Hogy gondoljátok, a fiatalabb korosztály is ugyanúgy kedveli a disznóölést, mint az idősebbek?
Én szeretem, 23 évesen szerintem még fiatalnak számítok. Az ismerősi körben is sokan vannak akiket érdekel.
Kihalóban szerintem azért van mert könnyebb lesétálni a boltba és megvenni a húst ami éppen kell, ahelyett hogy nevelnék a disznót, feldolgoznák és tárolnák, amiből ráadásul lenne egy csomó maradék amit nem használnak fel (pl csontok, körmök, stb).
Plusz vannak a nagy állatvédők, akik szerint állatot tartani is bűn, nemhogy levágni, mert akkor már a pokolja jutsz. Egyre népszerűbb ez is, egyre több embertől hallom.
Falun nőttem fel egy olyan családban aki tiszteli nagyon ezt a hagyományt és még jelenleg is csinálunk disznóvágásokat, csak már eladásra.
Azokat a disznóvágásokat nagyon szerettem amik arról szóltak, hogy saját részre vágtunk. Nem volt kapkodás, nevetgéltünk, főztünk, ettünk-ittunk egész nap. Ma már ezt az eladásra dolgot nagyon utálom.
Alapból az a kapkodás, egyszerre elkészít egy csomó rendelést. (Én szoktam kihordani) De valaki nem otthon van, neki máshova kell vinni, ennek amoda kell vinni. Emez visszaküldi mert ő mit kezdjen ezzel. Közben fater a kapkodása miatt elírja a sorszámot ami miatt rossz helyre viszem ki és jön az asztal csapkodás meg az ordibálás, hogy nem figyelek. Ez keményen megy egész nap, akkor van már nyugi amikor kivittem mindenhova mindent valamikor este 5-6-7 óra körül. Aztán nyilván mindig jó pénz van ebből. Egyelőre.
Utálom nagyon, alig várom, hogy elvégezzem az egyetemet aztán mondhassam azt, hogy nem tudok segíteni mert dolgoznom kell.
Gyerekként sokszor vágtunk disznót.
Nem tudom, mi volt a jobb: a hajnali 5-ös kelés, az, hogy reggel hatra az összes férfi betintázott kb, a kva hideg, ami miatt kb szétfagytunk odakinn vagy amikor a szomszéd lábon lőtte magát (a disznó helyett) és korán reggel jött érte a mentő.
Utáltam, mint a franc.
Szeretem/szerettem is meg nem is.
Az elejét nem szeretem mikor pörzsölik, forrázzák.
Aztán a hús dögönyözést, zsír sütést, kolbász töltést szeretem.
Ma már kiveszőben van az otthoni sertés nevelés, mert régebben olcsón megszerezte a legtöbb ember a takarmányt.
Manapság már tápot/darát/kukoricát drága pénzért kell megvenni. 5-10e Ft mázsája a kukoricának és egy malac néhány mázsàt megeszik mire felnő.
Nincs olyan falusi ismerősöm, aki tartana disznót, de egy-két olyan van, ahol összegyűlik a nagyobb család, fiatalok is, és a megvett
és már előre felvágott fél vagy két fél disznót dolgozzák fel. Valahol a közelben veszik, biztos hajnalban leölik nekik. Így az ölés része kimarad náluk. A zsírsütés, hurkatöltés, húsok, húsos káposzta, mind megvan. Szeretik a hangulatát és nem sajnálnak vele egész nap dolgozni. De szerintem ez is egyre ritkább.
Egyszerűbb megvenni a boltban. És nincs vele annyi maszatolás meg szag.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!