Mit tegyek, ha a szüleim el akarnak tiltani a tanáromtól?
Sziasztok
A történet úgy kezdődik, hogy a tavalyi tanévtől elkezdtem járni spanyolra egy másik iskolában dolgozó nőhöz. Ez nő nem tanár, hanem a gazdasági részlegen dolgozik, de ad nyelvórákat. Anyukám még régről ismeri, mert egy általános iskolába jártak. Én nagyon szerettem az ő nyelvóráit, meg a tanár egész személyiségét, elég jól megértett engem (a szüleimmel ellentétben), mert kamaszként ő is hasonló volt mint én, kicsit zárkózott, "különc" és őt is néha piszkálták az osztálytársai. Többször beszéltem vele róla, hogy már nem szeretik a mostani iskolákba járni, el akarok menni máshová, de ezt nem mertem elmondani a szüleimnek. Ő bíztatott rá, hogy tegyem meg. Mikor megmondtam nekik és megemlítettem a tanárt, egyből azzal jöttek, hogy biztos ő etett be a hülyeségeivel. Anyukám azt mondta, hogy állandóan hall szóbeszédeket a városban (kisváros) a nőről, a zűrös párkapcsolatairól meg arról hogy valami szektába jár. Én ezekről nem tudok, engem nem érdekel a magánélete, sosem említette a vallását vagy a szerelmet. A szüleim el akarnak tőle tiltani, mert azt állítják, hogy rossz hatással van rám, de ez nem igaz. Mit tegyek?
Tanácsot adni sajnos nem tudok, de leírom a saját tapasztalataimat:
Tanár vagyok, vannak magántanítványaim is. Többségük egy idő után megnyílik nekem, elmesélik a problémáikat, szóval egy kissé pszichológussá is válok ezekben a kapcsolatokban. (Nem egyedi, szinte minden tanár ismerősöm, aki vállal magántanítványokat, hasonlókról számol be.)
Márpedig ha az ember pszichológushoz jár (akár ténylegesen, akár csak talál egy olyan személyt, aki megérti, meghallgatja), akkor előbb-utóbb bizony elkezd változni a többi a kapcsolatában, kiállni önmagáért, képviselni a saját érdekeit. Ez törvényszerű. Ahogy az is, hogy erre a családja rosszul reagál. Ez felnőttkorban is így van, egy pszichoterápia természetes velejárója a szülőkkel való konfrontáció, bármilyen életkorban. Az sem ritka, hogy a "pszichológust" hibáztatják emiatt. Konkrét tanácsot azért sem tudok adni, mert a személyiségfejlődés része, hogy kialakítsd azokat a stratégiákat, amik a te családodban működnek, hogy a szüleid képesek legyenek figyelembe venni az elképzeléseidet. Itt most nem a tanárodról van szó, hanem rólad! Arról, hogy van valami, amit szeretnél és ehhez meg kellene nyerned a szüleidet is. Próbálj meg érvelni, de főleg: beszélj az érzéseidről! Idővel ki tud alakulni a szülőkkel egy olyan kapcsolat, amiben figyelembe vesznek.
De a lényeg az, hogy ez nem a tanárodról szól, ne érte állj ki, hanem önmagadért!
Köszönöm a válaszokat!
Hát igen, szerintem ha 17 év alatt nem tudtam a szüleimmel olyan kapcsolatot kialakítani, hogy megbízzak bennük és elmondjam nekik a problémáimat, akkor már ezután se fog menni...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!