Kezdőoldal » Emberek » Társasági élet » Hogyan kell elszégyellni magam?

Hogyan kell elszégyellni magam?

Figyelt kérdés
Sokan mondják hogy hú, szégyelljem el magam, de azt hogyan kell? Az iskolában nem tanítják, egyetlen tankönyvben sem találtam róla útmutatót, de úgy néz ki mégis egy alapvető dolog az élethez, mert mindenki úgy csinál mint ha az hogy valaki elszégyelli magát varázslatos módon mindent megoldana és hirtelen minden jóra fordulna tőle.

#társaság #ember #szégyen #elszégyell #leszégyelleni
2022. aug. 4. 12:46
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
88%

Ezt az emberek nagyrésze a személyiségfejlődés során (pici korától kezdve) megtanulja, beépül a tudatába.

Ha ez nálad hiányzik, akkor valami félremehetett a nevelésedben.

2022. aug. 4. 12:49
 2/15 anonim ***** válasza:
67%
Pszichopata lehetsz, akinek nem működik az érzelmi empátiája.
2022. aug. 4. 12:55
 3/15 Shaddark ***** válasza:
59%

Amit előzők, vagy

A szüleid a világ legjobb emberei, a neveléshez szükséges magas szintű tudatossággal, és nem megfélemlítéssel, érzelmi zsarolással, fenyegetésekkel türelmetlenül neveltek, hanem őszinte, nyílt és tiszta kommunikációval megbeszélték veled a dolgokat.

A szégyen érzet abból adódik hogy fél az ember, hogy nem kapja meg a szeretetet és a figyelmet a szüleitől, ha nem felel meg az elvárásaiknak.

2022. aug. 4. 14:34
 4/15 A kérdező kommentje:

#1 12:49

Pontosan mi mehetett félre?

#2 12:55

Tehát aki nem tudja hogyan kell elszégyellnie magát akkor az pszichopata? Ezek szerint a pszichopataságot bele lehet "erőltetni" másokba azzal, hogy szimplán soha nem mondják neki hogy "Szégyelld el magad!"?

#3 14:34 Shaddark

Hát, ezt nem valószínűsíteném, mert a szüleim nem voltak ezen mérőskála magaslatán.

Akkor már inkább azt tudnám mondani, hogy mivel az életben soha nem volt rá szükségem és soha nem volt szituáció amiben hasznos lett volna és megoldott volna valamit, így nem sajátítottam el az életem során. A második része viszont megvan, én általában (inkább mindig) kommunikációval és megbeszéléssel szoktam megoldani a problémáimat, az sokkal hasznosabbnak bizonyult úgy... mindig.

2022. aug. 4. 15:07
 5/15 Shaddark ***** válasza:
100%

Jó neked.

Én sokat dolgoztam azzal, hogy ne érezzek ilyesmit.

Felvállalom a döntéseimért a felelősséget - ha ok ,akkor örülök, ha nem akkor meg ez van. Levonom a tanulságokat, legközelebb nem így lesz mert tudom, hogy én vagyok a felelős. Akkor is ha valójában más, mert ezt is bele kellett volna kalkulálnom a döntésbe, hogy mások hülyék :) Szégyenkezni olyan miatt lehetne, ha nem vállalnám fel a felelősséget, hazudnék másoknak vagy magamnak is, és amikor kiderül ott a szégyen.

Lehet hogy csak őszinte vagy...

2022. aug. 4. 15:18
 6/15 anonim ***** válasza:
95%

A szégyelld magad előtt még van két fokozat, a szégyelléssel egyidőben még ezt az előző két dolgot is meg kell tanulnod.

Amikor másokkal kommunikálsz, érezned kell a határt (jópofiságban, közeledésben, modorban, udvariasságban, stb.) meddig mehetsz el. Ez látszik a másikon, a kommunikációján, a viselkedésén, a testbeszédén, az arcán, a szeme pillantásán - hogy közeledsz egy olyan határhoz, amit ő már nem visel el szívesen. Túl bizalmaskodó vagy, túl trágár vagy, túl tiszteletlen vagy, túl hangos vagy etc. És ha kommunikáció közben nem veszed észre, hogy közeledsz a tolerancia határához, akkor átléped ezt a határt, és megbántod. Ezt már azért észre kell venni (ha a határhoz közeledést már tojtál észrevenni), és ekkor le kell állni, és elnézést kérni. Elnézést kell kérni, hogy túl tiszteletlen voltál, túl közel mentél hozzá és a magánéletével foglalkoztál, holott ahhoz semmi közöd, vagy túl trágár voltál, vagy túl bizalmaskodó voltál - és megbántottad, megsértetted.

