Miért kell elítélni a gyilkosságokat?
Az emberiség elég korán felismerte, hogy civilizációt létrehozni csak az önkényes gyilkolás tilalmával (eredetileg az egyeduralkodó monopóliumává téve) lehetséges. A civilizáció lényege hogy az emberek feladják egyes szabadságjogaikat (pl gyilkolás szabadsága) annak érdekében hogy jobb életkörülményeket teremtsenek egy kooperatív gazdasági rendszer keretein belül.
Az emberek nagy többsége számára ez egy vonzóbb életforma, mint a totális szabadsággal együtt járó létbizonytalanság. S mivel az emberek többsége elég túlerő az állami központosítás megvalósításához a totális szabadságukhoz ragaszkodó (többnyire közveszélyes) individuumokkal szemben, ezért az emberi közösségek elmozdulása az ilyen szerveződés felé törvényszerű természeti jelenség.
"Az emberek imádják a gyilkolós filmeket, de a valóságban pedig bűncselekmény."
Csakhogy a gyilkolós filmek többsége is olyan, hogy utána a rendőrség üldözi a gyilkost és el is kapja.
Vagyis pont a valóságot (annak idealizált formáját) akarják viszontlátni a néző a filmben: aki gyilkol, azt elkapja a rendőrség és megkapja méltó büntetését.
Nem a gyilkolást szeretem a filmben, hanem maga a történet az izgalmas. Meg van ahol a felderítés folyamata. Mert lehet gondolkozni, mi hogy történt.
Szeretem a true crime történeteket is, de ott sem a gyilkolás miatt, azt elítélem, mert elítélendő más életét kioltani, ez nem vitatható. Ott a lélektan, a pszichológiai oldal az érdekes számomra. Hogy mi vezet mindehhez. Támadó és áldozat szemszögéből is.
Én sem magát a gyilkolást, a véres és morbid jeleneteket szeretem benne, hanem magát, a történetet, illetve a benne rejlő csavarokat, azt az egész procedúrát, amivel felgöngyölítik az esetet. Érdekesnek találom, ahogy a szálak összefutnak, főleg, ha az egész film egyszerre több szálon fut, az meg hatalmas bónusz, ha közben nem csak a jelenben játszódik.
Az a legjobb, amikor nem szájbarágós az egész, hanem a karakterekkel együtt próbálod megoldani az esetet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!