Számvetés. Hol is kellene tartani 30 évesen?
Jövőre leszek 30, és hogy is fogalmazzak...kicsit talán azt érzem, gondolkodni kellett volna fiatalon.
Nincs befektetésem, lakáskasszám, magánnyugdíjpénztáram, életbiztosításom, tehát semmi megtakarítás.
Van egy 6 éves kocsim, amin még cseng 3,5 év hitel
Van egy 20 éves nagy-robogóm
Kb 700 ezer ft készpénzem.
Nem vagyok tulaja, sem résztulaja, haszonélvezője stb-je egyetlen cégnek, vagy földterületnek sem.
Albérletben élek a barátnőmmel több mint 2 éve, és ugye nemrég felvetődött a gondolat saját ház után.
Mivel egész életemben panelben éltem, kvázi kerüljön bármibe, kertes házat szeretnék, Budapest környékén. (tudom ez halál drága és 30 millióért romot kapok kb, ami masszív min 20 év eladósodás)
Szembesültem vele, hát még önerőm sincs, mit akarok? :D
A logisztikában dolgozom középvezetőként, de alulfizetve. Végzettségem nincsen rá vonatkozó.
Nem is azt kérdezem ki hol tart, hisz mindenki másképp vezényli az életét, mindenki más anyagi körülmények közül jön.
Sokkal inkább azt, hogy azok akik hasonló, vagy netán rosszabb cipőben járnak, hogyan indulnak neki a saját otthonteremtésnek?
Lehet itt hideget zúdítani rám, hogy hát igen, huszon egykét évesen több mindenem van mint neked, de a múltat megváltoztatni nem tudom.
A megoldás érdekel, mit lehetne kihozni ebből.
Budapestet felejsd el. 30ert romot se kapsz max olyan kornyeken aminel jobb a belvarosi lakas, tegla jobb mint a panel es most esett is az aruk, de inkabb mas varost javaslok majd ha ossze gyulik az onero, akkor egy munka valtast is erdemes lehet bevallalni ezert.
Egy onerore ossze szedni annyira nem vesz 2en. Mind2ottok fizetesenek 30szazalekat tegyetek felre, keressetek neki valmi inflaciot meghalado befektetest (nem adok otleteket jarjatok korul a dolgot Bence Balazs videoit erdems lehet megnezni) a lenyeg h kamatos kamat sokat dob ha 6-7evig folyamatosan tesztek penzt a kivalaszott befektetesbe. A lenyeg az ido es a kitartas.
a) 3 gyerek=CSOK+adómentesség+hitel
b) örökölsz egy lakást/házat, pénzt
c) dolgozol 10 évig külföldön
d) nyersz a lottón
e) keresel egy saját házzal rendelkező nőt
Más várossal csak az a gondom, hogy a bérek mindig Budapesten vagy környékén a legmagasabbak.
Ha elköltözöm kevesebbet is fogok keresni.
Persze lehet "mázli" bárhol, ezt nem vitatom.
Egyáltalán nem vagy elkésve és tök jó, hogy felismerted, hogy tudatosabban kell hozzáállnod a pénzügyeidhez.
Mivel lakáscélotok is van, én egyrészt arra kezdenék el valamilyen összeget megtakarítani, ami mehet állampapírba pl 5 évre, annak elég jó a hozama és nem annyira kockázatos. Mellette viszont a jelenlegi likvid megtakarításotok elég kevés, legalább 6 havi fizetésnek megfelelő pénzt tegyetek félre, amely könnyen hozzáférhető (pl a folyószámlát egészítsétek ki egy megtakarítási számlával, nulla a kamat, viszont bármikor kiveheted a pénzed és tudsz havonta utalni díjmentesen, ha bankon belül kötöd). Nem lehet tudni mi lesz az ingatlanpiacon pár év múlva, illetve arról se írtál, hogy gyereket terveznétek, de a mostani helyzetedből számolva kb. 5 év alatt el lehet érni egy önerőt, amihez pedig tudtok felvenni pár milliós kedvező feltételű lakáshitelt (ami egyáltalán nem ördögtől való dolog, ha ésszel csinálod).
