Szerintetek jogos, hogy kiállíthatnak ünnepi dekorációt amerikai, hivatali épületekben a sátánisták is?
Amerikában egy illinoisi kormányépületben szokás karácsonyi és más téli ünnepekhez kapcsolódó dekorációkat kitenni a téli időszakban és minden egyház kitehette a magáét. A zsidó egyház mindig egy menórát állított ki hanuka alkalmából, a keresztény egyház egy karácsonyfát, meg egy Betlehemet karácsony alkalmából. Egészen 2018-tól hatalmas felháborodásokat vált ki évről évre az amerikai zsidók és keresztények körében, hogy ezen két szimbólum közé be mertek engedni egy hivatali épületebe egy lavey-i sátánista szobrot, a télünnep, sátánista fesztiváljának alkalmára és ki is állították. A szobor egy kézben fogott almát ábrázol, amely körül egy kígyó tekergőzik, olyan felirattal, hogy: "A tudás a legnagyobb érték", ezenkívül egy elforgatott pentagram is helyet kap a szobron, aminek bár eredetileg semmi köze nem volt a sátánizmushoz, minden kultúrkörben használták, az ősi pogány vallásokban, sőt még a kereszténységben és még sok más helyen is, de később LaVey lenyúlta és egy apró módosítással (fejjel lefelé fordítás) magáévá tette az általa megalkotott sátánizmus.
Mi a véleményetek arról, hogy a vallásszabadságra és a gondolatszabadságra hivatkozva nem enged a hivatal már több éve a többi egyháznak és nem távolítja el, illetve ki engedi állítani a szobrot?
Engem is nagyon felháborítana és sértene, ha ott élnék...
#21.
Szerintem Erdélyi Ágostonon kívül senkinek nincs baja a Betlehemmel. Régen baj, ha valaki annyira antiteista (mondjuk az antiteizmus elve baj, mindenféleképpen, eddig még soha nem találkoztam egy vitaképessel sem), hogy ezért még a kultúráját is elveti. Mint említettem, több nem vallásos, nonteista, esetleg (a szó eredeti, régi értelmében) ateista ismerősöm is elmegy karácsonykor templomba, megnézni a Betlehemet, ünnepei hangulatú szentélyt stb., mert mélynek, meghittnek és szépnek tartja. Senkit nem sért.
Ellenben ez sértheti sok embernek a hitét.
Kérdező, attól, hogy sértődékeny vagy, még ugyanúgy nincs jogod beleszólni mások vallásgyakorlásába, hiszen ismételten, ugyanannyi joguk van hozzá.
Mondjuk ateistaként is legszívesebben kidekorálnám az egész országot sátánista szimbólumokkal, csakhogy felforrjon az agyvized. XD
Szerintem jogos.
Az, hogy számodra felháborító, felkavaró, az a te magánproblémád, másoknak is meg kell adni a lehetőséget a vallásgyakorlásra, hiszen semmivel se jobbak vagy rosszabbak, mint te vagy.
De sérti az amerikai zsidó és keresztény egyházakat is, ebből adódóan nincs joguk hozzá.
Bezzeg ugye azzal már több baj van, ha valaki mondjuk homofób jelképeket használ...
Nem sérti őket, te (ti) sértődtök meg rajta. A kettő nem ugyanaz. Ők csak békésen szeretnénk gyakorolni a hitüket, pont mint te.
A keresztény hit nevében meg számtalan ember halt meg (inkvizíció, boszorkányüldözés, keresztesháborúk), na és? A joguk ugyanaz, jobban jársz, ha beletörődsz. ;)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!