Kezdőoldal » Emberek » Társasági élet » Csak szerintem tesz rá arra...

Csak szerintem tesz rá arra az amúgy is nagy szakadékra, ami mai napig van cigány és "fehér" ember között, hogy a ciganyok nem engedik el a lovári nyelvet és az elavult hagyományokat?

Figyelt kérdés
Cigány emberként teszem fel ezt a kérdést. Magyar az anyanyelvem, és bár tudok lovariul, ragaszkodom ahhoz, hogy az anyanyelvemen beszeljek.

2020. nov. 11. 02:36
1 2 3
 21/23 anonim ***** válasza:

Még valami ide:

"És az, hogy a következményeket átvállalja helyettük más (jelen esetben a szükségtelen gyerekről gondoskodást"

Nem azon van a hangsúly, hogy átvállalja a felelősséget bárki bárkitől. Sokkal fontosabb az, hogy mentsük meg a gyerekeket a züllött életmódtól. S ha ehhez az kell, hogy más felelősségét átvállaljuk, ám legyen. Lényegtelen, hogy mibe kerül, csak mentsük meg őket.

2020. nov. 14. 23:12
 22/23 anonim ***** válasza:

#20, 21: Nem ugyanúgy gondolkodunk, nagyon nem. Kb. azt mondod, hogy a jelenlegi állapotot tekintsük teljesen normálisnak, hagyjuk hogy ezek az emberek így éljenek, sőt igazából növekedjen a számuk. És várjunk el egyre több erőfeszítést azoktól akik normálisan élnek, hogy ezeket az embereket támogassák, ellássák, gondoskodjanak róluk.

Ezek alapján, hány ilyen sorból jövő árvaházi gyereket is fogadtál pontosan örökbe?

"Ez a rendszer hibája, senki másé."

Meg azoké, akik ebben a helyzetben így állnak az élethez.

"Attól, hogy valakinek sok gyereke van, szegény, vagy fiatalon szül, még nem lesz aljas."

Nem is mondtam ilyet, ez teljesen igaz

"A kényszerítés pedig olyan lázadásokat váltana ki, ami méginkább rontana a helyzeten."

Tehát ne csináljunk semmit egy alapvetően rossz tendenciával, mert nem tetszene a rossz elemeknek, sőt támogassuk őket abban, hogy még rosszabbak legyenek...

"Miért szükségtelen egy gyerek? Mi alapján lehet embereket szükségesnek vagy szükségtelennek besorolni? Nem tárgyakról, hanem emberi életekről van szó."

Nem kell ezt túlgondolni. Egy 14 éves cigánylány által a mélyszegénységbe szült gyerek igen is szükségtelen. Nyilván, ha már megszületett nem daráljuk le. De merjük kijelenteni, hogy nem kellene a következőnek megszületnie

"Aki bűnös, azt el kell ítélni származásától függetlenül. A mai magyar igazságszolgáltatás viszont a béka feneke alatt van. Felháborító a büntetések mértéke mostanában."

Abszolut egyetértek, sajnos pont ezzel a réteggel még elnézőbbek is, talán mert szánják, vagy félnek a következményektől? Pl. le kellene ültetni a fél cigánytelepet, akkor mi történne, hogyan lenne ellátva a maradék

"Én azt nevezem tudomásulvételnek, amikor az ember szembenéz az igazsággal, akár riasztó az a valóság, akár nem. Az nem tudomásulvétel, hogy azért nem szülök több gyereket, mert úgyis csak szennyezné a környezetet. Ez a felfogás nem normális, legalábbis szerintem semmiképp."

A tudomásvétel egy dolog, az, hogy teszünk ellene, megint más. Lehet tudomást venni és várni a végét, vagy lehet tevőlegesen fellépni.

"S ha ehhez az kell, hogy más felelősségét átvállaljuk, ám legyen. Lényegtelen, hogy mibe kerül, csak mentsük meg őket."

Persze, vállaljuk át, aki már a világon van, de büntessük érte, aki felelőtlen volt, és csökkentsük az esélyét, hogy még egyért felelősséget kellene vállalni.

2020. nov. 15. 09:03
 23/23 anonim ***** válasza:

"Kb. azt mondod, hogy a jelenlegi állapotot tekintsük teljesen normálisnak"

Nem, pont az ellenkezőjét mondtam. Leírtam, hogy az ilyen gyerekekből nagy valószínűséggel börtöntöltelék lesz. Leírtam, hogy más környezetbe kell ezeket a gyerekeket helyezni. De mindezt nem tekintem normálisnak. Ilyet én sehol sem írtam.

"hagyjuk hogy ezek az emberek így éljenek"

Kb. 1500 éve jöttünk el Indiából, azóta is a legtöbb cigánylány fiatalon szül. 1500 éve. Szerinted mit tudnál tenni ez ellen?

"sőt igazából növekedjen a számuk"

Irtsuk ki őket? Fosszuk meg őket a gyermeknemzés képességétől? Vagy mire gondoltál?

"És várjunk el egyre több erőfeszítést azoktól akik normálisan élnek, hogy ezeket az embereket támogassák, ellássák, gondoskodjanak róluk."

Nem várok el senkitől egyre több erőfeszítést. Én azokról a gyerekekről beszéltem, akik nehéz körülmények közé születnek. Teljesen mindegy, hogy ezek a gyerekek romák vagy nem romák, ki kell őket emelni onnan, ahová születnek. Hidd el, nagyon sok olyan nem-roma család van, ahol még rosszabb a helyzet, mint a romáknál. Szabolcsi vagyok, amely jelenleg a leghátrányosabb helyzetű megyének számít Borsod mellett, tudom miről beszélek.

"Ezek alapján, hány ilyen sorból jövő árvaházi gyereket is fogadtál pontosan örökbe?"

