Kezdőoldal » Emberek » Társasági élet » INTJ vagyok, és frusztrál a...

INTJ vagyok, és frusztrál a társasélet, pedig nem tartom magamat aszociálisnak. INTJ "kollégák", hogyan élitek meg és hogyan kezelitek az ilyen helyzeteket?

Figyelt kérdés

Komolyan a hajamat tépem.

Tudjuk, hogy az INTJ alkatúaknak talán a legnehezebb

a.) társaságban elfogadtatni magukat,

b.) megfelelő beszélgetőpartnereket találni,

de már kezd elegem lenni. Eszembe sem jutna különcködni, de egyszerűen fogalmam sincs, mit kezdjek például akkor, ha buli van nálunk, vagy ha társaságba megyünk kedvesemmel.

Rengeteg téma van, amelyek érdekelnek, de ezek többsége általában nem tart számot az emberek érdeklődésére. A bulikon megszokott bájcsevegés meg idétlenkedés rendszerint betegre untat, és ettől tényleg nagyon antiszocnak meg unalmasnak tűnhetek. Holott, ha találok közös témát másokkal, akkor képes vagyok felvillanyozódni és rögtön közlékeny meg érdeklődő leszek.

A kérdés másik része, amelytől a frász töröget: MINŐSÉGI és nem MENNYISÉGI kapcsolattartásra törekszek. Tehát ha csak 2...3 ember van körülöttem, akkor könnyebben oldódok, de ha "óriási, fantasztikus bulit csapunk" és megjelenik nyolc-tíz vendég, akkor nem tudok mit kezdeni a helyzettel, meg a felületes bájcsevegéssel. És, úgy érzem, hogy ha feldobnám bármelyik kedvenc témámat - akár asztrofizika, akár genetika, akár kriminalisztika vagy kriminológia, akár mélylélektan - akkor enyhén szólva is egoista vagy különc lennék.

A harmadik problémám az, hogy szeretek ugyan jókat röhögni, de a számomra nem ugyanaz vicces, mint az emberek többségének. Szeretem például a jó paródiákat, meg azokat a vicceket, amelyek annyira rosszak, hogy az már jó - de a beintésre-röhögős stand-up komédiákat, vagy az Activity játékot például nem találom szórakoztatónak. Ez kívülről úgy nézhet ki, mintha egyáltalán nem lenne humorérzékem. Holott.

Az egész helyzet azért frusztrál, mert nem szánt szándékkal különcködök, nem direkt állítom be magamat valami hű, de különleges és extrém lényezetként, egyszerűen csak ilyennek sikeredtem. És akármilyen űber-introvertált is vagyok, egy bizonyos szinten azért szeretnék megtanulni szocializálódni; de a sorozatos félreértések meg kínos helyzetek eredményeként erre egyre kevésbé vagyok motiválva. És erre túl jó önigazolást ad az, hogy "mert INTJ vagyok" - de ezzel nem "takarózni" kellene.

Érdekelne más INTJ-k - vagy hasonlóak, I*TJ vagy INT* alkatúak - tapasztalata. Ti hogyan élitek meg mindezt? Hogyan tudjátok kezelni az ilyen helyzeteket? Benneteket nem idegesít betegre a gondolat, hogy társaságba kell menni?

2014. jan. 3. 20:20
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:

Kedves Kérdező! Örömmel olvastam a kérdésed, mert baromira jellemző rám is. Tényleg, mintha csak magamat látnám.

Ilyen esetekben csak a megfigyelés segít, így megláthatod miből állnak ezek a felszínes beszélgetések, illetve hogy kell őket folytatni. Próbáld meg ellesni. Vagy kérdéseket feltenni a társaság tagjainak, mintha érdeklődnél felőlük. Meg kell szokni, hogy különcként néznek az emberre, nincs ebben semmi rossz. Az INTJ-ség nem takaró, hanem ez van. Nem tudsz rajta változtatni.

Ami a humorérzéket illeti, biztosan van olyan ember,akinek bejön a humorod :)

Egyébként én is INTJ vagyok, csak csaj. Hát gondolhatod, így sokkal nehezebb olyan szempontból, hogy én sem tudok bájcsevejt folytatni (pedig a csajoknál ez fontos) nem érdekel a divat sem a sztárpletykák, nem is érzem magam jól olyan társaságban, ahol sok nő van... Szerencsére a pasik toleránsabbak, nekik nem feltétlenül van szükségük értelmetlen beszélgetésekre és még az ember humorérzékét is díjazzák :)

Ui.: Ne tessék bántani a humán tudományokat. Meg van azoknak is a szépsége :)

2014. jan. 10. 23:57
 12/17 A kérdező kommentje:

# 11/11 01-10 23:57 -es kommentelőnek:

Neked is köszönöm!