Na, most jön amit kérdezel. Ha már egyszer túltoltad, és nem tanultál belőle, és túltolod másodjára is, akkor szégyelld magad. Ez a szégyelld magad ez abból áll, hogy nem csak elnézést kérsz, hogy túlmentél a határon megint, hanem ígéretet is teszel, hogy nem fordul elő többet. És mondod (és érzed is!!!), hogy szégyelled magad amiatt, mert BÁNTOD a másikat. Amit nem szabad, nem illik. Neked ugyan teljesen természetes amit csinálsz, de megérted, hogy nem vagytok egyformák, és másiknak TÚL SOK az, amit te csinálsz, és bántó. És elfogadod, hogy Ő ilyen. És joga van ilyennek lenni. És neked visszább kell fognod magad, ha vele kommunikálsz.

[Ha valamilyen hendikepp (fogyatékosság) miatt te ezeket a határokat nem érzékeled (mert mondjuk Aspergeres vagy) és elköveted harmadjára is ugyanazt, akkor légy felkészülve rá, hogy az illető leír téged és nem akar veled többé kommunikálni. És letilt mindenhol. És mindent megtesz azért, hogy ne tudd bántani többé.]

2022. aug. 17. 10:23
 7/15 A kérdező kommentje:

#6 10:23

És ez hasznos?

Ha igen, kérlek tudsz mellékelni/linkelni egy tankönyvet amiben ezeket részletesen leírják és dokumentálják? Amennyiben kísérlet vagy tanulmány alapján készült a könyv, kérlek tudsz ahhoz is forrást adni? Köszönöm!

2022. aug. 17. 17:30
 8/15 anonim ***** válasza:
96%
Ne haragudj kérdező, ha a tudomány rovatban teszed fel ugyanezt a kérdést, akkor nem kommentelem. A tudományos eredményeit ennek a témának nem követem. Itt az emberek-társasági élet rovatban amiatt szóltam hozzá, mert szerettem volna 60 év megfigyelését megosztani veled, ha már érdekelt a téma. És van 2 Aspergeres kollégám is, akiket külön tanítani kell az empátiára, a másik nézőpontjának megismerésére. A társaságban való viselkedésre. Mert a fogyatékosságuk miatt az Istennek nem veszik észre, hogy a másikat untatják, feltartják, hátráltatják, bosszantják - csak mondják és csak mondják a véleményüket. Nem baj, hogy senkit nem érdekel, és senki nem osztja azt a nézetet. Okosak és a munkájukat jól elvégzik, az IQ-juk is magas, de az érzelmi intelligenciájuk (EQ) a béka segge alatt van.
2022. aug. 18. 08:34
 9/15 anonim ***** válasza:
94%
Hát, hogy tudatosítsd magadban, hogy szégyenben vagy, hogy gáz, elitélendős, lenézős, ciki helyzetbe hoztad magad. Mert akarattal , tudatosan okoztál valami rosszat; és most járjon át, hogy most nem szeretnek téged. Etikusan nem jót cselekedtél pl belefirkáltál valakinek a füzetébe, vagy nem csináltál meg valamit, amit megígértél és jó lett volna, ha megcsinálod; mégha nem is szúrtál ki direktben senkivel, ha ő rádbízott valamit, te meg leokéztad, pl ha hetes vagy, és le kellett volna mosni a táblát, de nem tetted; vagy pl összetörted valakinek a vázáját, akár véletlenül, és nem kértél bocsánatot, és nem vallottál színt -pl elrejtetted a darabokat, vagy össze se szedted akár, így rendetlenséget hagyva magad után - ; másnak a pénzéből lett megvéve újra.
2022. aug. 27. 14:45
 10/15 anonim ***** válasza:
91%
Még mindig nem veszitek észre, hogy provokáció áldozatai vagytok...
2022. aug. 27. 17:11
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!