Hogyan érdemes az ilyen helyzeteket kezelni?
Mindenkivel megesik, hogy valaki a környezetében egyszer olyasmit mond, amivel bőven kimeríti a bunkóság, a sértés, vagy a hülyeség fogalmát. Én ilyenkor mindig azt csináltam, hogy megpróbáltam a lelkére beszélni az illetőnek, amivel semmit sem értem el soha. Pl. Ha valaki a kínaiakat szidta, nem azt mondtam, hogy "Az általánosítás hülyeség!" Hanem elkezdtem, hogy "képzeld magad a helyükbe, egy olyan országból, te is eljönnél ha van rá lehetőség és nyitnál Magyarországon éttermet vagy üzletet... stb." Azt már tudom, hogy ilyenkor az illető becsukja a füleit és passz.
A másik oldal, az egyszerű rászólás, megoldás? Van akinek bejött már, hogy az illető elgondolkozott, ha ilyen stílusban kapta az ellenvéleményt?
Ha fontos számomra az illető aki ilyeneket mond akkor gondolkodásra sarkallom, más esetben nem éredel kinek mi a véleménye. Mindig meghallgatom az álláspontot és annak megfelelően reagálok. Bevált recept nincs, de jónéhány embert elgondolkodtatattam már.
21/L
Nekem van egy hihetetlenül rasszista ismerősöm, aki büszke is magára emiatt. Eltűrtük, hogy mondja mennyire utálja ezt meg azt a származású emberkét. Mire én csak megkérdeztem tőle, hogy mire jó ez? Attól még, hogy pl. orosz... Akkor rossz ember? Megérdemli, hogy csak a származása miatt csúfolják ki?
Persze, nem sokat értem vele. Kicsit elvitatkoztunk ezen, de a többiek akik ott voltak, velem értettek egyet és így kicsit hatottunk rá, úgy másfél óra erejéig. >_<
De szerintem hülyeség azért elítélni valakit, mert például kínai. Én egyszerűen azért nem tudok rasszista lenni (nem is szándékom, hogy az legyek), mivel annyira nem ismerem fel, hogy ki-ki milyen származású. :D Jó, a japánokat, kínaikat felismerem, mert őket szeretem külsőre. :D De többet nem ismerek fel. Én ennyiben kifogytam. ^^
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!