Egyébként én is nő vagyok :) Ja, ez az a probléma, ami elő szokott kerülni: az igazán csajos témák meglehetősen az érdeklődésem perifériájára esnek. És igen, emiatt én is jobban érzem magamat hapsikkal körbevéve.

Igen, a személyiségtipológiával nem takarózni érdemes, hanem kihozni belőle a legjobbat. Erre már kezdek rájönni. Meg arra is, hogy a magamfajtának ez a kérdés nehezebb, mint másoknak (ugyanígy, van, ami nekünk könnyebb - helyzeteket, feladatokat átlátni, távolabbi összefüggéseket megérteni, a rendelkezésre álló infókból valamilyen konstruktív megoldást alkotni -, mint sok más "típusnak".)

2014. jan. 14. 14:50
 13/17 A kérdező kommentje:
Ja, kicsit off topik, de az utolsó megjegyzésedre: én monnyuk nem bántanám a humán tudományokat. Azt hiszem, nem célszerű dolog így skatulyázgatni, hogy "humán beállítottságú", meg "reál beállítottságú". Nálam lazán megfér a kettő.
2014. jan. 14. 14:52
 14/17 anonim válasza:
Én INTP vagyok...és őszíntén engem nagyon is zavart h nem tdutam feloldódni. Próbálkoztam társasági lenni de valahogy nem éreztem jól magam. Csak akkor tudtam hozzászólni egy témához ha foglalkoztatott. 16 éves lány vagyok, és mivel eléggé kevés INTX személyiségü nőnemü él, nehezen tudom megértetni magam. A lányok többsége inkább a fiúk és sztárok érdeklik. Engem hidegen hagy az ilyen téma....jobban beszélgetnék egy értelmes emberrel akit érdekel a csillagászat vagy más tudomány ág :) Szerintem te is megfogod szokni és néhány hónap/év múlva már magabiztosan lefogod ezeket tudni ˇˇ
2014. febr. 4. 19:03
 15/17 anonim ***** válasza:

te nem vagy intj kerdves kerdezo.

ha intj lennel sz.rnal ra hogy ki mit gondol, es nem irnal oldalnyi valaszokat

2014. jún. 10. 17:15
 16/17 Paramorefan válasza:

IGÁZD LE ŐKET!

Na, de most komolyan.

Szerénytelen személyem INTP-nek vallja magát.

Életem első (és nagy valószínűséggel utolsó) táborán én is megtapasztaltam a társadalmi élet kínjait, de én nem küzdöttem a beilleszkedéssel, félrevonultam, ha kezdtem fojtogatónak érezni a társaságot. Ez egy gólyatábor volt, ami állítólag ismerkedésre van kitalálva, de én 32 emberből kb. 8-cal beszéltem és 6-nak tudom a nevét.

KUDARC.

Alapból az iskolában nem volt problémám, mert bár egy hozzám hasonlót nem ismertem (nem mintha sok embernek akár a nevét is megjegyeztem volna...) de SJ-k és hasonlók közé is beilleszkedtem, pedig nem is törekedtem rá. Nyers vagyok, és szarkasztikus a humorom, így nem vagyok egy társaságkedvenc típus, de a végére valahogy mindenki nekem mesélte a lelki problémáit, pedig a beszélgetések többnyire ilyen stílusban folytak:

lö oszt.társ: Jesszusom, a Pisti le akarja magát vetni a toronyból! Most mit mondjak neki?!

lö Én: Kéz és lábtörést!

Erre többnyire halálosan megsértődtek, vagy nevettek, de legközelebb is mindig nekem nyafogtak. Ki érti ezt?...

Én a helyedben önmagam lennék, aztán majd kialakul.

2015. aug. 24. 19:26
 17/17 anonim válasza:
15! Én is "építész" vagyok, de Te nem hinném! Egy INTJ-nek rengeteg idő mire kifejleszti azt az Önbizalmat ami a sok átlag intelligenciájúnak (vagy alatta) már megvan! Pont emiatt tudunk elmélyedni dolgokban. Mindig ott van a kérdés: Biztos? Amúgy a kérdésre válaszolva, nem csoda, hogy nem tudunk jól tarsaságban érvényesülni... 2-3% az aki nem akad ki tőlünk 10 perc után! Nyílván kaptátok már az arcotokba "ez most sok!". Én azt mondom taktikázzatok, járjon mégtöbbet az agyatok. Ha el akarsz engedni valakit, provokáld, hogy ő menjen el... Stb. Stratégák vagyunk, használni kell!
2016. jan. 31. 12:24
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!