Mitől függ, hogy valaki koránkelő vagy későn kelő típus lesz? Jól tud-e aludni vagy sem? Ez is öröklődő?
"Hallgatom a tippeket, bő 10 éve próbálom megszokni a korán kelést, de továbbra se sikerül."
Én már több mint 20 éve és ugyanúgy nem megy.
Akkor valamit nagyon rosszul csináltok, mert lehet változtatni (tudom, tudom, indul is a lepontozás) ez egy tudományosan bizonyított tény, ha gondoljátok nézzetek utána.
Teljesen nem lehet szembemenni az elep beállítottsággal, de eltolódni a másik irányba azt tudtok.
Genetika.
Some people have a genetic predisposition to being an ‘evening person’ and new research led by University of Oxford’s Leverhulme Centre for Demographic Science, published in the journal Sleep, finds this protects regular night shift workers against sleep penalties
Milliószor utánanéztem, egyik csodamódszer se használt semmit. Fizikailag rosszul vagyok, ha 9-10-nél korábban kell kelnem.
Hát én akármit csinálok, képtelen vagyok megszokni a korán kelést.
A gyerekeim a büdös életben nem aludtak még reggel fél 8-8-nál tovább, de ez is ritka, általában 6-7 közt fent vannak és indul a nap. Nekem régóta (11 éve) kötetlen munkaidős, home office munkám van, de a gyerekeknek suli, ami miatt kelni kell időben. Nem bírom megszokni, akármit csinálok, pedig a gyerekek kelnek akkor is, ha nincs iskola, szóval viszonylag állandó az időpont. Teljesen mindegy, hánykor fekszem le (10-11-nél tovább nem vagyok fent sosem jó ideje) és hány órát aludtam, minden reggel, mikor negyed 7-kor szól az ébresztő, úgy érzem, hogy megpusztulok. További fél órán át csak bambulok és teljesen használhatatlan vagyok, utána kezdek el úgy működni, mint egy normális ember.
Régen az is gond volt, hogy nem tudtam időben elaludni, mindig éjfélig, 1-ig fent voltam. Mióta gyerekeim vannak (9 éves a nagyobb), ez már nincs, simán elalszom, amint párnát ér a fejem, de ez sem segít. Ha este 9-kor már alszom, akkor is szenvedek reggel. Csak akkor érzem magam kipihentnek, ha 8 után ébredek fel, és tökmindegy, hogy 6-7 órát aludtam előtte vagy 10-et. Kár, hogy ez évente úgy 3x fordulhat elő :D
Azt tudom, hogy a bagolykodásnak "delayed sleep phase syndrome" a neve.
Ehhez kicsit ki kell lépni magunkból, de ugye hogy egy nap 24 óra, azt mi csináltuk. Lehetne 22 vagy 26, de 10 is, akármi.
Az ember szervezetét nem nagyon izgatja, hogy mi mit döntünk el. (Hogy holnap hétfő, és aludni kéne.)
Aki pacsirta, annak a belső órája 24 óránál rövidebb időt számol egy napnak, aki meg bagoly, annál a nap 24 óránál hosszabb.
Circadian rhythm aminek utána kell olvasni. Ez szabályozza a belső hőmérsékletedet is, ami alváshoz le kell essen. Ezt ugye nem lehet akarattal befolyásolni.
Evolúciós szempontból azt is olvastam, hogy a mai baglyok lennének azok, akik este vigyáznak a többi alvóra, hogy ne egye meg őket a kardfogú tigris de ugye ez csak találgatás.
Én fixen örököltem apámtól azt, hogy hat óra alvás elég és utána magamtól kelek, anyámtól meg azt, hogy ez alatt a at óra alatt ütvefúróval, fesztiválszínpaddal, meg a szobámban a fejem mellett végzett trappolással se lehet felébreszteni. Még a macskámnak se sikerült soha, azzal sem, hogy két centiről az arcomba ordibált, és pofozott, hogy engedjem már ki (velem szeretett aludni, de az alomtálca a nappaliban volt). Volt, hogy más családtag ébredt fel a macskára, kiengedte, elkezdett pofozni, leöntött vízzel, de egy álmomban elmormolt félmondaton kívül többre nem sikerült jutni.
Nekem volt szerencsém pár éven át a biológiai órám szerint működni, az alapján hajnal kettőkor magamtól lecsukódik a szemem, és reggel hét-nyolc közt kinyílik, és kipihenten ébredek. A korán kelést 13 éven át nem sikerült megszokni, mikor iskolás voltam, pedig szerintem elég idő rá. Ahogy a korán fekvést se, mindegy, mennyire voltam fáradt, kettő előtt nem tudok elaludni. Délután se tudtam aludni soha óvodában. Szóval ha olyan műszakom van, hogy hajnal kettőre kell menni, simán csak nem alszom előtte. Ha reggel hatra kell menni, akkor se nagyon alszom, max. szundítást engedek meg magamnak a fotelban, fél óránként felébresztve magam az okosórámmal, mert ha befekszek az ágyba, és rendesen elalszok, mélynyomót is rakhatnak a fejemhez, arra se kelek fel, nem, hogy random telefonos ébresztőre.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!