Csak szerintem tesz rá arra az amúgy is nagy szakadékra, ami mai napig van cigány és "fehér" ember között, hogy a ciganyok nem engedik el a lovári nyelvet és az elavult hagyományokat?
Szerintem, akinek nincs baja a romakkal, nekik mindegy, hogy hasznaljak e az o nyelvuket (Kiveve nyilvan, ha tudja az ember, hogy rola van szo, es nem erti).
Aki pedig mondjuk rasszista, nekik mindegy, hogy beszelsz ugyse bekelnek meg veled (sajnos).
Én még soha nem láttam olyan cigányt aki cigányul próbált meg mondjuk a boltban kenyeret kérni, és nem volt hajlandó magyarul beszélni. Szerintem semmi baj azzal ha ragaszkodnak a saját nyelvükhöz és szokásaikhoz, az lenne problémás ha közben nem tudnának asszimilálódni az ország kultúrájához.
A szakadék a bűnözés miatt van, ami viszont visszaszoríthatatlan.
Mit ertesz elavult hagyomany alatt?
Elmondom en mit latok. A romak jellemzoen egy egy nagyobb varosba tomorulnek, vonzza oket a ciganyok tarsasaga, a kozosseg. Meg kis falukban is elofordul ciganysor, nagyobbakban egesz varos resz ahol csak ok elnek. Jellemzoen putris hazakban putris udvarban, vagy epp hatalmas hazban, igenytelenul giccses berendezesek kozott elnek. Messzirol fellehet ezt ismerni. A lanyok altalaban mar kozepsuliban teherbe esnek, a szulok nem is tamogatjak oket a tovabbtanulasban. A fiuk altalaban elvegeznek egy szakkozepet, aztan alkalmi munkakbol es segelyekbol elnek, 19 evesen osszehazasodnak, es aztan csak jonnek es jonnek a gyerekek. Igy elnek eldegelnek ok a kis kozossegeikben.
Ez az ami miatt szakadek van koztunk, nem amiatt hogy neha neha benyognek egy ket cigany szot, amit ismernek, mert hogy a tobbseguk egyaltalan nem beszeli a nyelveteket.
Es mielott rasszista lennek.
Van normalis cigany, van iskolazott es van becsuletes cigany is, valoban vannak kivetelek. De a tobbseg nem akar asszimilalodni.
Nyilván ez is hozzájárul. De ha te mindenben teljesen ugyanolyan lennél, mint a magyarok, külsőre is, de téged valamiért cigánynak neveznének, sokaknak ez is elég lenne ahhoz, hogy gyűlöljenek. Teljesen mindegy, hogy kicsoda az illető, ha valaki cigány, az más mint mi és gyűlölni kell.
(Persze amúgy itt a gyakorin szinte senki sem ilyen, itt mindig azt nézik, hogy milyen ember vagy, nem a származásodat)
Nem ez mélyíti a szakadékot, hanem egyes személyek, csoportok a viselkedésükkel. Tudja az ember, hogy vannak köztetek rendesek stb, de úgyis miattuk általánosítani fognak. És nem hiszem, hogy ebből van kiút. Őket kéne vhogy megreformálni, de azt hiszem arra annyi esély van, minthogy eljöjjön a világbéke.
Egy "fehér" nő Borsodból
A szakadék azért van, mert a cigányok nem képesek normális életet élni. Állandóan balhéznak, lopnak, megy bűnözés, mert nem képesek úgy élni, ahogy mi. Nekünk is könnyebb lenne lopni, mint munkába járni pénzért, csak éppen mi normális emberként tudjuk, hogy a lopás bűn. Ez miatt utálja őket szinte mindenki. Nem rasszizmusból, nem a nyelvhasználat miatt, hanem mert egyszerűen retardáltak és primitívek. Elvárják, hogy ugyanolyan egyenlő emberként kezeljék őket, de cserébe ők mit adnak? Semmi, a nagy szart. Ha este egyedül sétálsz haza, simán lekéselnek hogy elvegyék a telefonod meg a pénzed....
Esetleg vitasd meg a társaiddal, hogy miért kell ezt csinálni és lehet választ is fogsz kapni. Vagy nem, mert neked mennek. Ugye ez is gyakori, hogy egymást ölik semmiségek miatt, mint az idióta állatok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!