Kezdőoldal » Emberek » Társasági élet » Miért használják sokan azt...

Miért használják sokan azt hogy "ez végett"? Az "emiatt" helyett folyton mindenütt? Ez mostanában lett divat? Régebben sose hallottam ezt, csak pár éve, de már egyre többen így beszélnek.

Figyelt kérdés

Könyvekben soha de soha nem olvastam így, az irodalmi nyelvben, legalábbis nem a "miatt" helyett használva. Csak max néhány indokolt esetben. Talán ez terjed mostanában a társaságokban, mint új szleng sajnos? Nem tájszólás, mert mindenfelől hallani az országban.

Pl: A hideg végett veszem fel a kabátot.

Ehelyett hogy: A hideg miatt veszem fel a kabátot.

Nem valami jó hallgatni, sokkal jobb volt az "emiatt", "miatt".

2022. okt. 27. 07:41
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
100%
Engem az is zavar, ami tényleg mostanában lett divat, a "minden IS" a "minden" helyett.. falra mászok tőle
2022. okt. 27. 08:12
 12/16 anonim ***** válasza:
Sándorházán a cigusok úgy beszéltek, h "az egész ember a barátom" magyarul: az összes ember a barátom. Furcsa volt eleinte nem értettem, de elmagyarázták h ez a szleng
2022. okt. 27. 08:17
 13/16 anonim ***** válasza:

Szerintem ez azon múlik, hogy ki milyen környezetben szocializálódott, milyen szavakat használtak körülötte, vagy mennyire olvasott az illető.

Nálam is vannak olyan szavak amiket én soha ki nem ejtek a számon, mások viszont sokszor használják ezeket a szavakat.

Ilyen például a "végett" (ahogy nálad is) vagy a "teszem azt", vagy a folyamatosan szó helyet a "folyamat", vagy az eljegyzés szó helyett a "kézkérés", vagy azzal helyett "avval" stb.

Ezeket én soha nem használom, mások meg elég sokszor.

2022. okt. 27. 08:34
 14/16 anonim ***** válasza:

nagyanyám is használta, egyáltalán nem újkeletű szó. Az, hogy még nem tlaálkoztál vele, az nem a világ hibája szeirntem:D

Etimológiai szótár felismeri, de nem dobta rá ki mikor volt az első feljegyzett írásos emlék. Kár érte, szertem az ilyesmi kutakodást:D

De ne tekints rá úgy, mitn valami helytelen szóhasználatra, mert egyrészt ősrégi, másrészt "helytelen szóhasnzálat" nem létezik, ha elég sok ember hasnzálja:D

Lásd pl a "deviszont" esetét:D

2022. okt. 27. 09:59
 15/16 anonim ***** válasza:

Az én fülemet is bántja, szerintem nem hangzik jól. De attól még lehet, hogy tájnyelvi kifejezés, ami beszivárgott a közbeszédbe - én amúgy 10-20 éve is hallottam ezeket itt Budapesten és tévében is, de főleg iskolázatlanabb emberektől.

2. ezen én is kiakadok, de apukám folyton ezt használja, már nem is szólok neki, mert mondja, hogy Somogyban ezt szokta meg... és öreg kutyát nem lehet megtanítani trükkökre :D.

2022. okt. 27. 10:41
 16/16 anonim ***** válasza:
Engem az "evvel, avval" visz a sírba az "ezzel, azzal" helyett.
2022. okt. 27. 13:11
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!