21 éves egyetemista vagyok, nem hiszem, hogy az örökbefogadás lenne a legjobb ötlet, amit kieszelhetnék. De később ennek semmi akadálya nem lesz.

"Meg azoké, akik ebben a helyzetben így állnak az élethez"

Mármint milyen helyzetben, és kik állnak hogyan az élethez?

"Nem is mondtam ilyet, ez teljesen igaz"

Akkor mutatom mit írtál: "Amíg az ilyen alja réteg nincs rákényszerülve valamilyen formában, hogy más irányt vegyen, addig nem fog változni."

Akkor tisztázzuk végre, hogy kire is gondoltál is pontosan az "alja réteg" alatt.

"Tehát ne csináljunk semmit egy alapvetően rossz tendenciával, mert nem tetszene a rossz elemeknek, sőt támogassuk őket abban, hogy még rosszabbak legyenek..."

Hát ezt semmiképpen nem kéne. Pontosan arra gondoltam, hogy ne segélyezzük azt, hogy a mélyszegénységbe szülessen a sok gyermek, hanem ne járjon ehhez semmilyen segély. Én úgy gondolom, hogy a segélyrendszer a legjobb táptalaja a szegénységnek. Pont azért csinálja a kormány azt, amit csinál. De ha már megvan az a gyermek, akkor ne pusztítsuk el, hanem tegyünk meg mindent azért, hogy a lehető legjobb körülmények között nevelkedhessen. Ilyen például az örökbefogadás lehetősége is.

"Egy 14 éves cigánylány által a mélyszegénységbe szült gyerek igen is szükségtelen."

Szükségtelen?? Tudod te, hány világhírű ember született mélyszegénységben? Kb. a nagynevű focisták háromnegyede, a zenészekről meg ne is beszéljünk. Egyetlen emberi élet sem szükségtelen. Hála istennek, hogy nem gondolkodunk egyformán.

"Nyilván, ha már megszületett nem daráljuk le."

Hát lehet nem lenne jó ötlet...

"De merjük kijelenteni, hogy nem kellene a következőnek megszületnie"

Csakmert szerinted létezik olyan, hogy szükségtelen emberi élet. Nem tudom, hogy vannak-e gyermekeid, de ha vannak, gondolj bele abba, mit éreznél, ha a Te gyermekedet valaki szükségtelennek nevezné. Persze, lehez azzal érvelni, hogy a Te gyermeked más, mert nem mélyszegénységbe született/fog születni. Viszont ugyanúgy megilleti a normális, kiegyensúlyozott élet joga a mélyszegénységbe születőt, mint a tiedet. Igenis úgy lenne igazságos, ha a Te gyermeked és a mélyszegénységbe születő gyermek egyenlő esélyekkel indulna, mert egyikőjük sem választhatott arról, hogy hová szülessen.

"Abszolut egyetértek, sajnos pont ezzel a réteggel még elnézőbbek is"

Minden rétegnél ugyanez a helyzet.

"Pl. le kellene ültetni a fél cigánytelepet"

Ezt hívják a hülyeség kategóriájú sztereotípiának. Ergo a cigánytelepeken cigányok élnek, a cigányok meg sokat bűnöznek, nosza, szálljunk alá, és csukjuk le a fél telepet. Nem attól lesz valaki bűnöző, hogy ukrán, brazil, magyar vagy indonéz. A miliője teszi azzá, aki. A környezete neveli olyanná, amilyen. Ha pl. a többségi társadalomtól folyamatosan csak a megvetést kapja egy cigány, szimplán azért, mert ugyanolyan a származása, mint a bűnöző cigánynak, akkor miért csodálkozunk azon, ha a legtöbb cigány ellenséges a többségiekkel? A cigányságban a többségiek nagyrészétől kapott elutasítás növeli az ellenségeskedést. Mert ha én ártatlan emberként nem kapok munkát sehol a cigány származásom miatt, akkor nem fogom ám szeretni azt, aki elutasít. És ha mindegyik elutasít, akkor egyiket sem fogom szeretni, mert érzem az igazságtalanságot az egészben.

"Lehet tudomást venni és várni a végét, vagy lehet tevőlegesen fellépni."

Lehetetlen egy bolygónyi emberiséget egy irányba terelni. A gyárak kéményei akkor is árasztani fogják magukból a füstöt, ha mi környezettudatosan élünk, és nem fogják a kedvünkért abbahagyni. Vagy itt van pl. a hightech-pollution. Sehogysem lehet kiküszöbölni. Az óceánba másodpercenként 70 tonnányi szemét kerül, hajók jönnek mennek a vizeken. Ki fog ezek ellen fellépni? Ki fogja megmondani a kikötő tulajdonosának, vagy egy hajótársaság igazgatójának, hogy bocsi, mától környezetszennyezés miatt nem működhetsz? Nincsenek alternatívák. Nincsenek kész megoldások. Ha időben kapcsoltunk volna, akkor simán lehetett volna. De ne kergessünk hiú ábrándokat, a bolgyónk a végét járja, és ezt már nem lehet visszafordítani. Jól esik az ember lelkének, ha úgy érzi, hogy legalább tett érte valamit. Ahhoz viszont, hogy változás legyen, mindenkinek bele kellett volna állnia, de erre nem került sor, és nem is fog.

"Persze, vállaljuk át, aki már a világon van, de büntessük érte, aki felelőtlen volt, és csökkentsük az esélyét, hogy még egyért felelősséget kellene vállalni."

Tudod, az a baj, hogy a gyerek kiemelésében Te nem azt látod, hogy megmentettünk egy életet, hanem azt, hogy Te vállaltad más helyett a felelősséget.

2020. nov. 15. 21:43
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!