Mi alapján választhat ki magának egy gyengébb fiút egy erősebb egy osztályban illetve iskolában és hogyan válhat úgymond "csicskává" ahogy sokszor hallani szoktam a hírekből? Szerintetek?
Aki alapvetően ilyen szadista típus, az rögtön keresi az áldozatot, akit szekálhat, ha közösségbe kerül. Ált. sztem szenzoruk van rá, hogy ki az, aki mulyább, elesettebb, csendesebb (de nem a csendes harcos jelleggel, hanem mert nem mer beszélni), félénkebb... gyámoltalanabb, olyan kis áldozattípus. Sztem először megy a kisebb kóstolgatás, aztán ha nem szól vissza, akkor mehet bármi, amivel tudja a szekáló gyerek az erejét fitogtatni és a határait feszegetni.
Amúgy meg sztem ez ebben a formában nem igaz: " a többiek a fiú ereje és fellépése miatt nem tudnak mit tenni", tudnának, csak nem akarnak / nem mernek. Én anno lányként is felléptem kiközösített és piszkált osztálytárs mellett... nem kakaskodó ordítós módon, de látványosan.
Magamból indulok ki, bár nem voltam az a tipikus bully, hanem inkább az a magányos farkas bully, és nem volt senki, akit folyamatosan bántottam volna, csak 1-2 napig max. Azóta persze lenyugodtam. Ami miatt én szerintem lehet indok "csak úgy" bántani valakit:
* Lehet mondjuk a gyengébb fiú a folyosón vagy az osztályban az erősebb elé került, ezért ki kellett kerülni, de mivel az erősnek rossz napja volt, ezért most meg van sértődve a gyengébbre. Vagy ehhez hasonló, amúgy önmagukban piszlicsáré dolgok. Nálam ez fajta "rossz napom van" dolog sokszor adott indokot rá, hogy bántsak valakit aznap.
* Az is lehet, hogy pl. a gyengébb fiú valami módon idegesítő, pl. sokat beszél, röhög, kócos, szemüveges, stb., ami miatt nem tetszik ez erősnek, aki majd ezért móresre akarja tanítani. Nálam ilyen csak néhányszor volt.
* Van olyan is, hogy rivalizálás alakul ki két család között, és az erősebb gyerek a gyengébbel szemben ki akarja mutatni, hogy ő az erősebb, "az én apám megverte a te apád", stb. Bár ilyennel személyesen nem találkoztam az iskolába, és én magam se csináltam ilyet.
* A gyengébb provokálja ez erősebbet, mert viccesnek tűnik. Ez az egy ez valóban érthető indok a bántásra. Nálam sokszor ez volt a helyzet, sokszor bántottam kisebbeket emiatt. Persze az is előfordult, hogy valamit odaszóltam a "nagy" nyolcadikosoknak, akkor azért én is kaptam 1-2 pofont.
Akik meg azt kérdezik, hogy miért nem az erősebbekkel kezdtem, akkor elmondom: volt olyan is.
Pl. a már említett módon, a nyolcadikosoknak odabökni, akkor azért járt a füles.
De 1-2 alkalommal előfordult, hogy nem sokkal, de erősebb volt az, akivel verekedtem. Na, akkor az igazi "utcai" jellegű bunyó volt, perszer inkább csak az én részemről, hogy felül tudjak kerekedni. Egyszer pl. egy bot is előkerült.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!