/hivatalos személynek nem mondhatjuk azt, hogy "szia, heló!"
Egyszer bementem egy boltba, és pont erről tanultunk előtte, hogy eladót nem tegezünk le, pláne nem egy hölgyet! Oda megyek a csajhoz(közben ezen gondolkoztam, nehogy elrontsam, és bunkónak nézzenek), olyan 28-30 volt, mondom neki, hogy "jó napot, tudna segíteni?" rám néz a csaj, elröhögi magát, "szia, igen! XD"
:D
Szóval nem tudom, hogy 20 évesen már megtehetem, hogy letegezek bárkit? Jó, hivatalos személyt nem szándékozok, tehát egy rendőrnek nem fogom azt mondani, hogy "csá, hol a templom?"
De egy bolti eladót, egy utcabéli ismerőst, egy szomszédot, vagy egy idegent az utcán, azt le szabad tegeznem? Függetlenül, hogy 20 vagy 50 éves?
Azért egy nyugdíjas nénikének nem mondanám azt, hogy "mizu cica?" :D
Azért mert valaki 20 éves nem tegezhetünk le mindenkit akit akarunk. Vannak illemszabályok.
Ha már soroltál párat akkor
bolti eladót, ismeretlent az utcán, hivatalos személyek, idősebbeket mindig magázzuk még akkor is ha velünk egyidős. Tegeződni csak akkor, ha az illető megkér a tegeződésre.
Utcabeli ismerőst, szomszédot csak akkor tegezzük, ha eleve tegezőviszony alakult ki. Ha egy szomszéddal éppen ismerkedsz, akkor kezdésként magázod, de rá is kérdezhetsz szinte rögtön, hogy zavarja-e ha tegeződnétek.
Nagyjából így hangzana a párbeszéd
-Jó napot, T. Kata vagyok a szomszédból.
- Jó napot. K. Tímea. Hogy van?
- Ó köszönöm jól.. Ne haragudjon, hogy rákérdezek, de tegeződhetnénk? Úgy könnyebben megy a társalgás.
- hát persze...bla bla bla..
Tegeződni csak akkor illik ha mindkét fél hajlik rá.
Én 40 évesen akár 20 éves bolti eladót is magázok, hiszen megtisztelem azzal, hogy a munkája révén foglalkozik velem.
Bár én még csak 18 éves vagyok, de ez nekem is néha gondot okoz... :D Nem tudom, hogy a 28-35 éveseknek is "jó napot!"-tal köszönjek továbbra is?
De amúgy a kicsit fiatalabb korosztály is szenved ezzel a problémával. :D Amikor a strandon fagyi árusként dolgoztam, és jöttek a kisebb gyerekek (10-15 évesek kb), nem tudták hogy köszönjenek, volt aki nekem(!) jó napottal köszönt. :D
Időpont ma 21:51
30-40-50 éves korosztálynak mondhatod a "jó napot" vagy "üdvözlöm"..A lényeg, hogy amíg ő nem tegez vagy amíg nem ajánlja fel a tegeződést addig magázódni illik.
Én 42 éves vagyok. Sokan fiatalabbnak tartanak, mondjuk 30-35 évesnek, és helyből letegeznek.
Vannak helyzetek amikor szóvá is teszem, de csak akkor ha az illető aki letegez, arrogáns is mellette.
Minden az első benyomástól függ.
Ha valaki szimpatikus az lehet 15 éves, megengedem, hogy tegezzen. Ha nem szimpatikus, és kissé bunkó akkor lehet 50 éves magázódjon..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!