Az nem durva, hogy a kisgyerekekkel 10+ kilós iskolatáskát hordatnak?
Voltam vagy 20 kiló, de annyi sem.
Általánosban tuti ezért kaptam gerincferdülést. Próbálkoztam valamit, hogy otthon hagyok, de akkor meg baj volt....
Gimnáziumban meg lehetett oldani, de ott is hihetelen súlyokat cipeltél egy nap.
Dehogynem. Fejlődésben lévő szervezetet ennyire nem szabadna megterhelni. Bár utálom a gyerekeket, azért szoktam látni kisiskolásokat, akik szó szerint beleférnének a hátukon cipelt, kitömött és messziről is nehéznek látszó táskájukba.
Erre volna jó ugye a zárható szekrény a suliban. De hát a Balkánon ne várjunk értelmes dolgokat.
Nem a terheléstől van gerincferdülésed, hanem azért, mert nem ültél normálisan: kihúzott hát, egyenes tartás, asztalnál, evésnél, stb.
A hátizsákos turizmus egyik szabálya, hogy a hátizsák a testtökmeg harmadánál ne legyen nehezebb. 30 kg gyereknél a 10 kg rendben van, ráadásul nem egész nap viseli.
Egyébiránt csak azt vigye haza, amire szüksége van, a többi maradjon az iskolában :)
Igen, a gyerek gerincét érintő ilyen jellegű rendszeres túlterhelés jelentős egészségkárosodást okozhat. Ez elég egyértelmű és orvosilag is bizonyított.
Nem tudom, hatályos-e még, de hogy az iskola az elejétől fogva leszarta az is biztos:
16/2013. (II. 28.) EMMI rendelet: "Az 1–4. évfolyamokra beiratkozott tanulók heti órarendjét úgy kell kialakítani, hogy az egyes tanítási napokon használt tankönyvek tömege a három kilogrammot ne haladhassa meg."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!