Kezdőoldal » Emberek » Társasági élet » Mitől függ, hogy valaki...

Mitől függ, hogy valaki koránkelő vagy későn kelő típus lesz? Jól tud-e aludni vagy sem? Ez is öröklődő?

Figyelt kérdés
Mert nálunk csak anyám tud sokáig aludni a családban, én pl, kisgyerekkorom ota már mindig hajnalban felébredtem és fel is keltem. Egyszer történt meg hogy véletlenül nem tudom hogy, de 8:45 percig aludtam. Jellemző hogy 5 és 6 óra között már fenn vagyok. Valamikor már 3 kor is és ha én egyszer felébredek nem tudok visszaaludni. Délutáni alvás se ment kiskoromban. Néha nagy ritkán bealudtam, de akkor durván , pl, 4 órától este 7 ig:D. Ha beteg vagyok akkor se tudok nagyon aludni.

szept. 3. 06:11
1 2
 1/20 anonim ***** válasza:
13%

Mindenkiből lehet korán kelő, csak tenni kell érte. Semmi sincs ingyen

Ha elakarsz aludni, akkor hanyat fekve számolj el 300-ig hangosan.

És amikor szól az ébresztő, akkor elsőre kelj fel rá, ne nyomd ki

szept. 3. 06:28
 2/20 anonim ***** válasza:
67%

Hallgatom a tippeket, bő 10 éve próbálom megszokni a korán kelést, de továbbra se sikerül.

szept. 3. 07:21
 3/20 anonim ***** válasza:
21%

#2 nem az egyes vagyok, de szerintem meg lehet ezt szokni, én legalabbis mindig ingadozok a kettő között, szóval itt vannak a tapasztalatok:

- Ha konzisztensen felkelsz hasonló időben, akkor megszokod (ne csak ébredj fel, hanem kelj ki az ágyból, kezdd is el a napot, pörgesd fel magad)

- Csinálj fényt minél előbb kelés után, az felébreszt. Én nem szoktam elhúzni a függönyt/redőnyt, szóval kb a napra kelek.

- Sokat segít ha van motiváció, pl ha valami érdekes projekten dolgozok akkor képes vagyok 1-2 órával előbb is felébredni.

- Ne igyál kávét ébredés után közvetlen, várj vele egy órát és jobban fog hatni. Addig meg minél több víz.

Most így hirtelen ennyi jutott eszembe, de ha lesz még valami majd beírom.

szept. 3. 07:40
 4/20 anonim ***** válasza:
67%

Biztosan van valami belső óra, hogy ki milyen lesz. De szokás kérdése is.

Én most korábban járok dolgozni, mint régebben, és simán fel tudok kelni, viszont este korábban álmos leszek.

szept. 3. 07:53
 5/20 anonim ***** válasza:
62%

Nálunk pont forditva van. Anyu lefekszik 10-fél 11 körül, 6-7-kor kel. Én éjfélig fent vagyok. Szinte minden reggel arra ébredek, hogy ő felkel.

Volt olyan időszak, hogy jártam dolgozni reggel 6-ra, fél 5-kor keltem. Akkor sem tudtam korán lefeküdni. Jött a hétvége, anyu felkelt 5 körül, (abban az időszakban ő épp nem dolgozott).. aztán jött azzal, hogy reggeles voltam és hozzászokott a korai keléshez 😄 kicsit sem voltam ideges...

szept. 3. 08:10
 6/20 anonim ***** válasza:
81%
Megszokás is, de pl. hormonszintek egymáshoz való viszonya is. (főként melatonin és kortizol) Életkoronként is változik. Tinédzserként pl tudtam volna tovább is aludni, ha hagynak a szüleim, annak ellenére, hogy nem feküdtem le túl korán, aztán úgy 35 körül beálltam arra, hogy magamtól ébredek max 7 körül akkor is, ha valamiért nem tudtam eleget aludni. Nagymamám meg mindig korán kelő volt, de 85 felett meg kifejezetten későn kelő lett (kb. 8.30-kor kelt magától a korábbi 6-7 helyett)
szept. 3. 08:47
 7/20 anonim ***** válasza:
50%
Én úgy gondolom, hogy ez genetika főleg. Persze én is volt, hogy 4kor keltem munka miatt 3 évig, egyetlen egyszer sem keltem könnyedén, mindig rosszul voltam reggel.
szept. 3. 09:03
 8/20 anonim ***** válasza:
59%
Szerintem nagyban életkorfüggő is. Én tinikoromig simán tudtam délig is aludni. Most felnőttként meg korán fekszek, korán kelek.
szept. 3. 09:16
 9/20 anonim ***** válasza:
76%

Ezekez mind csinálom, semmi haszna.

(A konzisztens kelést elhagytam, mert csak soha nem tudtam kipihenni magam és depressziós lettem kb. Amikor nem az életbenmaradàsom múlik rajta, akkor nem vagyok hajlandó korán kelni. De próbáltam.)

szept. 3. 09:20
 10/20 Metionin ***** válasza:
64%
Én bagoly típus voltam egész életemben, vicces de már babaként is éjszaka voltam ébren. Ovitól kezdve kínszenvedés az alvásom, szerintem egész életemben nem aludtam végig az ajánlott alvásidőt, mert minden úgy van megszabva, hogy a pacsirta típusoknak legyen jó. 8-9 előtti kelésnél az első 3 órában zombi vagyok, este viszont nem tudok éjfél előtt elaludni. Oviban 5-kor, suliban 7-kor, gimiben ismét 5-kor, egyetemen 6-kor, délelőttös műszakhoz 4-kor keltem, lett volna időm hozzászokni de nem ment soha. Gimiben volt a legrosszabb, mert konkrétan mikroalvásaim voltak az első 2 órán és nem emlékeztem belőlük semmire. A lefekvéssel szintén próbálkoztam, bármilyen korán kerültem ágyba, csak forgolódtam meg a plafont néztem kb. éjfélig akkor is, ha 4-kor kellett kelnem. Mindent kipróbáltam, azt is amit fölöttem már írtak, szedtem melatonint is, hiába. Egyszerűen a bioritmusom nem tud ehhez igazodni.
szept. 3. 09:35
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!