Kezdőoldal » Emberek » Társasági élet » Mi számít szociális fóbiának?

Mi számít szociális fóbiának?

Figyelt kérdés

Ha például valakinek küldesz egy szimpla minden napos üzenetet, de előtte többször is gondolkodsz rajta vajon mit reagál rá, esetleg elítél-e érte?

Vagy valami oknál fogva segítséget kell kérned egy tanártól, mert elakadtál, és a melletted ülő bátorít, de te akkor is stresszelsz (ha ez jó szó rá), hogy mit fog reagálni? Félsz, hogy esetleg rosszat gondol rólad az illető?

Vagy az emberek biztatnak, hogy menj oda egy csapathoz, akiket már évek óta ismersz, de akkor körülötted se kép, se hang, és hallod ahogy ver a szíved? Röviden félelem fog el, hogy mi van ha nem tetszene nekik ha ott vagy velük?

Vagy esetleg ha éppen beszélsz valakivel, azt mondja bátorodtál, de te ezzel nem értesz egyet? Reagálsz rá valamit, de úgy érzed elrontottad azzal, ezért csipkedni kezded a karod, és kínosan érzed magad?

Ha valami hibát ejtesz sokáig mardosod magad miatta kívülről és belülről egyaránt? Attól félsz, hogy amiatt rossz véleményt alkottak rólad?

Szerintetek ezek a szociális fóbia tünetei, vagy valami más?

2023. szept. 29. 22:28
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
100%

Nem fog kinevetni, ha Ő is alaptalannak gondolja, hogy járjál hozzá (amit nem hiszek), akkor is max azt mondja, hogy nem gondolja szükségesnek. De ugye írtad, hogy nem nyílsz meg más emberek előtt, a pszichológusnál ugye ezt bármi fajta következmény nélkül megteheted és azért jó érzés, ha elmondhatod egy embernek, hogy mi bántja a lelkedet akármennyire is kis dolognak gondolnád a világ fele.

Nem tudom, hogy nektek így az iskolában van-e pszichológus, vele megérhet egy próbát, mert könnyen kapsz időpontot (remélhetőleg) és nem is kell kiadni érte egy nagyobb összeget.

2023. szept. 30. 11:54
 12/18 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszodat.

A mi iskolánkban nincs pszichológus, helyette iskola lelkész. De ha nem kell a pszichológus előtt megnyílnom, akkor hogy segít? Ha nem nyílok meg akkor nem tudom elmondani a problémát, vagyis nem értem vele semmit.

2023. szept. 30. 12:32
 13/18 A kérdező kommentje:
Bocs, félre értettem kissé. Oké, hogy meg kell előtte nyílnom mindenféle következmény nélkül, de nekem nem megy. Ha egy ismerős/idegen felé eltervezem hogy mondok valamit, és ki is akarom mondani. Próbálom, de nem jön ki hang a számon, majd emiatt kínos érzés fog el, és mardosni kezdem magam, először a karomat, majd lassan belülről is.
2023. szept. 30. 12:38
 14/18 anonim ***** válasza:
100%

Hát, ha nem nyílsz meg előtte akkor tényleg nem lesz előrehaladás, de nem kell az első órán a legmélyebb gondolataidat elmondani, mondj olyat amit annyira nem gondolsz kínosnak, de azért másnak nem mondtad még el, nem feltétlen azért mert titkolod, hanem még soha nem lett felhozva.

Majd a következő órán hozz fel magadról eggyel mélyebbi dolgot és azt mond el neki és haladj lépésről lépésre.

2023. szept. 30. 12:44
 15/18 A kérdező kommentje:

Oké, tehát valamit amit nem gondolok kínosnak...

Egy baj van ezzel, én mindent kínosnak gondolok a témával kapcsolatban. Már azt se merem megmondani az embereknek, hogy segítségre van szükségem, mert az órán elromlott a gépem és ezért nem tudtam haladni az órai anyaggal. Vagy nem merek feltenni egy egyszerű sablon kérdést, ezért rávágom hogy azért nem kérdezek mert nincs kérdésem.

Szerintem így nehéz lenne bármit is kihozni a pszichológusnak a helyzetből.

2023. szept. 30. 12:54
 16/18 anonim ***** válasza:
100%
Amúgy magán a kívülről mutatkozó szorongásból is egy csomó következtetést levonhat a pszihológusod, hogy milyen témákban jön ez elő, meg ilyenek. Illetve amúgy Ő is fog törekedni arra, hogy olyan környezetett alakítson ki ahol meg tudsz előtte nyílni.
2023. szept. 30. 12:54
 17/18 A kérdező kommentje:

Oké, köszi a válaszod.

Egy baj van...én még mindig azon filózok, hogy elmenjek-e. Szerintetek igen, de ez nem olyan egyszerű számomra. Egyszerűen csak félek a pszichológustól szerintem. Hogy miért? Nem tudom, de azt igen hogy nem kéne.

Köszönöm mindenkinek a válaszát, hogy próbáltatok segíteni. Valamennyivel előrébb vagyok.

2023. szept. 30. 13:23
 18/18 anonim ***** válasza:
Nem a te dolgod, hogy a pszichológusnak nehéz dolga lesz-e vagy sem, majd megoldja, az a feladata. De azért úgy állj neki, hogy hajlandó vagy együttműködni, hiszen a te érdeked. A pszichológus csupa ilyen esettel foglalkozik, megértő, megnyugtató. Semmi ok a félelemre, nem ítél el, az a dolga, hogy segítsen.
2023. szept. 30. 14:13
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!