Kezdőoldal » Emberek » Társasági élet » Sokak szerint miért olyan...

Sokak szerint miért olyan szörnyű dolog eltérő nézőpontokat ütköztetni, majd azokat logikus érvekkel alátámasztani, illetve megpróbálni a másik fél(felek) érveit megcáfolni?

Figyelt kérdés
Sokszor látom hogy amikor ez történik, akkor sokan felháborodnak hogy de hát ez milyen szörnyű dolog, és tiltani kéne az ilyesmit. Miért?

2021. dec. 15. 15:30
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
100%

Mert nincs vitakultúrájuk, nem tanulták és később sem alakult ki. Sokaknál a vita és nézeteltérés már alapból veszekedést jelent, persze tévesen. És ezáltal vagy menekülnek előle, vagy egyből támadásba lendülnek.

Ráadásként egyre több dolog kapcsán egyre kevésbé a logika és észérvek dominálnak, hanem a hit. Legyen szó politikáról, vírusról, stb. És ha valaki az észérveket kizárja és azt tekinti valósnak amiben ő hisz, azzal szintén nehéz logikusan és normálisan vitázni, meggyőzni. Szinte lehetetlen, sajnos.

2021. dec. 15. 15:50
 2/13 anonim ***** válasza:
100%
Mert nem tudnak vitatkozni. Sokan azt hiszik, hogy amit ők gondolnak, az az egyetlen igazság.
2021. dec. 15. 15:51
 3/13 anonim ***** válasza:
100%
Sokan szeretik a toxikus pozitivitást, amikor tilos kifejezni hogy nem értünk egyet, mert az már "veszekedés" és "elrontja a hangulatot"...
2021. dec. 15. 16:31
 4/13 anonim ***** válasza:
95%

Témától is nagyon függ, hogy ki mennyire hajlandó meghallgatni a másik nézőpontját.

Van, amikor tényleg az a legjobb reakció, hogy megmondod az illetőnek, hogy pofa be és kotródjon, mert akármilyen "logikusan" es osszeszedetten is fogalmazza meg az álláspontját, egészen egyszerűen kritikán aluli lenne egyáltalán komolyan venni azt, amiről beszél. Pl ha valaki elő akarna adni nekem egy faszentos kis powerpoint előadást arról hogy miért igaz a mein kampf minden egyes szava, akkor valszeg lekreténezném és otthagynám, de ez nem azt jelenti, hogy én veszítettem el a nemlétező vitát, és automatikusan neki van igaza.

Ha viszont ártalmatlanabb, és kevésbé megoszto dolgokról van szó, akkor a többség szerintem képes meghallgatni másokat.

Ez alól max a prolik a kivételek, de velük amúgy sem lehet mélyenszántó beszélgetést folytatni bármiről is. Meg az interneten is elég gyakori a másik oltogatása.

De ha a való életben beszélgetsz valakivel, akkor az emberek általában meghallgatjak egymást, legalábbis tapasztalataim szerint.✌

2021. dec. 15. 17:51
 5/13 A kérdező kommentje:
Hát, én a valóéletben is sok a fent általam felvázolt emberrel találkoztam már.
2021. dec. 15. 20:21
 6/13 anonim ***** válasza:
100%

"azokat logikus érvekkel alátámasztani"

Mert ez az,ami hiányzik belőlük,ezért félnek konfrontálódni.

2021. dec. 18. 11:02
 7/13 anonim ***** válasza:
100%

Az emberek féltik a saját ideologiájukat, hitrendszerüket, ami köré felépítették az életüket. És inkább felháborodnak, felszámolják a vitát, mint hogy valaki logikus tárgyilagos érveléssel lerombolja azt. Az persze érthető, hogy a legtöbb ember nem tudja feldolgozni azt, ha kiderül, hogy amiben sok éven át, vagy akár egész életében hitt, az baromság, ostobaság, vagy nem létezik.

És persze a legtöbb embernek, fontosabb, az hogy legalább látszolag igaza legyen, mint a valóság vagy az igazság.

2021. dec. 18. 23:52
 8/13 anonim ***** válasza:
100%
Egó üzemmód. Eddig terjed. Semmire nem nyitott, teljesen bizonytalan, itt-ott rettegésbe hajló random irracionális félelmekkel. Ezen van egy felszín, ahol vagy viselkedik, vagy nem, de belül csak a kognitív disszonancia uralja, ha tényekkel szembesíted. Ő az átlag versenyző.
2022. jan. 19. 21:43
 9/13 anonim ***** válasza:
100%
Mert buták mint a tök...
2022. márc. 14. 10:28
 10/13 anonim ***** válasza:
44%
Ez mért lenne rossz dolog. Talán csak ők élik meg rossznak, mert agymosottak.
2022. aug. 5. 23:54
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!