Emellett amibe mind a ketten fektessetek folyamatosan, az az önképzés, mert ezzel tudjátok hosszú távon növelni a bevételeket. Szerintem a biztosítások meg a magánnyugdíj ilyenkor még nem annyira hangsúlyos, én 40 éves koromban akarok elkezdeni az erre való takarékoskodást, minden nem fér bele egyszerre.
1. Hitelmentes lakás vagy kertes ház minimum önerőből!
2. Böhöm nagy BMW vagy Audi, de olyan hogy Juci néni és hátraforduljon miatta
3. Jóféle bula legyen a barátnőd, aki azért szerethető is legyen
4. Több prémium szerető, akiket váltogatsz rendszeresen, hogy ne unj rájuk
5. Egy aranyos kiskutya
Ha ezek megvannak, akkor már elértél valamit az életben! Ezek nélkül viszont egy fabatkát sem ér, de ezt te is tudod!
Számot kell vetni azzal, hogy hova teszitek a pénzeteket? Mennyit keresel te? Mennyit a barátnőd? Mennyi a kötelező kiadásotok? A többi mire megy el? Mennyi kerül havi szinten a megtakarításba?
Semmi nem kell hozzá, csak egy kockás füzet, gondolkozás és őszinteség magatokkal szemben!
Aztán a számokat látván el kell gondolkozni, hogy min tudtok spórolni? Feltétlenül szükség van-e azokra a dolgokra, amikre költötök, vagy amiket fenntartotok? Nincs-e lehetőség ezeket a dolgokat olcsóbban kihozni megfelelő ár-érték arányban!?
Gyakorlatilag egy saját pénzügyi tervet kell kidolgoznotok, amivel növelhetők a megtakarításaitok.
Ki kell számolni mi az a megtakarítás, amit minden hónapban fixen félre tudtok tenni és ezt félre is KELL tenni akkor is, ha áldozatot követel. El kell gondolkozni, hogy nincs-e lehetőség fejlődésre (szakmai és anyagi értelemben) akár új munkahellyel.
Ki kell számolni a maximálisan kipréselhető megtakarítással hol lesztek anyagilag 1-2 év múlva. Elég lesz-e egy önerőre? Nem házat kell venni kapásból, hanem egy kis lakást első lépésként akár megalkuvással, pl. agglomerációban, mert ott olcsóbb és úgyis csak átmeneti állomásként tervezitek. Majd ha az megvan, akkor a hitel fizetése mellett ugyanezt az anyagi "újratervezést" meg kell csinálni és fel kell építeni annak érdekében, hogy x éven belül házba költözhessetek.
Rendkívül tudatosan kell bánni a pénzzel ahhoz, hogy haladni tudj. Én most azt érzem, hogy ez benned eddig egyáltalán nem volt meg, ami nem baj. Pozitív, hogy felébredtél és rájöttél, hogy talán lehetne ezt máshogy is. Hajrá!
Nincs semmi pénzügyi kötődésem, egyszerűen tudatos fiatalnak vallom magam és hiszem, hogy mindenünk emiatt jött össze, amink most megvan. Mivel mindig örülök, ha valaki öntudatra ébred, szólj ha segíthetek valamiben a fentiekkel kapcsolatban, nagyon szívesen!
Én megoldást nem tudok mondani, inkább az eredeti kérdésre válaszolnék.
Nem hiszek abban, hogy "kéne tartani valahol" akárhány évesen is. Én arra jöttem rá, hogy mindenkinek más az életfeladata, mások a körülményei és más van a tarsolyában, jó és rossz. A mai világban a korosztály és a társadalmi nyomás viszont hatványozottan erős a social medianak és az internetnek köszönhetően. Ez pedig elvakítja az embert és nem könnyű ma befele figyelni. Szerintem arra kell rájönni, hogy ezeket a dolgokat valöban Te akarod vagy csak a vágyaidat korbácsolták fel és azt hiszed szükséged van rájuk?
Én így látom az életet.
Emelni kell a bevételt elsősorban és a kiadásokat alacsony szinten tartani. Van tanulni kell valamit ami többet fizet és munkahelyet váltani, vagy vállalkozni, ha van mire.
30 milláért nem csak romot lehet kapni.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!