Kezdőoldal » Emberek » Társasági élet » Ki kell kifizesse a vihar...

Ki kell kifizesse a vihar okozta károkat, ha nincs biztosítás?

Figyelt kérdés
A héten volt ez a nagy vihar, és a pároméknak a régi házáról, ami üresen áll, ledöntötte a kéményt a szomszéd autójára, aminek két ablaka betört és 200 000 FT-ot követel érte páromék családjától. Se a házon se az autón nincs biztosítás. Ilyenkor ki tehet róla, hogy ez történt,(előre ezt nem lehetett tudni) és kinek kell kifizesse?

2014. máj. 17. 10:23
 1/5 A kérdező kommentje:
Ja és bírósággal fenyegetőzik, van okunk aggodalomra? mert ennyi erővel a házon történt kárt ki fizeti meg nekünk.
2014. máj. 17. 10:28
 2/5 anonim ***** válasza:

Konkrétan nem tudom mi a jogszabály, de szerintem jogosan követeli a kár megtérítését.

A házért senki nem fog nektek kártérítést fizetni, mivel nem volt rajta biztosítás. Ha csak szimplán ledőlt volna a kémény, akkor csak a házban keletkezett anyagi káron kéne bosszankodni.

Ebben az esetben ez így szerintem gondatlanságból elkövetett rongálásnak minősül.

Sajnos magántulajdonban lévő dolog tett kárt az autóban.

A bíróságon szerintem nekik ítélnék az ügyet, mert kihozzák azt, hogy a ház nem volt rendesen karbantartva, és azért omlott le a kémény. Ilyenkor lehet a bíróság még a felújítást is kötelezheti, bár ennyire nem vagyok jártas a dologban.

Ha egy fa dőlt volna rá mondjuk, akkor semmi pénz nem járna neki.

2014. máj. 17. 12:14
 3/5 anonim ***** válasza:
A párod családjának kell fizetnie
2014. máj. 17. 15:56
 4/5 anonim válasza:

Ez egy vis-maior kár. A lényege, hogy a kárt egy elháríthatatlan külső ok okozta. Ilyen esetben nem felelős a család.

Ez alól persze lehetnek kivételek. Pl: ha a kémény elhanyagolt műszaki állapotban volt.

a facebook-on van egy biztosítós csoport. Ott egy ehhez hasonló kérdést kitárgyaltunk:

[link]

2014. máj. 18. 09:18
 5/5 anonim ***** válasza:
Szerintem az autóban okozott kárt nektek kell megtéríteni! A kéménynek ellen kell állnia az időjárásnak. Ha mégsem, akkor nem volt megfelelő állapotban. A kémény visszaépítését is nektek kell fizetni.
2014. máj. 19. 08:35

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!